EU betegkártya

Több
13 éve 1 hete #3958 Írta: forsterh
EU betegkártya téma létrehozva forsterh által

Szervusztok!

Új vagyok itt, de visszaolvasva a témában úgy tapasztalom, hogy egy unios jogszabályhézag az, amivel mindannyiunknak szembesülnünk el, amikor elhagyjuk hazánkat és munkát keresünk Németországban. Ugyanis ha alapvető jog az Unio területén a tagállamok polgárainak a munkavállalás, akkor az átmeneti időszakra, amíg konkrétan munkába tud állni és Magyarországon már nem, Németországban pedig még nem válik biztosítottá alkalmaztatás hiányában, akkor kénytelen "törvényen kívül" eltölteni azt a pár napot, hetet míg megfelelő munkát nem talál és ahová alkalmazzák is. Innentől kezdve persze aztán van "Krankenschein".. Köszönjük Unio, hogy ilyen előrelátóan gondoskodsz a munkavállaló állampolgáraid betegbiztosításáról...:(

Das Leben ist schön, wenn du es leben kannst!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #4786 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: EU betegkártya

Nem egészen értem a problémát, ami itt fel lett dobva.
Hozzáteszem, nem ismerem a törvényeket, én csak a magam helyzetéből indulok ki.
Attól, hogy Magyarországon nem dolgozik valaki, fizetheti magának a TB járulékot, havi 5100 Ft-ot, ezzel kaphat EU-s betegkártyát.
Ez lehet áthidaló megoldás addig, amíg valaki már kinn van, de munkát még nem talál.
Másrészt, attól, hogy nincs munkád, még köthetsz német biztosítást, persze anyagilag ezt nem biztos, hogy munka nélkül megy mindenkinek, de én ismerek olyan magyart itt, akinek rászorultság alapon az állam fizeti a betegbiztosítását is.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #5073 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: EU betegkártya

Sziasztok!

Megérkezett az EU vonal válasza, bemásolom, egyrészt a kétkedőknek, másrészt, nagyon sok információ van benne, hasznos lehet bárkinek.

A kérdésem a következő volt feléjük:
"az Európai Egészségbiztosítási Kártya az orvosilag szükséges betegellátásra jogosít más tagállamban való ideiglenes tartózkodás esetén".
Mi számít hivatalosan, és nem szubjektíven megítélve ideiglenes tartózkodásnak a kártya szempontjából? Van- e időkorlát, vagy bármilyen bejelentési, regisztrációs kötelezettség ezzel kapcsolatban?
[b]EU vonal válasza:[/b]

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az EUvonal - EU Tájékoztató Szolgálat feladata az általános információnyújtásra és tájékoztatásra terjed ki. Az európai uniós és hazai jogszabályok egyedi esetekben való alkalmazásáról hivatalos állásfoglalással csak a hatáskörrel rendelkező szervek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár  szolgálhat, mely elérhetőségeit levelünk végén találja meg.

Kérdésével kapcsolatban az alábbiakat ajánljuk a szíves figyelmébe:

1. Európai Egészségbiztosítási Kártya

Amennyiben Ön jogosult a magyarországi egészségügyi ellátások igénybevételére, kiválthatja az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel  jogosulttá válnak az Európai Unió más tagállamaiban is a kinttartózkodásuk alatt orvosilag szükségessé váló ellátások igénybevételére ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgárai.

Általánosságban elmondható, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya az orvosilag szükséges betegellátásra jogosítja tulajdonosát más tagállamban való ideiglenes tartózkodás esetén a helyi biztosítottakkal azonos feltételek mellett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a helyi biztosítottak csak önrész fizetése mellett vehetik igénybe az ellátást, úgy azt Önnek is ki kell fizetni. Az önrészt a magyar biztosító sem téríti vissza.

Az orvosi szükségesség fennállásáról elsődlegesen - a körülmények mérlegelésével - a kezelőorvos dönt. Orvosilag szükségesnek azonban nem csak az azonnal nyújtandó (sürgősségi) szolgáltatások minősülhetnek. Amennyiben az igényelt ellátást - a beteg állapotára való tekintettel - nem feltétlenül szükséges rövid időn belül nyújtani, a szolgáltatónak figyelembe kell vennie, hogy az illető személy milyen hosszú időt kíván Magyarországon tölteni.


