Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank (EKB) ellen az intézmény új székházának átadására szervezett tüntetések részvevői.

Összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Frankfurtban

Az euróövezeti válságkezeléshez, a kapitalizmushoz és a globalizációhoz radikális kritikával viszonyuló szervezetek Blockupy nevű szövetségének demonstrációja hivatalosan csak 11 órakor kezdődik a bankszékházánál, de helyszíni beszámolók szerint a 185 méter magas felkarcoló körüli utcákban már hajnalban barikádokat építettek és több autót felgyújtottak az euróövezet számos országából - főleg az államadósság-válságot leginkább megszenvedő déli perifériáról - összesereglett tüntetők, és délelőttig több alkalommal összecsaptak a rendőrökkel.
A hatóságok adatai szerint legkevesebb egy rendőr megsebesült. A Blockupy szerint a rendőrök "polgárháborús forgatókönyvet" követve provokálták a tüntetőket és rájuk támadtak, egyebek közt könnygáz bevetésével.
Hannah Eberle, a Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az EKB a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója. "Az EKB emberek életével játszik", ezt mutatja például az öngyilkossági ráta emelkedése és a születésszám csökkenése Görögországban - mondta a szóvivő.
Az EKB új székházát 2010-ben kezdték építeni, a beruházásra eredetileg 850 millió eurót szántak, de nem sikerült betartani a tervet, s a székházra végül csaknem 1,2 milliárd eurót költöttek.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images