Jogosítvány

Több
14 éve 1 hónapja #1489 Írta: TomTemplar
TomTemplar válaszolt a következő témában: Jogosítvány

TomTemplar írta::

egyszónak is száz a vége..

Ezt jól megírtam...:-)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 1 hónapja #1490 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Jogosítvány

egyszónak is száz a vége..

Ezt jól megírtam...:-)

A lényeg, hogy értettük, nem úgy mint én most a jogosítványhonosítás kérdését. :laugh:
Aki tőlem jobban tud németül, tehát legalább 11 szót ismer, :D ha van ideje olvassa át legyenszíves amit bemásoltam és akár itt a topikban vagy magánüzenetben jelezze ha mégsem azt írnák ott, hogy ne rágjam le a körmeimet amíg a tolmácsom előkerül. :) Amúgy angol nyelvű oldalakon is csak ezt megerősítő információkat találtam, szóval tévedés kizárt a honosítás ügyében, legfeljebb marhaságot másoltam be de akkor azt gyorsan törölném is. Köszi

• Csopaki
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 1 hónapja #1491 Írta: Csopaki
Csopaki válaszolt a következő témában: Jogosítvány

Kedves Admin,

elolvastam az àltalad bemàsolt szoveget. Nagyon nehèz volt, egyrèszt mert "burokrata"nèmetul van, màsrèszt meg a sorok vègèn mindenhol lemaradt nèhàny szò.

A belinkelt szovegben nem talàlom nyomàt annak, hogy magyar jogosìtvànnyal ne lehetne Nèmetorszàgban vezetni. Az utolsò mondatban azt ìrjàk, hogy az kèrhet nèmet jogsit (Fahrerlaubnisbewerber), aki èvente legalàbb 185 napig No-ban tartòzkodik. De azt nem ìrjàk, hogy kulfoldi jogsit kotelezo àtcserèlni!

Ezèrt inkàbb ahhoz tartom magam, amit az elobb a Kozlekedèsi Minisztèrium honlapjàròl bemàsoltam: amìg èrvènyes a magyar jogsi, addig lehet azt hasznàlni Nèmetorszàgban. Aztàn persze, hogy elobb utòbb èrdemes honosìttatni, ha valaki hosszù tàvon szeretne maradni, de nem kovet el szabàlysèrtèst az, aki ezt nem teszi! (az jogsi èrvènyessègènek hatàràn belul.)

• helga1000
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 1 hónapja - 14 éve 1 hónapja #1494 Írta: helga1000
helga1000 válaszolt a következő témában: Jogosítvány

Kedves Admin!

Akkor kezdjük az elejénél. Van ez a portál, ahol - szándékotok szerint - tanácsokat adtok a Németországban munkát vállaló (vagy azt tervezö) magyar állampolgárok részére (ha félreértettem és a célcsoportot mondjuk a kárpátaljai magyarok alkotnák, akkor javíts ki, mert nem biztos, hogy minden infóm igaz rájuk vonatkoztatva). Ez önmagában dicséretes, feltéve ha van benned (bennetek?) annyi igényesség, hogy csak pontos információkat közöltök, ami sok területen nehéz, mert sok a gumiparagrafus, de a jogosítványok ügye épp nem tartozik ide. Ha nyelvtudás híján nem vagy képes jogi bikkfanyelven megfogalmazott szöveget értelmezni, az ugyan szomorú, de még mindig van lehetöséged arra, hogy egy hozzáértöt megkérdezz a jogi környezetröl. Ha pedig valaki - minden önös érdek nélkül, csak azért, hogy a látogatóid pontos információkkal rendelkezzenek - kijavít, akkor nem megsértödni kell, hanem megköszönni. Attól, hogy megtalálod a caps-lock-ot a törvény szó leírásához, még nem lesz igazad. Ha pedig a látogatóid a 185 napos zagyválástól vagy az egyéb ködös következményektöl (huhú, ha baleset, huhú, ha új vizsga) beijedve mondjuk feleslegesen átiratják (mert 8 évig érvényes a jogosítvány és csak 2 évet marad), akkor konkrétan kárt is okoztál nekik - mondjuk netto 40 EUR-ért azt hiszem sokan dolgoznak otthon lazán 2-3 napig -, pedig nyilván nem szórakozni jönnek, hanem pénzt keresni.

Tehát még egyszer leírom. Érvényes magyar (ill. tkp. bármilyen EU-s, söt mi több EGK-s) jogosítvánnyal rendelkezö magyar állampolgárnak (de lehet akár szlovákiai vagy romániai magyar is - ök is EU-s polgárok), ha Németországba költözik, az érvenyességi idön belül semmi teendöje nincs (mínusz kb. 2 hónap), emiatt öt semmiféle joghátrány nem érheti. Ha mégis érné, mert a bajor Lojzi rendör nem ismeri ezt a szabályozást, akkor ki kell használni a jogorvoslati lehetöségeket (fellebbezés, per, SOLVIT) - nem birkák vagyunk, akiket a vágóhídra hajtanak. Az érvényes FeV (Fahrerlaubnisverordnung) szövegét belinkeltem az elözö hozzászólásban, remélem ez elég "törvény".

