Einbürgerung

  • SzGerg
  • SzGerg profilkép Témaindító
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Nem vagyok tökéletes, hiányzik belőlem a hiba :-)
Több
9 éve 11 hónapja #36180 Írta: SzGerg
Einbürgerung téma létrehozva SzGerg által

Sziasztok!
Én az Einbürgerungra gyúrok tudatosan. A probléma viszont az lenne, hogy a munkáltatónk évente meghosszabbított határozott idejű szerződésekkel dolgoztat (jan 08-tól dec 18-ig) így a kérdésem az lenne, hogy az Einbürgerunghoz szükséges folyamatos viszonyt mivel lehetne fenntartani (pl munkanélkülire jelentkezés, stb), avagy keressek határozatlan szerződéses munkáltatót (megjegyzem itt is nagyon jó helyünk van)
Köszönöm szépen

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 11 hónapja #36183 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Einbürgerung

Szia SzGerg,
nem éppen rövidtávú céljaid vannak.... ;) Igazából nem a nyolc év folyamatos munkaviszony a(z egyik) feltétel, hanem az ittlakás (életvitelszerüen, úgymond "állandó lakosként"). Amit persze a legegyszerübb a folyamatos munkaviszonnyal nyomatékosítani..... :hyper:
Az általad vázolt határozott idejü szerzödés a majd egy hónapnyi évenkénti megszakításokkal viszont sok más szempontból nem szerencsés, erre viszont hadd mondja el Athena1985 az aggályait (persze ha -mint sejtem- vannak neki).... ;)

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: SzGerg

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • SzGerg
  • SzGerg profilkép Témaindító
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Nem vagyok tökéletes, hiányzik belőlem a hiba :-)
Több
9 éve 11 hónapja #36220 Írta: SzGerg
SzGerg válaszolt a következő témában: Einbürgerung

Igen, azt várom, mert még új vagyok idekinn, a lakcím megvan :) Határozatlan szerződésért meg ha "kell" tudok menni máshova van másik ajánlatom :)

Amúgy az életben a célok vittek előre eddig is (ált isk 7. osztály óta terveztem, hogy kiköltözök és német állampolgár leszek) Egy része már teljesült :D

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 11 hónapja #36225 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Einbürgerung

Szia SzGerg!
Szép cél és szívből kívánom, hogy teljesüljön! Kitartás és türelem!

A formai részéhez pedig:
Kell ugye 8 év életvitelszerű (magasabb szintű nyelvtudás, különleges integrációs készség esetén kevesebb) ITT tartózkodás. Ez azt jelenti, hogy be vagy jelentve folyamatosan, megszakítások nélkül egy németországi lakcímre ÉS! igazolni tudod, mondjuk munkaviszonyokkal, biztosítási időiddel, hallgatói jogviszonnyal, bármilyen módon, hogy nem csak fiktíven laktál itt.
A kérelmezés pillanatában érvényes lakcím és albérleti szerződés vagy tulajdoni lap felmutatása szükséges.

Elengedhetetlen ugye munkaviszony/vállalkozó esetén működő vállalkozás megléte, vagy házastárs általi jövedelem, esetleg egy hatalmas vagyon, amivel biztosítod a német államot arról, hogy fenn tudod tartani az egzisztenciádat/egzisztenciátokat (több fős háztartás esetén a jövedelmek összeadódnak és osztják a létszámmal) állami segítség nélkül. No itt jön képbe a munkaviszonyod jellege, a múltad és az eddigi biztosítási időid. Az állampolgársági tv-ben nem szerepel kifejezetten, hogy 60 hónap nyugdíjbiztosítási idők megléte feltétel, de itt Bajorországban igen nagy hangsúlyt fektetnek erre (Versicherungsverlauf Dt. Rentenversicherung), még ha teljesül is minden leírt feltétel, K.O. kritértium lehet. Csak úgy mint a határozott idejű és próbaidős szerződések, valamint a munkanélküliség. Ezek az ún Prognoseentscheidung szempontjából fontosak, mert az ügyintéző a múltad és az akkori (igényléskor) körülményeid alapján vizsgálja, mi a rizikója annak, hogy a jövőben szociális juttatásokat fogsz igénybe venni a német állam kontójára. Tehát a mostani határozott idejű munkád, amit folyamatosan meghosszabbítanak (bár ennek van munkajogi vonzata, de nem ez a téma) és biztosítási időd ketyeg, akkor semmi probléma, az idők összeadódnak. Természetesen az ideális megoldás az lenne, ha egy határozatlan idejű szerződés lenne a kezedben, de mint fent írtam, ez főleg a kérvényezéskor fontos (próbaidő letelte után). A munkanélküli segély (ALG I) a törvény szerint nem káros, ám nem mutat jól a fenti Prognoseentscheidung miatt, ugyanis ezek az idők szerepelnek a Versicherungsverlauf-ban, ezen felül az ügyintéző hivatalból lekérdezi az Arbeitsagentur-nál az eddigi életutadat.
Nálam az volt a bökkenő és emiatt is lett rengeteg plusz munkám a biztosítási időim leigazolásával, hogy a lányaim Ausztriában születtek. Természetesen felvetődött a kérdés, hogy akkor ott is neveltem őket és nem tartózkodtam Németországban. Nálam az játszott fontos szerepet, hogy gazdasági (németországi munkaadó határozatlan idejű szerződéssel, innen kapom az Elterngeld-et), illetve személyes kötődésem (barátok, unokatesók laknak itt) van, plusz semmilyen biztosítási időm nem nyúlt vissza Ausztriára.
A példámmal csak az szeretném felvázolni, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek a biztosítási időkre és azok hiánytalanságára. Szóval ha eljön az idő és netán lyukak vannak benne, azokat be kell foltozni. (nyilatkozatokkal, boxmeccsekkel a Deutsche Rentenversicherung ügyintézőivel, najó, annyira nem vészes:))
Remélem minden úgy fog alakulni, ahogy eltervezted!

Üdv. Mariann
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!