Legjobb megtakarítás
- mahlzeit
- Témaindító
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Köszönetek: 604
-eredeti felvetes: rovid tavu megtakaritas, sporolas a kijovetelre (csak Gergoo atmozgatta a temat)DECOTEXT írta:
Pontosan!mahlzeit írta: Nemetorszagban jelenleg nem kapsz 1,5-1,6%-nal tobbet beteti kamatokra eves lekotesre.
Ezért nem éri meg igy takarékoskodni! 1 éves lekötés?? Ne röhögtess már! Ennél még a lóverseny is jövedelmezöbb.... Én egy szót nem irtam ilyen takarékkönyvröl vagy betéti számláról és föleg rövidlejáratról nem lefetyeltem! Egyébként van 3,5%-os kamat is: ITT . Csak nem 12 hónapos "gazdálkodj okosan" játékszerrel! Egyébként igazad van! Jobb ha valaki huhog, mintha fejvesztve belevágva elbukná azt is, ami már meg van! (Igy több marad nekem!)
-fuggetlenul a tavtol/kockazattol, te mindenkinek bef alapokat lefetyelsz es vwl-ekkel peldalozol:)
-A kamat info kerdes volt NEMETORSZAGBAN, erre te Lettorszaggal jossz, raadasul privatbanki 100e EUR feletti megoldas. 2,5%-ot szlovakiaban is adnak sima bankban. Talan elolvashattad volna a linkelt cikket mielott hozzaszolsz.
-Nem csak hosszutavu befektetes letezik, mi van ha 1-2 ev mulva lakas kell, koltozni kell, nem akar az ember Nemetorszagban maradni etc.. Nem mindenki van a nyugdij elott par evvel mint te.
-Alacsony kockazatu bef alapok se hoznak 2-3%-nal tobbet, ellenben jovobe senki nem lat, siman lehet 0 v. minusz is. Nem beszelve az altalanos 5% minuszrol, amit lecsapnak a kezdo befizetesbol koltseg cimen. Egy ilyen bef alapnak siman kell 3 ev mire utoleri a hangyafaksznyi bankbetetek kamatait. Ha ezen belul biztosan (!) kell a penz nem teszem bef alapba
-Rizikos bef alapoknak is megvan a helyuk egy portfolioban nyilvan, ezt hagy dontse el mindenki maga, hogy loversenyre kolt vagy reszvenyalapokba. (Nekem is van riskes reszvenyalapom, utolso fel evben 15-16% (netto) hozam. Huhh de jol hangzik, felevre 15%. Az mar kevesbe, hogy 2012 ev minusz 12-15% korul volt. Mikozben banki kamatok 7-8%(HUF) Kapott a sz.r jobbrol, balrol egy pofont es sz.r maradt.)
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
mahlzeit írta: (Nekem is van riskes reszvenyalapom, utolso fel evben 15-16% (netto) hozam. Huhh de jol hangzik, felevre 15%. Az mar kevesbe, hogy 2012 ev minusz 12-15% korul volt. Mikozben banki kamatok 7-8%(HUF) Kapott a sz.r jobbrol, balrol egy pofont es sz.r maradt.)
Nos, ezen én egyáltalán nem csodálkozom! Én egyetlen egyszer nem emlitettem a forintot!
Aki ebbe a pénznemben tartja a megtakaritásait, az csakis bukhat a dolgon, mert a forint ma is müvi árfolyamon van. Sajnos nem tudom, hogy hol olvastam egy EU elelmzést ahol a volt keleti blokk mai fizetöeszközeit tették mérlegre! (Mármint azokét amelyek még nem eurósok). Most az eurónak kb 380-400 forintnak kellene lennie az ország termelékenységi együtthatója szempontjából! Mo.- most a termelékenységben az EU átlag 25% körül mozog! AZ ÁTLAG 25%-a!!!! Akkor min csodálkozol?
Nos, mi már a nyolcvanas években is schillingben késöbb DM-ben tartottuk a pénzünket. Ma meg euróban! A magyar számlánkon csak annyi van (forintban) ami a rezsire és hasonló kiadásukra kell!
Ui: most meg, hogy az állam (politika) törvénnyel akarja megoldani a devizahitelesek problémáját az egyenesen vérlázitó és mellöz minden nemzetközi jogalapot! Ez súlyos piaci beavatkozása lesz az államnak! Nem véletlenül pikkel ránk Brüsszel! Rossz lóra tettél!