Ha Ön valamilyen krónikus betegségben szenved (p éldául asztma, cukorbetegség, rák stb.), a másik tagállamban való átmeneti tartózkodása idejére jogosult a szükségesnek tartott kezelésre, figyelembe véve a betegségét. A külföldi orvos felírhatja az ehhez szükséges gyógyszereket is, azonban a gyógyszert a helyi támogatási feltételek szerint - egyes esetekben válthatja csak ki. 

Fontos azonban tudni, hogy a szolgáltatásokat csak az adott országokban az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően - tb-támogatással - igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti. Ez utóbbi esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával utólag sincsen lehetőség a költségek megtéríttetésére.

A Kártyáról az alábbi oldalakon olvashat:

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/
OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/110118_EU_EGBIZT_KARTYA.PDF

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=hu

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=4783&langId=hu

2. A tartózkodás általános szabályai az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban

A személyek szabad mozgása alapelvének fontos részjogosítványa, hogy a magyar állampolgárok (és tekintet nélkül állampolgárságukra családtagjaik is) szabadon mozoghatnak, illetve tartózkodhatnak az Európai Unió tagállamaiban, illetve Izland, Liechtenstein és Norvégia (EGT tagállamok) területén.

A 2006. április 30-án hatályba lépett 2004/38/EK irányelv értelmében az uniós polgárok három hónapig továbbra is engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban (természetesen személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges).

Az uniós polgárok három hónapon túli tartózkodása esetén a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási (letelepedési) engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki.

Három hónapot meghaladó tartózkodásra azonban csak az jogosult, aki elegendő forrással rendelkezik ahhoz, hogy tartózkodása ne jelentsen indokolatlan terhet az adott ország szociális ellátórendszerére, és külön jogszabályban meghatározottak szerint biztosítási jogviszony keretében jogosult az egészségbiztosítási szolgáltatások igénybevételére, vagy azok fedezetéről maga gondoskodik. A három hónapot meghaladó tartózkodást regisztráltatni kell az illetékes tagállami hatóságnál, amely szerv igazolást állít ki.

A tartózkodás általános szabályairól az alábbi oldalakon található információ:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=460&langId=hu

http://ec.europa.eu/justice/policies/citizenship/docs/
guide_free_movement_hu.pdf

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti jogszabályok érvényesek, a társadalombiztosítási rendszerek tagállamonként eltérnek. Az EU ezen a területen koordinációra törekszik.

Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított. 

A magyar jogszabály, a társadalombiztosítás ellátásaira és magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 39. § (2) bekezdése értelmében azon személyek, akik Magyarországon rendelkeznek lakóhellyel, és itthon nem minősülnek biztosítottnak vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak, egészségügyi szolgáltatási járulékot kötelesek fizetni, melynek összege 2011. január 1-jétől havonta 5100 Ft.

Azért, hogy az uniós rendeletnek megfeleljen, a magyar jogszabály kimondja, hogy abban az esetben, ha a belföldi személy valamely EGT tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszony 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány az alábbi oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti regionális egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni:

http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/
7C524F29C624781BE040A8C0CB326FEE

A fent leírtaknak megfelelően addig, amíg Ön nem rendelkezik munkaviszonnyal egyik tagállamban sem, Magyarországon fizetnie kell az egészségügyi szolgálati járulékot. A járulékfizetés ideje alatt Ön jogosult egészségügyi ellátásra Magyarországon, és kiválthatja az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mellyel orvosilag szükséges ellátást vehet igénybe az EU tagállamaiban.

Amennyiben Ön munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, a magyarországi járulékfizetést le kell mondania, valamint be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal.

Amennyiben három hónapon túl tartózkodik egy másik tagállamban és eközben nem létesít munkaviszonyt - akkor mint azt a fentiekben olvashatta - a tartózkodási igazolásának igénylésekor a lakóhely szerinti illetékes tagállami hivatal kérni fogja, hogy egészségbiztosítási jogosultságát egyéb módon igazolja.

A Magyarországon kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártyát ebben az esetben már nem biztos, hogy el fogják elfogadni. A tagállamok többsége megköveteli, hogy a három hónapon túli tartózkodás esetén a tartózkodási igazolásért jelentkező uniós állampolgár már  helyi egészségbiztosítással rendelkezzen (magán vagy privát).

