Idénymunkásokat várnak

  • Irány Németország!
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 1 hete #31427 Írta: Irány Németország!
Idénymunkásokat várnak téma létrehozva Irány Németország! által

Idénymunkásokat várnak NémetországbaTöbb német vállalat arra panaszkodik, hogy nem talál elég idénymunkást. Az időszakos alkalmazottakat foglalkoztató német vállalatok szövetsége szerint nincs elég jelentkező. Sokan a munkaerőpiac május elsejei nyitásától várják a megoldást. Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet európai államok munkavállalói május elsejétől szabadon vállalhatnak munkát egyes nyugat-európai országokban – mint Németország és Ausztria – amelyek eddig korlátozásokkal élhettek saját munkavállalóik védelmében.

A német idénymunkásokat foglalkoztató vállalatok szövetsége (BZA) szerint idén tavasszal rendkívül kevesen jelentkeznek az ilyen jellegű munkákra. Elsősorban a fém- és elektronikai iparban nagy a hiány, de több – egyebek mellett mezőgazdasági – ágazatokban is alacsony munkavállalói hajlandóságról számolnak be. A német iparkutató intézet (IW) és a BZA közös felmérése szerint februárban mintegy 873 ezer főt foglalkoztattak idénymunkásként Németországban, amely 1,5 százalékos emelkedés januárhoz képest. A januári adat viszont csaknem 2 százalékos csökkenés – az év eleji visszaesés azonban több évre visszamenőleg is jellemző.

Korábbi előrejelzések az idénymunkások emelkedésével számolt a válság utáni fellendüléssel. A legtöbb ilyen jellegű munkaerőt 2008 nyarán alkalmazták, amely 2009-ben mélypontra - 625 ezer - főre süllyedt. A BZA elnöke szerint az idénymunka-igényes ágazatokban éppen a hiány miatt lassabb lehet a válságból történő kilábalás.

A közgazdászok szerint az idénymunka egyre kevesebbek számára jelent perspektívát, hiszen többen a stabil, kiszámítható állásokat keresik. A szakemberek szerint a német idénymunkás állásokat május elsejétől Kelet-Európából érkező munkavállalókkal tölthetik fel. (Die Welt - vg.hu) Fotó: eujob24.de

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!