Az Amazon internetes áruház alkalmazottjai két napos sztrájkot indítanak.

Ismét sztrájkolnak az amazonnál

A dolgozók Verd.di nevű szakszervezete továbbra is kitart: újból sztrájkba fogtak az Amazon németországi alkalmazottjai az alacsony bérezés miatt. Két napig négy telephelyen hagynak fel a munkával.
Graben – Az Amazon nevű internetes áruház alkalmazottjai hétfőre virradó éjszakán Bad Hersfeldben felhagytak a munkával. A Verd.di nevű szakszervezet négy telephelyen hívta sztrájkba a dolgozókat. A következő logisztikai központokban hagytak fel a munkával a keddi éjszakai műszak végéig: Lipcse, Bad Hersfeld, Graben, Augsburg és az észak-rajna-vesztfáliai Rheinberg.
„A teljesítménykényszer időközben emberfeletti mértékeket öltött”, mondta a Verd.di által indított sztrájk vezetője, Thomas Gürlebeck. Az Amazon dolgozói a határozott idejű szerződések, az óriási teljesítménykényszer, valamint a nem megfelelő munka- és szünetszabályozások miatt panaszkodnak. Továbbá a dolgozók egy része több ezer euróval kevesebbet kap kézhez, mint amennyi a kiskereskedelmi és csomagküldő-kereskedelem szerinti kollektív szerződés alapján járna nekik.
„Forró ősznek nézünk elébe”
Verd.di több mint egy éve azon dolgozik, hogy különböző telephelyeken szervezett sztrájkokkal ösztönözze a világszerte egyik legnagyobb internetes áruházat a kiskereskedelmi feltételekről szóló kollektív tárgyalásokra. Verd.di szóvivője, Bernhard Schiedering szerint a nyolc telephely majdnem fele rész vesz a megmozdulásokon, a sztrájkolók száma egyértelműen növekedett. „Forró ősznek nézünk elébe”, így Schiederig.
Grabenben 2,1-3%-os fizetésemelést ígért az Amazon. „Az alkalmazottak ellenállása már érezteti hatását”, nyilatkozta Stefanie Nutzenberger, a Verd.di szövetségi elnökségi tagja. „Az Amazon nyomás alatt van. Azt viszont nem fogadjuk el, hogy a vállalat a fizetéseket önkényesen alakítsa. Kizárólag egy kollektív szerződés segítheti a dolgozók lét-biztosító jövedelmét és munkakörülményeit.”
Amazon, az amerikai vállalat önmagát logisztikusként definiálja, és nem tagadja, hogy az üzletágon belül az alacsonyabb jövedelmek felé orientálódik.

Irány Németország! Fotó: amazon