Figyelmébe ajánljuk a témában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár alábbi tájékoztató kiadványát:

http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/
OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/110118_GYIK.PDF

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság szolgálhat Önnek:

http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,32912&_dad=portal&_schema=PORTAL

Forrás: EUvonal


Üdvözlettel:
EUvonal	 2011. május 31.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: dizel, kisne

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja #5074 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: EU betegkártya

Magam számára 3 dolgot szűrtem le belőle:

1. A szemészeti kontroll vizsgálataimat, illetve a szemcseppem felíratását itt is meg tudnám tenni az EU betegbiztosítási kártyával, ez abban a részben van, ahol a krónikus betegségekről írnak. Ez számomra hasznos és eddig nem tudatosult infó volt.

2. Én úgy értelmeztem, hogy valakinek egyik országban sincs jövedelme (nekem nincs, illetve az természetes, hogy ha van, akkor onnantól abban az országban köteles az ember a biztosítását fizetni, ahonnan a jövedelem származik), de ha Magyarországon van állandó lakcíme (nekem van), akkor ott köteles fizetni a TB járulékot. Ennek következménye, hogy Németországban nem is fizethetném addig, amíg ki nem jelentkezek a magyar lakcímemről, hiszen EU-n belül dupla biztosítás nem lehet. Az, hogy valakinek van német lakcíme is, lehet csak kényszer, hiszen a letelepedési engedélyhez, vagyis a 3 hónapot meghaladó tartózkodáshoz kell, még akkor is, ha ez csak pl. fél vagy 1 év kinn tartózkodást jelent...
Amíg viszont megvan a magyar lakcím, az jelenti, hogy valaki nem véglegesen, hanem átmenetileg hagyta el az országot, jelentsen ez a jövőre nézve majd bármit is...

3. Mint a végén olvasható, az adott állam dönti el 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén, hogy milyen biztosításra tart igényt a letelepedési engedély megadásához.
Nálam elég volt az EU betegbiztosítási kártya (hozzáteszem, ehhez lehet az is kellett, hogy van egy német férjem, aki jövedelemmel rendelkezik, így a kettőt együttvéve elegendőnek ítélték a fedezetet). De innentől kezdve ők egyeztek bele, hogy én EU kártyával is itt tartózkodhassan 3 hónapot meghaladóan is...

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 10 hónapja #5079 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: EU betegkártya

Szia,

En azt szürtem le, hogyha az ember idönkent hazamegy - ezt gondolom, akar otthoni nyugtakkal is lehet ugaziolni, ha autoval, akkor a matricaval, stb, az szerintem ideiglenes tartozkodas. A lakcimmel kapcsolatban szerintem azt veszed alapul, amit akarsz. Nekünk most meg - talan mar nem sokaig - 2 allando lakcimünk is van, egy itt, egy otthon. Ezzel eddig nem volt problema, nem jelentettem sehol. Viszont az biztos, ha 18 ev alatti, akkor addig automatikusan biztositva van otthon, ameddig allando lakcime van Magyarorszagon,ezt megkerdeztük.
Hogy az en TAJ-szamom mitöl el meg otthon, azt nem tudom, mert a könyvelöm mar vagy 2 eve bejelentette, hogy nem veszem igenybe otthon az eü ellatast, nem fizetek tb jarulekot sem. Özvegy vagyok, es özvegyi nyugdijat kapok, talan ezert el meg a TAJ-szamom. Nemetorszagban privat biztositott vagyok, szinten több, mint 2 eve. De par honapja meg elt a TAJ-szamom.
Mindenesetre erdemes tajekozodni mindig, mert itt valami kaosz lehet. Nekem jöttek betegeim, rendes nemet biztositasi kartyaval, nemetek voltak. Es mutattak nekem a magyar TAJ kartyajukat. Na most ez hogy van? Magyarorszagon laknak az ev 6-8 honapjaban, a többit itt.

szia:
Eva

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 10 hónapja #5085 Írta: forrest
forrest válaszolt a következő témában: EU betegkártya

Igen, a 3 hónap automatikusan újraindul, ha mondjuk hazajössz. Ezt más is mondta nekem. Egy ilyen külföldi ügyintézéssel foglalkozó cég, aki többek közt a kinti és itthoni letelepedésben segédkezik.
Úgyhogy a 3 havi hazajövetellel elvileg lehet okoskodni.

A futás azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!