Költségvetési unió

  • Irány Németország!
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 4 hónapja #31392 Írta: Irány Németország!
Költségvetési unió téma létrehozva Irány Németország! által

Költségvetési unió

Elindult a költségvetési unió felé vezető úton az euróövezet, és visszafordítani már nem lehet - értékelte szerdán az előző heti uniós csúcs eredményeit Angela Merkel a német parlamentben.

A német kancellár a Bundestagban - a törvényhozás alsóházában - elmondott beszédében hangsúlyozta: az uniós csúcson kötött megállapodással kijavítják az euróövezet "születési hibáit", azt, hogy a közös pénzpolitika mellé nem társítottak közös költségvetési politikát. Ezt nem lehet egy csapással, máról holnapra megvalósítani, "de elindultunk az úton, amelyen már nem lehet visszafordulni" - mondta. Az út "egy új Európához, a stabilitás, a szolidaritás és a bizalom Európájához vezet" - tette hozzá.
A megállapodásból az uniós huszonhetek közül egyedüliként kimaradt Nagy-Britanniáról szólva hangsúlyozta: London a távolmaradás ellenére fontos partner marad az Európai Unióban, egyebek között a közös külpolitika és a közös belső piac alakításában, valamint a klímavédelmi erőfeszítésekben.
Angela Merkel úgynevezett kormánynyilatkozatban tárta a törvényhozók elé a kabinet véleményét az uniós csúcsról. A szerdai az ötödik kormánynyilatkozat volt az idén, amely az euróövezeti válság megoldásáról szólt.
A csúcstalálkozón az euróövezeti államok és kilenc további EU-s tagállam arról állapodott meg, hogy kormányközi szerződést készítenek elő a költségvetési politika szorosabb összehangolásáról. A bolgár, cseh, dán, lett, litván, lengyel, magyar, román és svéd kormányfők jelezték: készen állnak csatlakozni a folyamathoz azt követően, hogy - ahol ez szükséges - a kérdésben konzultáltak törvényhozásukkal. (MTI) Fotó: totalpolitics.com

Irány Németország!A németországi magyar portál

MTI

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!