Ha valaki mégis úgy döntene mert nyuszi és/vagy sok pénze van, netán hamarosan lejár, hogy átiratja a jogosítványát, annak semmi akadálya sincs. Irány a Führerscheinstelle. Itt ki lehet keresni a lakóhely szerint illetékes szervet:
http://www.das-kfz-portal.de/fuehrerscheinstellen
Az A és B kategóriákhoz szükséges a delikvens személyes megjelenése, az érvényes (!) jogosítvány, fénykép, pénz (ez városonként és jogosítványfajtánként - pld. próbaidös - változó, 50 EUR-nál nemigen lehet több), esetleg igazolás a jogosítvány birtoklásának idötartamáról, ha ez az okmányból nem derül ki (ez nem kell, mert emlékeim szerint a magyar jogosítványból ez eleve kiderül). C és D kategóriákhoz - bizonyos esetekben - kell orvosi vizsgálat ill. pszichológiai alkalmassági is.

Több
14 éve 1 hónapja #1495 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Jogosítvány

helga1000 írta::

Akkor kezdjük az elejénél. Van ez a portál, ahol - szándékotok szerint - tanácsokat adtok

Kezdjük az elején akkor. Szándékunk nem az volt, hogy a Németországban munkát vállalni szándékozók részére tanácsokat adjunk de (csak) erre van igény. Sajnos. De ez a mi gondunk.
Az igényességre reagálva, ahol is felhívnám a figyelmedet arra, hogy mint írtam a cikk írását felfüggesztettem pontosan azért, hogy rossz információ ne menjen ki. Az információkat egy németül jól beszélő illető gyűjti és fordítja jelenleg is az pedig, hogy Ő tévedett vagy ahonnan másolta az információt volt elavult nem érdekel a lényeg, hogy nem jelent meg és jól fog megjelenni amit 1000 látogatóból 3 ha el fog olvasni a többi inkább újra kérdez a fórumban. Ennek ellenére megírjuk, nos ennyit az igényességről.
Igazam pedig valóban nem a CapsLock-tól lesz hanem attól, hogy én döntöm el kinek van igaza. ;)
Zagyválásról pedig szó nincs tekintettel arra, hogy az én fordításomban ez volt, másik uniós országban élve ugyan de itt is így van. Angolul, igaz csak fórumokban szintén ezt találtam mindenhol de az nem olyan forrás mint a minisztérium oldala így be sem linkeltem.
Minden amit a fórumon a website ügyek topik kivételével illetve piros színnel irok olyan hozzászólásnak tekintendő mint bármelyik esetleg nem is odavaló. :laugh:
Az információkat pedig nagyon köszönjük mindenki nevében, reméljük sűrűbben láthatunk tőled ilyen részletes leírást nem csak akkor amikor zagyválást lehet korrigálni. ;)

• helga1000
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 1 hónapja #1496 Írta: helga1000
helga1000 válaszolt a következő témában: Jogosítvány

Admin, ne szídd fel magad :P . Lehet félreértettem az oldal céljait - de nem is az én dolgom értelmezni, egy mezei felhasználó vagyok. Mindenesetre ha valaki megtalálja az oldalt és segítséget kér, akkor pontos infókat vár, akár a fórumban, akár cikkben. Te is nagyon jól tudod, alapjában tekintélytisztelö nép a magyar, így sokan csak annyit értenek, hogy "há de le volt írva az interneten/újságban vagy mondták a tv-ben, akkor biztos igaz". Ha ezt még megspékeljük az admin névvel (aztán tudod ki érzékeljen ilyen színrébuszokat... én biztos nem), akkor duplán igaznak kell lennie. Ez verte ki a biztosítékot nálam és ezért fogalmaztam talán karcosabban, mint kellene, még akkor is, ha tudom, hogy semmiféle rossz szándék nem volt a részedröl (részemröl se). Csak hát a pokolhoz vezetö út is jószándékkal van kikövezve, ugye :) . Azért a végén csak megértettük egymást.

A nyelvtudáshoz meg csak annyit, hogy az ún. Beamtendeutsch annyira bonyolult, hogy egy normál IQ-val rendelkezö személy nem biztos hogy megérti, kivéve, ha a szakterületéhez vagy egyéni érdeklödési körébe tartozik az adott témakör. Tehát beszélhet valaki anyanyelvi szinten németül és magyarul is, mégis lehetnek értelmezési problémái a jogi szövegekkel (szép példája ennek a Raumübergreifendes Großgrün és társai, amit a németek 95 %-a sem ért). Persze ehhez még hozzájöhet, hogy könnyü belefutni a neten már rég elavult forrásokba és akkor már teljes a zavar.

Amúgy meg néha be fogok nézni, ha valamiröl tudok valamit, akkor írok, ha nem akkor hallgatok :-).