Németország 16 tartománya

Több
13 éve 3 hónapja #6545 Írta: btgyrgytms
Németország 16 tartománya téma létrehozva btgyrgytms által

Szeretném ha megosztanátok tapasztalatokat a fórum tagjaival, hogy melyik tartományban mi az ami jó és mi az ami nem( gondolok az élet minden területére). A fórum olvasói a szélrózsa minden irányában élnek, dolgoznak.
Korábban olvastam Árpa Attila egy véleményét Bajorországról: Bajorország egy rendőr állam.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 3 hónapja #6550 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Németország 16 tartománya

Szia,

ha reszletesen elolvasod a forumtemakat, eleg sok informaciohoz juthatsz e temaban.

szia:
Eva

Több
13 éve 3 hónapja #6557 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Németország 16 tartománya

btgyrgytms írta: Korábban olvastam Árpa Attila egy véleményét Bajorországról: Bajorország egy rendőr állam.

Nézd, nem olvastam ezt a nyilatkozatot, nem tudom pontosan mire értette Àrpa Attila ezt a megjegyzését.

Az én tapasztalatom Bajorországgal kapcsolatban sokkal kedvezöbb.

Azt aláírom, hogy általában a szabályok betartására sokkal nagyobb hangsúlyt és energiát fektetnek. Néhányszor valóban a rugalmatlanság határáig. (Személyes példa: 13 éves gyerekem néhány hónapos ittlét után még nem ismerte ki magát a müncheni metrólabirintusban. Egyszer eltévedt, rossz irányba induló metróra szállt, majd észrevette, visszaindult a következövel a jó irányba. Jött az ellenör, megbüntette, mert nem lehet oda-vissza menni egy jeggyel. A gyerek állítólag komolyan megszeppent, sírt, nem is tudott még rendesen németül, de nem volt mese, megkapta a 40 eurós büntetést.) A városi közlekedésben is azt tapasztalom, hogy a szabályokat (pl. sebességkorlátozás) viszonylag mereven betartják, a busz menetidö szerint indul és nem vár meg, ha futsz utána, vadidegen emberek beszólnak a gyerekeknek, ha pl a bicikliúton védösisak nélkül bicikliznek. A bajor hatóságokkal (rendörség, építési hatóságok, adóhivatal) is hasonló tapasztalataim vannak. Az is igaz, hogy sok terület szerintem túlszabályozott és bajor embernek is gondot okoz a kiigazodás a szabályok között.

DE:

Mindennek vannak óriási elönyei: az élet kiszámíthatóvá válik. Annyi a dolgod, hogy tájékozódj a szabályokról, és ha betartod öket, akkor nem ér meglepetés. Ha valamihez jogod van, akkor azt érvényesíteni tudod, nem az ügyintézö kedvességén vagy a hálapénzen múlik a dolog. Ha a hatóság azt mondja, hogy 2 hónapon belül választ fog adni, akkor az úgy lesz, nem kell érdeklödnöd, telefonálnod, szívességet kérned. Ha a bérház házirendjét betartod, akkor mindenki nagyon kedves, ha nem, akkor nyersen ezt tudomásodra hozzák.

Mindez csak személyes tapasztalatom Bajorországban 3 évi ittlét után, nem szertenék általánosítani. Èn nem tartom Bajorországot rendörállamnak.

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6558 Írta: dizel
dizel válaszolt a következő témában: Németország 16 tartománya

btgyrgytms írta: Korábban olvastam Árpa Attila egy véleményét Bajorországról: Bajorország egy rendőr állam.

Ne vicceljunk mar kerem, ki az az Arpa Attila?
Nemetorszagban rend van. Ha valakinek ez "rendorallamot" jelent akkor nem ert valamit. MAsreszrol meg aki igy erzi az ne jojjon ide. Mehet elvezni a napsutest delre:)
A tartomanyokrol meg roviden annyit, hogy neha tenyleg olyan "mintha" kulonallo orszagok lennenek. Nagy kulturalis kulonbsegek lehetnek es vannak olyan helyek ahol nem valoszinu, hogy kulfoldikent, de akar nemetkent is be tudnal illeszkedni.
Ha a bajorokat kerdezed akkor azt fogjak mondani, hohy ne menj eszakra, mert baratsagtalanok. Ha az eszakiakat kerdezed, pl. itt NRW azt fogjak mondani, hogy a bajorok baratsagtalanok, meg kulonben is ugy viselkednek mint a bevandorlok:)
A Hannover kornyeki meg kirohogi az osszes tobbet mert azok nem beszelnek "nemetul":) A "svabok" meg vmi elvarazsolt figurak birnak lenni. Kollega eljon a regiojabol Moszkvaba egy projektre 1 puloverben, ugy, hogy Moszkvaban -10 van. Merthat otthon jo ido volt, ahhh:) Nem mellesleg eljon 1 olyan bankartyaval, amit csak a sajat regiojaban lehet hasznalni, kulfoldon nem mukodott sehol. Az osszes tobbi kollega meg azon rohog, hogy ez milyen elvarazsolt figura, meghat jaja a svabok ilyenek.
Egy ekkora orszagot, ennyifele "nemetet", hogy lehet osszetartani, ha nem szabalyokkal? Mindenki tiszteletben tartja a szabalyokat, a masikat es mukodik az elet. Ennyi a titok.
Ha valaki allandoan a kiskapukat keresi, meg a susmust, akkor neki lehet tenyleg "rendorallam" feelingje lehet. De hat nem kotelezo ide jonni.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: btgyrgytms

• mirkg
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6577 Írta: mirkg
mirkg válaszolt a következő témában: Németország 16 tartománya

Kedves Mindenki!

Én is egyetértek a válaszoddal,korábban éltem és dolgoztam kint Münchenben!A rendet meg lehet szokni ordnung mus sein-rendnek lenni kell,és láss csodát működni fog minden!Mert jó egy olyan országban élni ahol kiszámíthatóak a dolgok,vannak szabályok amelyeket mindenki betart!Az emberek egymás iránti tisztelete fontos,mert a világ nagy problémáinak is ez a gyökere nem tisztelik egymást!De tisztelni csak azt lehet aki arra érdemes,de sokan ezt elfelejtik és azt gondolják hogy fordítva is működik,hát nem igen!Persze minden országban vannak mindenféle emberek,de alapvetően ha az ember el tudja fogadni Németország alapeleveit,akkor igenis egy nagyon élhető ország!Nem véletlenűl európa legerösebb gazdasága,és viszi európát a hátán!A másik dolog ha az emberfia arra adja a fejét hogy bármely idegen országban próbál szerencsét,akkor alkalmazkodni kell más út nincs!De kellemes olyan országban például autót vezetni mint németország,ahol betartják és betartatják a szabályokat,fegyelmezettek,ha mégis kihágást követ el az illető és azért a rendőr megbünteti nem áll oda vitatkozni,hogy nem is ugy volt a dolog!Tehát Németországban élni jó,de ahhoz hogy ez így lehessen,kicsit németté is kell válni,elfogadva az Ő szabályrendszerüket,ennyi a történet!

Üdvözlettel Minden fórumozónak!

Több
13 éve 3 hónapja #6579 Írta: Lizy007
Lizy007 válaszolt a következő témában: Németország 16 tartománya

Igen, ehhez én is pont annyit akartam hozzátenni, hogy ki az az Árpa Attila?????:)))) Nehogy már ilyen figurák véleményére alapozzunk... Mondjuk nekem különösen meg van a véleményem a magyar médiáról, lehet, hogy azért akasztanak ki ennyire az ilyen Árpa Attila és hasonlóan fontos emberek meglátásai:))