Fő- és mellékállás Németországban
- Tizy
- Témaindító
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 6
Én is mind oly sokan szeretnék munkát vállalni Németországban.
A kérdésem a következő ha van egy teljes munkám (vollzeit) és szeretnék hozzá egy mellékállást (nebenjob) találni akkor hogy adózok. 1es adó kategóriába esek.
Két verziót hallotam:
1. A vollzeit állásom adózik az egyes adókategoriában a teilzeitre kapott fizetésem nem adózik.
2. A vollzeit állásom adózik az egyes kategoriában a teilzeitre kapott fizetésem a 6os kategoriaban adozik es nem marad a 400 eurobol szinte semmi ha levonjak az adot es a biztositast.
Valamint olyasmit is hallotam hogy ha nem dolgozol egy teljes kalendari evet akkor az ado bevallas utan visszakapom az befizetett adot.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Tizy írta: ....
1. A vollzeit állásom adózik az egyes adókategoriában a teilzeitre kapott fizetésem nem adózik.
2. A vollzeit állásom adózik az egyes kategoriában a teilzeitre kapott fizetésem a 6os kategoriaban adozik es nem marad a 400 eurobol szinte semmi ha levonjak az adot es a biztositast.....
A 2-es verzió lesz az aktuális!
Elvileg 2 adókártyád lenne, ha ez nem szünt volna meg.
(Digitális lesz 2012-töl, ha összejön nekik technikailag.)
Az nem érdekel senkit, hogy alig marad belöle! Az elgondolás az, hogy elvegyék a kedvét az adófizetönek attól, hogy 2 munkahelyet foglaljon el! Akinek a föállása mellett még van kedve és ereje dolgozni egy másik helyen, az nem biztos, hogy a maximálisat nyujtja az elsö helyén....Ezért jól lenyulják! Megoldás, hogy több maradjon: többet kell keresni a másodállásban!
DCT
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
Tizy írta: ...ha van egy teljes munkám (vollzeit) és szeretnék hozzá egy mellékállást (nebenjob) találni akkor hogy adózok. 1es adó kategóriába esek.
Két verziót hallotam....
Az elsö variáció valósul meg: a föfoglalkozásodban az adott szabályok mellett adózol, míg a mellékállásként végzett Minijob adómentes marad. Pont az a lényege a Minijobnak, hogy ha az ott szerzett kereset nem haladja meg a 400 eurót, akkor ez a munkaviszony gyakorlatilag adómentes marad. A szabály lényege:
„Eine - einzige - geringfügige Beschäftigung darf seit 1. April 2003 neben einer rentenversicherungspflichtigen Haupttätigkeit ausgeübt werden, ohne dass sie mit dem Hauptberuf zusammengerechnet wird. Sie bleibt auch in diesem Fall steuer- und sozialversicherungsfrei. Der Arbeitgeber zahlt die für Minijobs üblichen Pauschalabgaben.“
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
Ez tudtommal csak akkor helyes,Julianna írta: Az elsö variáció valósul meg: a föfoglalkozásodban az adott szabályok mellett adózol, míg a mellékállásként végzett Minijob adómentes marad. Pont az a lényege a Minijobnak, hogy ha az ott szerzett kereset nem haladja meg a 400 eurót, akkor ez a munkaviszony gyakorlatilag adómentes marad. A szabály lényege:
„Eine - einzige - geringfügige Beschäftigung darf seit 1. April 2003 neben einer rentenversicherungspflichtigen Haupttätigkeit ausgeübt werden, ohne dass sie mit dem Hauptberuf zusammengerechnet wird. Sie bleibt auch in diesem Fall steuer- und sozialversicherungsfrei. Der Arbeitgeber zahlt die für Minijobs üblichen Pauschalabgaben.“
ha a második munkahelyén nem adókártyára dolgozik!
(Steuerkarte) Ebben az esetben a 6-os adócsoprt érvényes!
DCT
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
DECOTEXT írta: Ez tudtommal csak akkor helyes,
(Steuerkarte) Ebben az esetben a 6-os adócsoprt érvényes![/color][/i]
Rosszul tudod.
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
Ez így azért nem elégséges! valamilyen infot adjál még. Link, vagy idézett német szöveg, stb. Eddig úgy volt, hogy ha dolgoztál másodállásban akkor azt egy második adókártyán számolták el 6-os adócsoporttal s mindegy hogy 400€ vagy sem mert az összjövedemed meghaladja a 400-at! ! Én nem arról beszéltem, hogy ha valahol feketén dolgoztál X összegért! Ez az információm egy volt kolegámtól van, aki két munkahellyel rendelkezett és állandóan szidta a rendszert mert hogy a máasodiknál sokat visz el az adó.....Julianna írta:
Rosszul tudod.DECOTEXT írta: Ez tudtommal csak akkor helyes,
(Steuerkarte) Ebben az esetben a 6-os adócsoprt érvényes![/color][/i]
A 400€ adómentesség szerintem a munkanélkülieknél érvényes
akiknek nincs semmi más bevételük! Informálj bennünket!
Képzeld csak el, ha valaki 4-5 vagy s még több, hasonló 400 eurós munkát
végez el, hogy mennyi adómentes jövedelme lenne! Ez valahol nem stimmel!
DCT