A kezdeti nehézségek után

Több
11 éve 7 hónapja #23704 Írta: Nyuki
A kezdeti nehézségek után téma létrehozva Nyuki által

Sok üdvözlet minden régi és új fórumozónak!
Szeretném megosztani a tapasztalataimat, talán hasznára válhat annak, aki most tervezi, hogy egy jobb és nyugodtabb élet reményében új életet kezd.
Magunkról néhány szó: férjemmel, lányommal és fiammal május óta élünk Németországban. Mostanra már túl vagyunk néhány megpróbáltatáson, de összességében jól érezzük magunkat. Férjem dolgozik, 4 éves lányom óvódába jár, 16 éves fiam nyelvi kurzust látogat, én most munkát keresek.
Amiben talán segíthetek: bejelentkezés lakcímre, albérletkeresés, árak a boltokban, óvódai tapasztalatok, pénzügyi kérdések a kezdetekkor, egyéb, a mindennapi élettel kapcsolatos tennivalók. Természetesen nekem is lesz majd kérdésem Hozzátok, hiszen oly kevés ideje élek itt.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Trixi0606, ilonafoto2011, Alex1992, Mimy75

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 7 hónapja #24160 Írta: ilonafoto2011
ilonafoto2011 válaszolt a következő témában: A kezdeti nehézségek után

Sziasztok Nyuki!
Én szívesen olvasnék a tapasztalataidról!!
-ha nem diszkrét? hol táboroztatok le???
-mit dolgozik a Párod?
-Te mit szeretnél dolgozni?
- mit javasolsz annak, aki most akar elindulni No-ba?
Bátor döntést hoztatok: gratulálok.
szép hetet
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Nyuki

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Peggy Olson
  • Látogató
  • Látogató
11 éve 7 hónapja #24161 Írta: Peggy Olson
Peggy Olson válaszolt a következő témában: A kezdeti nehézségek után

Szia! Gratulálok nektek és kíváncsian várom a beszámolódat a kezdeti nehézségekről, tennivalókról. Ezeken belül is érdekelne az óvodai beíratás részletei, nyitva tartása, stb.
Melyik városban vagytok?
Mivel foglalkozik a párod és te milyen munkát keresel? Milyen szintű a német tudásotok?
Stb. Stb. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Trixi0606
  • Trixi0606 profilkép
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Az élet illúzió. Csupa-csupa illúzió. :-)
Több
11 éve 7 hónapja #24224 Írta: Trixi0606
Trixi0606 válaszolt a következő témában: A kezdeti nehézségek után

Nyuki, a 16 éves fiad nyelvi kurzusa érdekelne majd, mert az én lányom 15,5 lesz, mikor kimegyünk jövő nyáron. Érdekelnének,hogy ennek a korosztálynak milyen lehetőségei vannak?

Trixi
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Nyuki

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 7 hónapja #24392 Írta: Nyuki
Nyuki válaszolt a következő témában: A kezdeti nehézségek után

Kedves Fórumozók, Ilonafoto2011, Peggy Olson, Trixi0606!

Szívesen válaszolok, ahogy írtam, elnézést, az elmúlt napokban nem volt időm géphez ülni.
Frankfurt Am Main mellett élünk kb. 20 km-re Rödermarkban. A választás azért erre a városra esett, mert anyósom itt él már nagyon régóta. Gondolom, mindenki fejében az ötlött fel, milyen jó nekünk, mert segít a család.
ÓVÓDA
Néhány dologban valóban a segítségünkre voltak, például fontos volt az óvódai beíratáshoz, hogy legyen a kislányomnak németországi lakcíme. Májusban bejelentkeztünk, augusztus 15.-től felvették az egyik helyi óvódába. Egész naposnak írattam be, mert szerettem volna hamar munkát találni. A beszoktatás elég hosszadalmas volt, nem a kislány miatt, hanem mert itt általában minden nagyon lassan megy. Amikor én már úgy gondoltam, maradhatna tovább is az óvódában, 2 óra múlva haza kellett hoznom. Végül is 3 hét alatt eljutottunk odáig, hogy akár egész napra 7-17-ig ott hagyhatnám. Imád óvódába menni, az itteni oviban sokat lehetnek kint a gyerekek, sározhatnak, locsolhatnak, arra fel kell készülni, hogy jó sok váltás ruhára lesz szükség...:-)
Összességében nagyon kedvesen fogadták a kislányomat, egyáltalán nem beszélt még németül, most már nagyon sokat megért, figyel és sokszor megszólal németül.
Az óvódai díj attól függ, mennyi időt tölt ott a gyerkőc. Egész napra fizetek 215 Eurót, ebben az egész napos étkezés benne van.
NYELVTUDÁS
Nagyon fontos!!! Férjem kiválóan beszél, én alapszinten, ami azt jelenti megértetem magam nyelvtanilag viszonylag helyesen, megértenem viszont elég nehéz az itteni hesseni tájszólást...
Gyerekek most tanulnak németül.
A kulcsszó: Gyakorolni! Minden nap, minden helyzetben, sokat olvasni az újságot, akkor is ha nem érted, hallgatni a tv-t, stb...
MUNKA
Kereskedelmi végzettségem van, szerintem elég jól értem a dolgomat, csak az ehhez megfelelő szintű nyelvtudás hiányzik még. Szóval bármit dolgoznék szívesen, egyenlőre ésszerű határokon belül bármit elvállalnék. Nehéz munkát találni. A környéket végigjártam, jegyzeteltem milyen cégek vannak errefelé, aztán az interneten megnéztem az elérhetőségeket és szétküldözgettem a bewerbungomat. Egyenlőre negatív válaszok érkeztek:-( Kedden egy zeitarbeit firmánál próbálkozom, meglátjuk...
Férjem egy szállítószalagokat gyártó cégnél dolgozik egyszerű munkásként.
Nagyon fontos: egy fizetésből nem lehet megélni! Szerencsénkre némi tartalékkal rendelkezünk, ez addig jó, amíg nem tudok én is elhelyezkedni.
NYELVISKOLA
Megérkezésünk másnapján fiam már elkezdte a szóban forgó nyelvi kurzust, melyet direkt integrációs kurzusként indítottak. Óránként 1 Euróba kerül, mivel ő 17 éves és már nem tanköteles. Sikeres vizsga esetén ennek a díjnak a felét visszaadja az állam. Csak külföldi osztálytársai vannak, a világ minden tájáról. Itt is a siker titka a gyakorlás!!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, nagyberci, blankuci, mahlzeit, Kingi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 7 hónapja #24393 Írta: Nyuki
Nyuki válaszolt a következő témában: A kezdeti nehézségek után

Nagyon fontos tanács hogy biztonsági tartalék nélkül ne induljatok neki! A tudat nagyon fontos, hogy van mihez nyúlni, még akkor is ha kölcsönről van szó, később lesz mód visszafizetni.
Az elhatározás legyen végleges, hiszen olyan nagy a távolság a két ország között, hogy nem lehet kétlaki életet élni. Szerintem a család együtt jöjjön, mert bizony szükség van néha a támogatásra...
A következő felhasználók mondtak köszönetet: blankuci

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!