Tűzoltó munka

Több
10 éve 7 hónapja #33591 Írta: hayabusa
Tűzoltó munka téma létrehozva hayabusa által

Nagyon szépen köszi az infókat az okmányokkal kapcsolatban .Még azt szeretném kérdezni ,hogy én hivatásos Tűzoltó voltam 12 évig és hogy kint kell e német Állampolgárság ahhoz ,hogy kint is hivatásos tűzoltó legyek .Lehet buta a kérdés de nagyon sok mindent olvastam már erről és nem tudom eldönteni mi az igazság.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 7 hónapja #33592 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Tűzoltó munka

hayabusa írta: Nagyon szépen köszi az infókat az okmányokkal kapcsolatban .Még azt szeretném kérdezni ,hogy én hivatásos Tűzoltó voltam 12 évig és hogy kint kell e német Állampolgárság ahhoz ,hogy kint is hivatásos tűzoltó legyek .Lehet buta a kérdés de nagyon sok mindent olvastam már erről és nem tudom eldönteni mi az igazság.


Nos, nem buta kérdés, csak látszik, hogy kevés az infód. Szóval: a fiam 1992-óta benne van az önkéntes tűzoltók lakhelye szerinti lokális csoportjában. Most lesz novemberben 33 éves. Az egyenruháján egy csomó jelzés van (rangokat nem ismerem mit jelent de "Haupbrandmeister") Több képzésen is résztvett (a szabadidejében) és a legnagyobb létrás gépet is vezetheti. Gyakorlatilag mindenre van jogsija. Eddig 2x (kétszer) próbálkozott felvétellel a hivatásosokhoz, de nem sikerült neki!** (Jegyzem gyakorlatilag a német is anyanyelve lett, az itteni 23 éve iskolák és élet alatt, plusz jól beszél angolul s természetesen magyarul.) A NAGY helyzet az az, hogy itt No.-ban hivatásos tűzoltók csak a nagyobb városokban vannak, a kis városokat, falukat, stb. az önkétesek látják el, amihez a technikát/képzést/egyenruhát a járás vagy a megye (tartomány) biztositja! Tudtommal a határ kb. 100 ezer lakosnál van, de vannak kisebb városok amelyek megengedhetik maguknak a hivatásás állományt is, mert magas az adóbevételül pl. egy nagyobb gyár vagy üzem miatt! Neked mint kintlevőnek gyakorlatilag semmi esélyed sincs bejutni, pláne, ha nem vagy perfekt németből! A gond ugyanis az, hogy itt egy mentőszolgálat van és az együtt van a tűzoltókkal. Ha tehát valaki az itt is érvényes 112-es (eurorettung) számot hivja akkor egy központba kerül ahonnan inditani fogják a megfelelő mentést. (Tűzoltó, mentő, rendőr, helikopter, stb). A hivatásos rendszerbe nagyon nehéz bejutni mert ráadásul rendszerint ezzek állami alkamazottnak számítanak! (Beamte) Az esélyed nulla! Az önkéntes tűzoltókhoz bárhol, azonnal felvesznek akár nyelvtudás nélkül is. Az államplgárság a "Bemate" státusznál kritérium, de ezt gyakorlatilag felveheted, mint második a magyar mellé, ha egy pár évet itt kint élsz!

** A felvételinél nem csak elméleti, hanem kemény fizikai vizsga is van. Majdnem olyan mint, rendőrségi vagy katonai felvétel. Futás, cipelés, tartós terhelés, stb. A fiam az első alkalommal kötélmászás miatt hullott ki, mert felért ugyan, de túl lassan (csúszott a kesztyűje) .... A második alkalommal a futás miatt. 8 km-t kellet futniuk szintén megadott idő alatt!(Itt viszont a kondiciójával volt gond) Jövőre ismét megpróbálja, de mivel a korhatár 35 év (!) igy most lesz az utolsó lehetősége. Abban az évben amelyikben 35 lesz már nem foglalkoznak vele, tehát ez is egy kritérium! 35 éves lehetsz max!

DCT
Mellékletek:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: mitosz, hayabusa

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33594 Írta: mitosz
mitosz válaszolt a következő témában: Tűzoltó munka

Üdv!DECOTEXT esetleg azt is tudod,hogy önkéntesekhez csak abba a faluba lehet belépni ahol lakik vagy lehet valami közeli városba is jelentkezni.Egyébként a Fiam anno elküldte még Magyarból az önéletrajzát sok hivatásos tűzoltóságra és lehet,hogy hihetetlen de visszajeleztek szinte mindenhonnan.Nagyon kulturáltan megírták,hogy nem tudják felvenni.Most már DECOTEXT leírásából azt is tudjuk miért.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 7 hónapja #33595 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Tűzoltó munka

mitosz írta: Üdv!DECOTEXT esetleg azt is tudod,hogy önkéntesekhez csak abba a faluba lehet belépni ahol lakik vagy lehet valami közeli városba is jelentkezni.Egyébként a Fiam anno elküldte még Magyarból az önéletrajzát sok hivatásos tűzoltóságra és lehet,hogy hihetetlen de visszajeleztek szinte mindenhonnan.Nagyon kulturáltan megírták,hogy nem tudják felvenni.Most már DECOTEXT leírásából azt is tudjuk miért.


Nem! Gyakorlatilag bárhova jelentkezhet, nem csak a lakhelyén. A fiam gyerekként a szomszéd faluba volt, mert az osztálytársa is oda járt. Ennek azonban a felnőtt, már élesben is "oltó" időszakban van hátránya, mert nem leszel riasztható! Amikor a városban laktunk már de a fiam (más huszon évesen) egy másik kerültebe járt az önkéntesekhez, szinte mindig későn ért be ha riasztás volt.....
A hivatásos tűzoltóság mindig nagyon korrektül viselkedik, nem csak a tagokkal! Minden levélre, s pályázatra jelentkeznek és válaszolnak, mert rengeteg az idejük. Közben rákérdeztem a fiamnál. Nem feltétlenül fontos az állampolgárság, mert nem minden hivatásos tűzoltó állami alkalmazott. (Bemate) Ezt a státuszt el lehet érni, de nem kötelezően adják a munkakörrel. Azon viszont csodálkozom, hogy nem indokolták meg, hogy miért nem veszik fel a fiadat!?

Ui: az is érdekes még, hogy sok városban ahol van hivatásás állomány, nem biztos, hogy van üresedés, így nem keresnek utánpótlást! Ne feledd ez mindig egy tartományi (anyagi) kérdés. Sok helyen viszont ahol kellene utánpótlás nincs elég, megfelelő jelentkező! Ha valaki bejut, akkor gyakorlatilag soha nem lesz munkanélküli s innen nyugdijba mehet. Akkor is ha idővel 100-120 kilós lesz, s már nem nagyon mehet bevetésre a fizikai állapota miatt! Ahol fejlesztés van ott óriási a túljelentkezés, de kevés nagyon, aki megfelel..

DCT
Mellékletek:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: hayabusa

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33599 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Tűzoltó munka

Na itt pl. lehet mazsolázni, jelentkezéseket beküldeni, és majd kiderül konkrétan, hogy szóba jöhetsz-e, vagy sem: www.feuerwehr.de/jobs/ (látod, ilyen "eccerü" a világ a Guglival... :laugh:

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!