Egyre többször találkozom azzal a problémával, (közvetlenül vagy közvetetten) hogy valaki csak ki szeretne menni külföldre, több pénzt szeretne keresni és neki már elege lett. Elég volt neki a siránkozásból és most tényleg belevág és “meghódítja” valamelyik európai országot.

Terv nélkül, észérvek nélkül, (józan) ész nélkül és persze pénz nélkül. Néha pedig gerinc nélkül. Igazából semmilyen gondolata nincs, nemhogy nyelvtudása. Ilyenkor a legegyszerűbb külföldön találni valakit (nevezzük ismerősnek vagy baleknak) aki segít a kezdeti lépésekben, aki lehet egy bizalmas, egy ismerős, egy barát, vagy akár egy párkapcsolat. Így is el lehet indulni. Amikor nem magunkra, hanem másra támaszkodunk (hátán felkapaszkodunk), mert képtelenek vagyunk megállni saját lábunkon, képtelenek vagyunk létezni segítség nélkül és képtelenek vagyunk felnőni. A fiatalon történő (ebből van több) külföldi munkavállalás és az emigráció pont a felnőtté válás egyik lehetséges szakasza, amikor is megállunk magunk lábán és felelősséget vállalunk önmagunkért, nem pedig várjuk, hogy valaki ezért vagy azért segíteni fog.

Van még egy kategória, akik szintén ki akarnak menni, de nincs meg az az elhatározás és az a céltudatosság ami nélkül lehetetlen “győzni”. Kijön külföldre és azt hiszi, hogy “a bab is hús”. Amikor rájön, hogy nem így van és dolgozni kell, akkor inkább választja újra a magyar valóságot és lehajtott fővel hazatér. Kitartás és Hit nélkül nem megy… A sikert nem adják ingyen. Neked kell érte megdolgoznod! Nem másnak kell kikaparni a Te gesztenyéd és ne mástól várj csodát. Mert minden csoda 3 napig tart. Egyszer úgyis egyedül maradsz és rájössz, hogy ha akarod ha nem akkor is egyszer meg kell érezd, hogy egyedül kell helytállnod. A Te sikered csak Te tudod elérni.

Mindig van választás.

Az utóbbi egy évben megtanultam: Ha van egy álmod és igazán el szeretnéd érni és csak arra koncentrálsz, akkor eléred! Miért? Mert teszel érte. Minden nap, kőkeményen. Higgy Magadban akkor is, ha mások nem. Dolgozz és lesz eredménye… Van, ahol van értelme dolgozni.