DCT
- mahlzeit
- Témaindító
- Nem elérhető
- Platinum Member
Es hol tartottam volna a penzem amig Mo.-on eltem?? (Most szamolgatom fel ezeket a Ft-os dolgaimat) Mas devizaban tartani a penzed, mint amiben koltesz egy riziko. Lehet jol josz ki belole, lehet rosszul. Az arfolyamvaltozasnak egyebkent reszvenyarakhoz semmi koze ha magyar piacon fektetsz be.DECOTEXT írta:
mahlzeit írta: (Nekem is van riskes reszvenyalapom, utolso fel evben 15-16% (netto) hozam. Huhh de jol hangzik, felevre 15%. Az mar kevesbe, hogy 2012 ev minusz 12-15% korul volt. Mikozben banki kamatok 7-8%(HUF) Kapott a sz.r jobbrol, balrol egy pofont es sz.r maradt.)
Nos, ezen én egyáltalán nem csodálkozom! Én egyetlen egyszer nem emlitettem a forintot!
Aki ebbe a pénznemben tartja a megtakaritásait, az csakis bukhat a dolgon, mert a forint ma is müvi árfolyamon van. Sajnos nem tudom, hogy hol olvastam egy EU elelmzést ahol a volt keleti blokk mai fizetöeszközeit tették mérlegre! (Mármint azokét amelyek még nem eurósok). Most az eurónak kb 380-400 forintnak kellene lennie az ország termelékenységi együtthatója szempontjából! Mo.- most a termelékenységben az EU átlag 25% körül mozog! AZ ÁTLAG 25%-a!!!! Akkor min csodálkozol?
Nos, mi már a nyolcvanas években is schillingben késöbb DM-ben tartottuk a pénzünket. Ma meg euróban! A magyar számlánkon csak annyi van (forintban) ami a rezsire és hasonló kiadásukra kell!
Ui: most meg, hogy az állam (politika) törvénnyel akarja megoldani a devizahitelesek problémáját az egyenesen vérlázitó és mellöz minden nemzetközi jogalapot! Ez súlyos piaci beavatkozása lesz az államnak! Nem véletlenül pikkel ránk Brüsszel! Rossz lóra tettél!
Nem mellesleg azon, hogy Ft rangatozik 230-320 kozott az elmult 5-8 evben azon kokemenyen lehetett keresni, ha vki figyeli es ert hozza. (Meg bukni is persze)
Tavaly meg siman voltak 8-10%-os kamatokert bankbetetek, allampapirok. 310 folott atteszed az EUR-t Ft-ba, 1 ev lekotes, most vissza. 20% feletti realhozamot lehetett vele csinalni. Ez nem fekete-feher kerdes, hogy ami Ft az sz.r. (Bar most egyre feketebb az altalad emlitettek miatt is, de ebbe ne menjunk bele. A befektetesem amit emlitettem az elmult 10evrol szolt es nem a kov 10rol:) EUR reszvenyeket is pont ugy meg tudnak rangatni, mint Ft-osat. Csak egy pelda volt a riskes, magas kockazatu reszvenyalapra)
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
Ausztriaban. Mi az elsö fondokat a Rudesdorfi Sparkasse (ERSTE) fiókjában vettük kb. 1982-83 körül. Már akkor volt schillinges számlánk és "csekkártyánk". A bank adott akkor még forgalomban levö csekkeket is! Mi soha nem mentünk kp.-vel Ausztriába, igy soha semmilyen gondunk nem volt az akkor még meglevö határon. (Ránafüzesen jártunk ki, Fürstenfeld elötti kis falu. A határtól 17 km.)mahlzeit írta: Es hol tartottam volna a penzem amig Mo.-on eltem
Már itt voltunk kint, amikor egyszer csináltunk egy DM számlát az OTP-ben, merthogy olyan szuper jó kamatokat adtak devizára! (Nem volt lekötve!) No, egyszer kellett róla úgy 1000 DM, s azért mert én a saját számlámról levettem pénzt, ami a bankank is kamatozott, levont tölem a bank 7 (az az hét) DM-et! Abban a pillanatban, ott helyben, megszüntettük a több mint 8000 DM-es számlánkat! A hülyék a másik sorban állnak. Engem ne fejjen meg egy OTP miközben a mi valutánkat hasznalja......
(Megjegyzés: ez nem kamatadó, vagy hasonló volt, hanem
"költég", amiért nekem a saját pénzemböl kifizettek valamennyit!)
