Munkanélküli segély Magyarországon
- norszö
- Témaindító
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Olyan problémám lenne, hogy kint dolgoztam Németországban 9 hónapot és áprilisban haza jöttem, mert kirugtak. Elmentem itthon a munkanélküli hivatalba, hogy munkanélküli segélyt kapjak, beadtam az összes papíromat amit kint adtak meg az előző munkahelyekről is.
Megállapítottát, hogy bruttó 114 ezret fogok kapni, de csak azután ha a német munkaügyi hivatal vissza igazolja azt, hogy én valóban kint dolgoztam, de április óta nem kaptam semmi választ sem, semmi pénzt sem. 3 hónap után vissza kellet mennem a munkaügyi hivatalba, mivel lejárt a munkanélküli segélyem. Akkor is azt mondták, hogy várjak türelmesen mert majd értesítsenek ha vissza igazolt a német. De addig semmilyen pénzt nem kapok és semmilyen segélyre nem vagyok jogosult. (munkát nem találok!)
Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan aki járt így és neki mennyit kellet várni? Vagy esetleg hova tudnék fordulni hogy segítsenek ez ügyben?
Köszönöm mielőbbi válaszaitokat!
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Neonhal3
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 5
Bár az igaz, hogy ezek eléggé szeretnek üldögélni a papírokon, de azért ennyire! Én pl tavaly március 13 án kértem ki tőlük az E301est, és majdnem másfél hónapra rá küldték ki-igaz, haza a Magyar lakcímemre..
- norszö
- Témaindító
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Erről az E301 és papirol meg nem is hallottam még.
Egyébként adó csomagot tavaly.kellet volna kapom??? Mert még azt sem kaptam...
- Neonhal3
- Nem elérhető
- New Member
Az E301 es papír ahhoz kell, hogy az ha az adott országban ledolgozott munkaviszony nem elég ahhoz hogy ott munkanélküli segély jogosult legyek(itt 1 év) akkor otthon kikérem ezt a papírt-általában 4 évre visszamenőleg 4 évre adják-ez alapján a német hatóság állapít meg egy összeget, amit kifizet. Ez fordítva is így működik. Itt amikor megszűnik a munkahely, az arbeitsamt-ban be kell jelenteni-kikérni a papírt-nekem postázták. Azzal bementem otthon, és így a maximum összegre voltam jogosult.
Én sem beszélek jól? ezért jobb ha valaki megy veled, aki tud..persze így utólag ennyi idő után.. nem tudom mit lehet tenni.
- Neonhal3
- Nem elérhető
- New Member
aztán az én sem beszélek jól után...nem értem hogy került kérdőjel..nem kérdés, tényleg nem beszélek jól-bár ami igaz, hogy a hivatalokban eléggé készségesek, és igyekeznek segíteni..ha beszélsz jól, ha nem, megpróbálnak mindent-pl nem tudtam akkor hazamenni, amikor lejárt a jogsim..bementem, elmondtam-mert annyit azért el tudtam mondani, hogy lejár ekkor-meg akkor, szeretnék másikat..Semmi gond-itt ez a papír, töltse ki, kis cetlire felírta mi kell még.. ha lett volna igazolványképem(ami itt 14 euroba kerül a 4 db)-akkor összesen 34 euro lett volna az új német jogsim..így + 14 a fotó miatt. de meg lett-igaz a papírt segítettek kitölteni, de ez is meg van.
Visszatérve egy kicsit a munkanélküli segélyhez. Itt, csak akkor jár, ha itt tartózkodik az, aki kapja. Ha pl azt mondom, hogy hazamegyek -pl. egy hónap az amíg újra munkába állok, akkor nem adnak, vagy ha adnak, akkor levonják belőle azt az időt, amíg nem tartózkodom az országban-Na ehhez már viszont, jól kell tudni németül-hazudni. Vagy olyan ügyintézőt kell kifogni, aki leszarja mit csinálsz, amíg újra munkába állsz...
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Neonhal3 írta: az adócsomagról én nem tudok semmit-megbíztam egy könyvelőt(Ausztriában-Németországban munkát vállalt emberkék ügyeivel foglalkozik) Ő elkészítette nekem 17000 ft ért az adóbevallásom. Természetesen csomó dolgot kér-bekér,ami alapján elkészíti. Én nem teljes foglalkoztatásban vagyok, hanem szezonálisan. ) hónapra majdnem a teljes visszaigényelt összeget megkaptam-nem volt 100euro különbség.
Az E301 es papír ahhoz kell, hogy az ha az adott országban ledolgozott munkaviszony nem elég ahhoz hogy ott munkanélküli segély jogosult legyek(itt 1 év) akkor otthon kikérem ezt a papírt-általában 4 évre visszamenőleg 4 évre adják-ez alapján a német hatóság állapít meg egy összeget, amit kifizet. Ez fordítva is így működik. Itt amikor megszűnik a munkahely, az arbeitsamt-ban be kell jelenteni-kikérni a papírt-nekem postázták. Azzal bementem otthon, és így a maximum összegre voltam jogosult.
Én sem beszélek jól? ezért jobb ha valaki megy veled, aki tud..persze így utólag ennyi idő után.. nem tudom mit lehet tenni.
Nekem csak 1 kérdésem lenne! Volt neked itt kint munkaszerződésed? Mert ha volt akkor voltak járulékok is, amit szintén minden hónapban meg kellett kapnod egy A4-es lapon minimum (fizetési kimutatás)! Nem értem, hogy miért nincsenek bizonyitékaid a munkavállalásodra.
Mi az az "adócsomag" (?) amit tavaj kellett volna kapnod? Ez előttem ismeretlen! Itt Németországban mindenki maga adózik, a megfelelő adókategória alapján. (Nős, nőtlen, stb.) Van családi és van egyedi adózás. Adócsomagról nem tudok, s pláne nem, hogy ezt kinek kellett volna adnia neked?
DCT