Vannak olyan országok, ahol idősebb korban is elégedettek. Egy friss kimutatás (Global AgeWatch Index) szerint a nyugdíjasok elégedettsége, életkörülménye alapján Németország az 5. helyen áll 96 országot figyelembe véve. Első Norvégia, utolsó Afganisztán. Magyarország a 46.

Világszerte nagyjából a nyugdíjasok fele nem kap semmilyen járadékot, vagy pedig olyan kis összegben részesülnek, amely nem elegendő a biztonságos, megfelelő megélhetéshez. (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2014.)

Európában (főleg a nyugati fejlett országokban) fontos szerepet tölt be a nyugdíjasok helyzete, az állami gondoskodás és mindezek a közösségi médiában is teret nyernek. Természetesen az elégedettséghez olyan tényezők is hozzájárulnak mint az egészségügyi ellátás helyzete az adott országban, a közlekedés (utazási kedvezmények, mozgáskorlátozottakat segítő eszközök stb) és persze az általános jólét vagyis a nyugdíj összege, mely hozzájárul ahhoz, hogy 40 (vagy több) ledolgozott év után egy nyugodt és kiegyensúlyozott élet kezdődjön amelyben az állam szerepe is elengedhetetlen.

A hivatalos sorrend:

1. Norvégia
2. Svédország
3. Svájc
4. Kanada
5. Németország
11. Nagy-Britannia
14. Ausztria
29. Szlovénia
32. Lengyelország
41. Románia

45. Vietnam
46. Magyarország
47. Szlovákia
53. Albánia

92. Tanzánia
93. Malawi
94. Gázai övezet
95. Mozambik
96. Afganisztán

A lista alapján kiderül, hogy keleti szomszédunk, Románia is megelőz minket és nem mellesleg Vietnám (!) is, ahol a nyugdíjasok helyzetével többet foglalkozó környezetük megteremt egy jobb feltételt egy jobb életkörülményt. Persze Norvégia, Svédország más (jobb) világ. De talán Németország jobban érint minket, ahol a nyugdíjasoknak szemmel láthatóan “semmi gondja”. Ledolgoztak egy életet és most élvezik (szó szerint) a nyaralással, pihenéssel teli (és nem utolsó sorban) nyugodt éveiket, évtizedeiket… Magyarország “más világ”. Nálunk sok esetben nem beszélhetünk évtizedekről, legtöbb esetben nem beszélhetünk nyaralásról és pihenésről és főleg nem nyugalomról…

Vannak olyan helyek, olyan országok, ahol fontosak a ledolgozott évek és a gondoskodás…