Béren kívüli juttatások adózása

Több
10 éve 7 hónapja #33170 Írta: Judagy
Béren kívüli juttatások adózása téma létrehozva Judagy által

Kedves Athena ! Köszi a valaszod, nagyon sokat segitettel ! Valahogy lemaradt a kerdesböl, hogy nem ertem hogyan vonhatnak netto berbol brutto bert? Magyarul , szallasra levont 300 eurot, amit a bruttomban megtalalok hozzaadva. Nem csodalkoznek , ha nem ertened, amikor elöször lattam sem hittem a szememnek... Nem is erdekelne a sok mahina az adoval, mert hal istennek a sogoroknal meg lesz a 185 napom...Köszönöm. Üdv.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 7 hónapja #33173 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Béren kívüli juttatások adózása

Judit Nagy írta: Valahogy lemaradt a kerdesböl, hogy nem ertem hogyan vonhatnak netto berbol brutto bert? Magyarul , szallasra levont 300 eurot, amit a bruttomban megtalalok hozzaadva.

Ez nálam nem kis magyarázatra szorul!
Egyszerűen nem értem, vagy Te nem érted a "bruttó" és a "nettó" lényegét. A bruttó az az legnagyobb szám/összeg ami a bérelszámolásodon látható, az az, az az összeg, amiből még nem vontak le semmit. Ez nem tartlamaz pl. "kindergeld"-et vagy egyéb KÜLÖN támogatást és hasonlót! Miután levonják az összes járulékot, lesz ebből nettó, DE! A lakbér vagy szállás ára, s egyéb költség, monjuk pl. kajára vagy utazásra, stb. a NETTÓ béredből vonják! Értsd: ez olyan mintha megkapnád a nettó fizut, aztán egy másik épületben kifizeted a rezsit és a kajádat. (Esetedben ezt azonnal levonják valószinű, igy nem magadnak kell befizetned.)

A megélhetéssel és közlekedéssel kapcsolatos költségeket azonban mindig a nettó béredből vonják!

(Vagy én nem értem amit irtál!)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Judagy

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33179 Írta: Judagy
Judagy válaszolt a következő témában: Béren kívüli juttatások adózása

Nagyon köszi, de sajna nem erthetö, konkretan: 2300 brutto volt, amin lathato , hogy - mint plussz juttatas? fogalmam nincs- 2000 a fizu, + 300 a szallas. a netto kijött ca.1500-ra, majd levonta a 300-at szallasra. Magyarul kaptam 1200 nettot se... Nem gyenge 50%.os adokulcs...(?)Nem tudom maskeppen megfogalmazni, szerintem csaltak. a tuloramat igy "fizettek ki". Az allam fele ö rendben van, en meg mehetek a sohivatalba... Köszönöm szepen. Talan igy erthetö, de mondom , mikor elöször lattam, sem ertettem es azota sem. Leirtam amit a berpapiromon lattam. Köszi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33181 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Béren kívüli juttatások adózása

Judit Nagy írta: 2000 a fizu, + 300 a szallas. a netto kijött ca.1500-ra, majd levonta a 300-at szallasra. Magyarul kaptam 1200 nettot se... Nem gyenge 50%.os adokulcs...

Na! Ilyen "egyszerűen" azért ne számolj már! Melyik adókategória? De mind1 is. Németország minimum 35% elvonás! Kitől hallottál mást amiért most csalódtál? 300 szállásra pedig semmi! Szerintem 1200 teljesen rendben van így, a "minden olcsóbb Németországban", így marad havonta legalább egy ezresed amit félre tudsz tenni ami a magyar emberek mániája. Mi a gond? :thinking:

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33183 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Béren kívüli juttatások adózása

Judit: amiről szó van a te esetedben, azt Sachbezug-nak hívják. §8 EStG ff. Ennek a formának az elszámolása valóban így történik:

Bruttolohn/ Bruttogehalt
+ Sachbezug (geldwerter Vorteil)
= Gesamtbrutto
- Lohnsteuer
- Kirchensteuer (nur bei entsprechendem Merkmal auf der Lohnsteuerkarte)
- Solidaritätszuschlag
- AN-Anteil zur Sozialversicherung
= Nettolohn/ Nettogehalt
- Sachbezug (geldwerter Vorteil)
= Auszahlungsbetrag
Ha érdekel, itt a forrás hozzá, argumentációval
www.lohn-info.de/sachbezug.html

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 7 hónapja #33187 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Béren kívüli juttatások adózása

Judit Nagy írta: Nagyon köszi, de sajna nem erthetö, konkretan: 2300 brutto volt, amin lathato , hogy - mint plussz juttatas? fogalmam nincs- 2000 a fizu, + 300 a szallas. a netto kijött ca.1500-ra, majd levonta a 300-at szallasra. Magyarul kaptam 1200 nettot se... Nem gyenge 50%.os adokulcs...(?)Nem tudom maskeppen megfogalmazni, szerintem csaltak. a tuloramat igy "fizettek ki". Az allam fele ö rendben van, en meg mehetek a sohivatalba... Köszönöm szepen. Talan igy erthetö, de mondom , mikor elöször lattam, sem ertettem es azota sem. Leirtam amit a berpapiromon lattam. Köszi

Hát kedves Judit, nem kicsit kevered a dolgokat! Elöször is az elvonások nem csak adóból állnak! Miután kinyomoztad az adocsoportodat, ülj le, s nézd át pontosan hogy miket vontak. Itt én csak kb, irok egy párat: adóelöleg, betegbiztositás, munkanélküli biztositás, szolidáris támogatás (Soliradiätzuschlag > épitjük keletet), aztán lehet, hogy vonják töled aza egyházi adót > ha nem szólsz hogy ezt nem akarod fizetni akkor autómatice vonják s mndenkitöl vonják a médiaadót >TV/Radió< akár van ilyened akár nincs. Szóval ezek jutottak eszembe kapásból. S, hogy megnyugtassalak: az én adócsoportom az 5-ös. Brutto 3470 € -t kersek s nettó 1650 euront kapok kézbe. Se zabigyerek, se letiltásom, se hitel, se semmi. Mindent megkapok ami a törvényes keretek között jár s ebben benne van egy nettó 150 eurós "teljesitmény juttatás" is. (Grafikus vagyok) Akkor most mit zúgolódsz? Miután az 1200 eurónt megkaptad, már ki van fizetve szállás! Nekem még ki kell fizetnem a 680 eurós lakbéremet (rezsielöleggel) .......

Ui: nem derül ki, hogy mit dolgozol, s nem értem a zúgolódásodat, de bármi legyen is az, szerintem ebböl 500 eurót még haza is tudsz küldeni mert 700 elég a megélhetésre. Egyébként a munkaszerzödésedben pontosan benne van, hogy mit, mennyit és miért kapsz, tehát senki nem vert át! (Hacsak nem feketén megy a buli!)

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!