Hétfőn bejelenti lemondását Guido Westerwelle

  • Irány Németország!
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 11 hónapja #31397 Írta: Irány Németország!
Hétfőn bejelenti lemondását Guido Westerwelle téma létrehozva Irány Németország! által

Hétfőn bejelenti lemondását Guido WesterwelleÁprilis 4-én bejelenti lemondását a pártelnöki tisztségről a német Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője - értesült a Focus magazin.
Guido Westerwelle, aki jelenleg Japánban tartózkodik, már eldöntötte, hogy a májusban esedékes országos pártkongresszuson nem indul újra a pártelnöki posztért. A Focus által idézett, neve elhallgatását kérő elnökségi tag szerint "a pártelnökég hétfőn esedékes ülésén fogja bejelenteni" fenti értelmű döntését. A szövetségi kormányban viselt tisztségeiről - alkancellár és külügyminiszter - azonban nem akar lemondani Westerwelle.
A liberális párt nagyon rosszul szerepelt a március 27-én Rajna-Pfalzban és Baden-Württembergben rendezett tartományi választásokon. Szavazótábora gyakorlatilag a felére apadt a 2006. évi voksolásokhoz képest. Ennek következtében az FDP kibukott a mainzi törvényhozásból, a stuttgarti Landtagban pedig - eddigi koalíciós partnerével, a kereszténydemokrata CDU-val együtt - ellenzékbe szorult. A siralmas eredményekért a párton belül is egyre többen Westerwellét teszik felelőssé, akire vasárnap óta fokozódó nyomás nehezedik.
Az FDP-n belül kitört hatalmi harc főszereplői Christian Lindner, a párt főtitkára, Philipp Rösler, a Merkel-kormány egészségügyi minisztere, és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger korábbi igazságügyi miniszter, a bajorországi FDP-szervezet elnöke. Minden valószínűség szerint közülük kerül majd ki az új pártelnök a májusi kongresszuson. (MTI) Fotó: DPA

Irány Németország!A németországi magyar portál

MTI

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!