Felbomlott a kormánykoalíció

  • Irány Németország!
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 3 hónapja #31387 Írta: Irány Németország!
Felbomlott a kormánykoalíció téma létrehozva Irány Németország! által

Felbomlott a kormánykoalíció a Saar-vidéken

A németországi Saar-vidék tartományban pénteken felbomlott a kormány, a konzervatív CDU, a liberális FDP és a Zöldek koalíciója - közölte Annegret Kramp-Karrenbauer konzervatív miniszterelnök, a liberálisok belső válságával indokolva a koalíciós szerződés felmondását.

A CDU-s miniszterelnök pénteken közölte: a liberális párt tartományi szervezete és a tartományi gyűlésben (parlamentben) működő frakciója annyira szétzilálódott, hogy az már a kormány munkáját is veszélyezteti, pedig a kabinet előtt álló feladatok megoldásához határozottság, bátorság és cselekvőképesség szükséges. Kramp-Karrenbauer ezért menesztette a liberálisok és a Zöldek által delegált minisztereket a kormányból, és a legnagyobb ellenzéki erőhöz, a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) fordul koalíciós tárgyalások megkezdésére vonatkozó ajánlattal.
A fekete-zöld-sárga jamaikai zászló és a német pártszínek alapján - a konzervatívoké a fekete, a liberálisoké a sárga, a Zöldeké a zöld - Jamaika-koalíciónak nevezett együttműködés egyedülálló volt, Saar-vidéken kívül nincs más tartomány, ahol a CDU, az FDP és a Zöldek közösen próbáltak volna kormányozni.
A saarbrückeni Jamaika-koalíció a 2009-es tartományi választásokat követően alakult meg. A Németország délnyugati határvidékén fekvő Saar-vidék az ország legkisebb tartományai közé tartozik, a lakosság létszáma alig haladja meg az egymilliót.
Az FDP-t a lehető legrosszabbkor érte a saar-vidéki koalíció felbomlása. A liberálisok tavaly öt tartományi gyűlésből estek ki, és pénteken megjelent közvélemény-kutatási adatok szerint országos támogatottságuk 2 százalékra süllyedt, vagyis a párt messze elmarad az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöbtől.
Az FDP-t országos szinten is személyi ellentétek feszítik. Tavaly tavasszal Guido Westerwelle elnököt buktatta meg a támogatottság rohamos csökkenése miatt fellázadt tagság, ősszel pedig lemondott a főtitkári tisztségről Christian Lindner, akit előzőleg az új elnök, Philipp Rösler egyik legfőbb szövetségeseként tartottak számon. (MTI) Fotó: dpa

Irány Németország!A németországi magyar portál

MTI

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!