DCT
- mahlzeit
- Témaindító
- Nem elérhető
- Platinum Member
Ahogy mondtam, adott devizaban keresni es kolteni, majd egy masikban megtakaritani, egy riziko. Lehet belole nagyon is jol kijonni meg bebukni. A rendszervaltas elott es korul, nyilvan a "kemenyvalutaknak" nagy erteke volt. Nekem akkor viszont meg nemhogy megtakaritasom, de zsebpenzem az iskolai bufehez sem volt:)DECOTEXT írta:
Ausztriaban. Mi az elsö fondokat a Rudesdorfi Sparkasse (ERSTE) fiókjában vettük kb. 1982-83 körül. Már akkor volt schillinges számlánk és "csekkártyánk". A bank adott akkor még forgalomban levö csekkeket is! Mi soha nem mentünk kp.-vel Ausztriába, igy soha semmilyen gondunk nem volt az akkor még meglevö határon. (Ránafüzesen jártunk ki, Fürstenfeld elötti kis falu. A határtól 17 km.)mahlzeit írta: Es hol tartottam volna a penzem amig Mo.-on eltem
Már itt voltunk kint, amikor egyszer csináltunk egy DM számlát az OTP-ben, merthogy olyan szuper jó kamatokat adtak devizára! (Nem volt lekötve!) No, egyszer kellett róla úgy 1000 DM, s azért mert én a saját számlámról levettem pénzt, ami a bankank is kamatozott, levont tölem a bank 7 (az az hét) DM-et! Abban a pillanatban, ott helyben, megszüntettük a több mint 8000 DM-es számlánkat! A hülyék a másik sorban állnak. Engem ne fejjen meg egy OTP miközben a mi valutánkat hasznalja......
(Megjegyzés: ez nem kamatadó, vagy hasonló volt, hanem
"költég", amiért nekem a saját pénzemböl kifizettek valamennyit!)
Ami meg az elmult 10 evet illeti, 2003ban 260korul mozgott a HUF-EUR arfolyam, most meg 290korul. Ha az ember szerencsesen meglovagolta a hullamokat kozben, akkor jol jarthatott az EUR megtakaritassal, de a rossz hir az, hogy a lenyegesen magasabb HUF kamatok miatt, a 10eves merleg siman negativ..
A kov 10evre szerintem mas lesz es erdemesebb EURban. foleg, hogy mar itt elunk. De az elmult 10ev az buko lett volna HUF-ban. Az erzelmi donteseknek meg nem latom az ertelmet. Nem tetszik a HUF, az otp lehuzasa etc.. (Bar en is szoktam hirtelen felindulasbol hasonlokat csinalni:) )
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
mahlzeit írta: Meg azt tegyuk hozza, hogy a szamitasok szerint 25-30 ev mulva jelenerteken kb. 30eFt atlagnyugdijjat tudnak majd fizetni:) De a nemet jelenlegi szamokat is el lehet osztani 2-vel.
Szoval ha valaki nem most 5 even belul keszul nyugdijjba, hanem inkabb 25, az kezdjen maganak sporolni eroteljesen! Es nem olyan csak dumalunk rola tema, hanem ez lesz a kokemeny val(o)sag..
Feltétlenül dijazni tudom Mahlzeit kolega felszólítását!
Minden jó ha jó a vége, de a legjobb ha mi tartjuk a kezünkben a végét! Mi is külön takarékoskodunk, kb. 1990-óta. Többek között (s ezt ajánlom mindenkinek) VWL-ot rakjuk. Ez olyan, hogy vannak cégek amelyek adnak hozzá egy részt, vannak olyanok mint a nejem, ahol dolgozik, hogy ne adnak! (Nekik ez nem kötelező, de az adójukból leírhatják.) A nejem tehát maga rakja a képzeletbeli céges részt is. Ez engedett, s a bankkal meg kell beszélni! Nálam ad a cég, s ők intézik. A VWL az "Vermögenswirksame Leistungen". Sajnos nem tudtam a szöveghez rakni a linket, (ez még nem aktiv?), így itt van külön:
www.deka.de/privatkunden/vermoegenswirks...swirksame_leistungen
A lényege, hogy 6 évig rakja az ember amit a bank fondokba rak.
A 7. év az zárolt, s ezután rendelkezhetünk vele.
Jól hoznak ezek a cuccok mert a bank ezt jutajékosan csinélja s így
nagyon érdeke, hogy a pénzed profitot hozzon!
Van más lehetőség is, s ez az ingatlanok vétele!** Inkább itt NO.-ban, mert a bérlakások rendszere Mo.-on nins törvényekkel szabályozva, s legtöbbször a tulja szívja meg ha nem fizet a bérlő! Itt No.-ba korrekt ezeknek a menete! Persze fekete bárányok mindnhol vannak!
Egy két lakás bérbeadásából szuper ki nyugdijkiegészítés lehet!
Nem is kell nagy lakás ehhez!
DCT