Táppénz Németországban
- bariba
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 25
Proni66 írta: Amit a bariba irt annak igenis van valóság alapja nem "totale Blödsinn!!!" Németországban a táppénz első 5 hetében a munkaadó fizeti a táppénzt. (nem munkahelyi baleset esetén)
Ó, Köszike és
Akkor meg pláne nem mindegy, mert Magyarországon a 15. naptól fizeti a tb. a táppénzt.
14 nap vagy 5-6 hét (ez is biztos tartomány függő ) nem mindegy!
Decotext: nem egybemostam, csak gondoltam ideírom Zolinak, amit én "hallottam" valakitől, aki szintén Zoli , és ha figyeltél, akkor kérdés volt és nem kijelentés. De úgy látszik jó kérdés volt, mert már Zoli is többet tud...
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- prosperus
- Nem elérhető
- Elite Member
- Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
- Köszönetek: 383
Most, ha beteg vagy bazog akkor nem mindegy ,hogy ki fizet? Jobban alszol, ha a munkaltato fizet vagy, ha a betegbiztosito fizet akkor egy evig lerobbansz?Proni66 írta: Amit a bariba irt annak igenis van valóság alapja nem "totale Blödsinn!!!" Németországban a táppénz első 5 hetében a munkaadó fizeti a táppénzt. (nem munkahelyi baleset esetén)
Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Ez ki van zárva! Ez törvény! Ha igy lenne akkor az összes cégbariba írta: 14 nap vagy 5-6 hét (ez is biztos tartomány függő ) nem mindegy!
és vállalkozó oda menne, ahol rövidebb ideig kell ezt fizetnie!
Pontosan ezéert változtatták meg most ennek a törvénynek bizonyos részeit, mert sokáig úgy volt hogy aki táppénzen volt annak nem lehetett könnyen felmondani! Sokan kerstek egy munkahelyet, majd 1 hét után táppénzre mentek, ezzel kárositották a munkaadót mert a helyére azonnal nem mindig találnak valakit! Aztán amikor lejárt a 6 hét leléptek, egy másik helyre (előről kezdve). Most felmondhatnak akármikor, s ez igy van jól. Ezzel csökkent az ilyen "nomádok" száma! (Igaz, van hátránya is, mert aki tényleg beteg, most bevánszorog dolgozni akkor is, ha kilóg a bele....) Valahol azért ennek véget kellett vetni, s ha a munkaadó tényleg látja, hogy beteg az illető, akkor úgy is haza küldik, de igy nem áll fenn a gyanúja, hogy szimulál!
DCT
- marlév
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Szeretnék tanácsot kérni Tőletek táppénzzel kapcsolatban. Mert olvastam ilyen -olyan információt,de nem vagyok benne biztos.
Azt hallottam,hogy ha csak 3 napig beteg az ember (teszem azt gyomorrontás,kisebb meghűlés stb. ) ,akkor nem kell a munkahelyre igazolás.Csak ha a három napot meghaladta a betegség.
Ez igaz vagy mindenképpen kell igazolás az orvostól?
Még szerencsére nem voltam itt kint beteg,ezért nem tudom.
Köszönöm előre is a válaszokat.
További szép napot mindenkinek!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
marlév írta: Szeretnék tanácsot kérni Tőletek táppénzzel kapcsolatban. Mert olvastam ilyen -olyan információt,de nem vagyok benne biztos.Azt hallottam,hogy ha csak 3 napig beteg az ember (teszem azt gyomorrontás,kisebb meghűlés stb. ) ,akkor nem kell a munkahelyre igazolás.Csak ha a három napot meghaladta a betegség.Ez igaz vagy mindenképpen kell igazolás az orvostól? Még szerencsére nem voltam itt kint beteg,ezért nem tudom.!
Kedves Marlév! Semmiképpen ne maradj tévol a munkahelyedtől orvosi papírok nélkül, mert ez a "szabályozás" messzemenőkig a cégektől függ! A nejem ahol dolgozik, pl. így megy: 1 napot lehet így távolmaradni (egy telefon után természetesen), de ez a nap nem lehet sem péntek, sem hétfő! (Így kerülik el az esetleges "hosszabb hétvége" eseteket. Nálunk a cégnél nincs ilyen, (egy napost sem lehet csak úgy távolmaradni, viszont lehet szabit, vagy túlórát kivenni ilyen esetben!
Ui: én azt ajánlom mindenkinek (előfordulhat ugyebár, hogy este semmi bajunk, s reggelre ronggyá válik az ember), hogy inkább a túlórából vagy a szabiból vegyünk ki ha csak 1-2 napról van szó, mert így a cég látja a lojalitásunkat! (Nem terheli költség a céget.) A táppénz legyen a következő, ami hat hétig a cég költsége, de ez mégis jobb, mint az egyszerű távolmaradás!
DCT
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 332
www.focus.de/finanzen/karriere/arbeitsre...rten_aid_365919.html
Nálunk egyébként az a praxis, hogy minél előbb jelezni kell a munkaképtelenséget, orvoshoz rohanni és lehetőleg még aznap eljuttatni ilyen-olyan formában (posta, e-mail, fax) az Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung-ot (rohadt hosszú szó, amit utálok leírni:))