Magyar ingatlan értékesítés adózása

Több
10 éve 7 hónapja - 10 éve 7 hónapja #33341 Írta: Tomi
Magyar ingatlan értékesítés adózása téma létrehozva Tomi által

2012 egész évben Németországban dolgoztam, feleségem Mo-on volt. Finanzamt engedéllyel áprilisban 1-ből a 3-as adóosztályba soroltak, 36 éves házasok vagyunk(-éppen ma.) Kérdéseim a következőkkel függnek össze:
- kérik az adóbevalláshoz az EU/EWB Bescheinigung-ot magyar adóhivatal által mindkettőnkre vonatkozóan kitölteni. Ugyanakkor én nem készítettem magyar adóbevallást 2012-re mert nem volt magyar jövedelmem. Kérdésem: lehet-e bármilyen módon elkerülni az EU/EWB nyomtatvány leadását a német adóhivatalnál? Azaz, ha úgy kérem adómat meghatározni, mintha egyedülálló lennék, azaz 1-es kategória szerint, akkor is van-e erre szükség? Vagy semmi összefüggés nincs az adóosztállyal?
- ez évben eladunk egy lakást Magyarországon. Ennek bevétele a NAV-nál hivatalból megjelenik, még ha nem is képez adóalapot, mert régi vásárlás. Mivel jövőre is várhatóan kell a fenti nyomtatvány, adóbevallást kell készítenem jövőre is, amiben ez a bevétel szerepelni fog. Ha mindenképpen szükséges lesz az EU/EWB nyomtatvány magyarországi kitöltetése jövőre is, akkor az ezen szereplő összeg megnöveli-e a német adóköteles jövedelmemet?
Magyarán előfordulhat-e az, hogy a magyar jövedelmem miatt a német adóm összege növekszik?
Köszönettel:
Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33342 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Magyar ingatlan értékesítés adózása

Szia Tomi!
Először is sok boldogságot nektek és szívből gratulálok a házassági évfordulótokhoz!

Nos ez az a helyzet, amiből elég rosszul jöhettek ki, ha nem figyeltek!!!...igen, szép és jó, hogy a 3as adóosztályban adózol, kevés szja levonásával, de hozza magával, hogy együtt adózol feleségeddel Németországban, tehát mindenképpen le kell adnod az EU/EWR Bescheinigung-ot (a feleségedét) Bár az ő jövedelme a DBA értelmében nem adóköteles Németországban, a Progressionsvorbehalt miatt beleszámít a jövedelem adóztatásába, ami azt jelenti, hogy hozzászámítják a tiedhez és az alapján állapítják meg az adókulcsot. Az igazolást nem kerülheted ki sajnos!!! Ha a 3asban adózol, kevesebb adóelőleget vonnak, de az év végén utánfizetési kötelezettséged keletkezhet, bár függ mindez a feleséged jövedelmétől is! Inkább válaszd az 1est és az adóbevallásnál kérvényezed a közös megállapítást (gemeinsame Veranlagung), ami esetében bár szükség lesz a feleséged EU/EWR igazolására, de valószínűleg lesz adóvisszatérítés, valamint elkerülhető a kellemetlen meglepetés és van választási lehetőséged!
A fent leírtak csupán útmutatásként szolgálnak, 100%ig nem tudok pontos választ adni, mert ahhoz ki kell számolni pontosan, mi-mennyi-miért...Javaslom, hogy forduljatok adótanácsadóhoz.

P.S.: min már korábban írtam, az adóosztály megállapítása az előleg levonása szempontjából fontos, maga az adókötelezettség és az adókulcs ugyanaz marad.
Példa: fizetsz minden hónapban 400 Euró adóelőleget az 1es kategóriában, éves szinten az ugye 4.800 Euró. Megállapítanak az adókulcsnak megfelelően 4790 Eurót. jól jártál..., de ha a 3asban fizetsz csak 200 Eurót és a fizud alapján megállapítnak 4.790 Eurót (mert ugye az adókulcs nem változik), akkor keletkezik 2.390 Euró fizetési kötelezettséged, ami lássuk be, nem kellemes, ha egy összegben kell kiperkálni...Persze a feleséged jövedelmét is hozzászámolják, osztják kettővel és az alapján állapítanak meg, de vigyázz, mert így is előfordulhat, hogy nem jössz ki jobban, mintha az 1es alapján adóztál volna, sőőőt!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33344 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Magyar ingatlan értékesítés adózása

Kedves Athena1985!
Nagyon kőszőnőm gyors válaszodat.
Tehát most a helyzet az, hogy 3-as kategóriában vagyok, feleségem jövedelmét is be kell vallanunk az EU/EWR nyomtatványon.
Kérdéseim, ha lehet:
- hogyan érinti a német adófizetési kötelezettségemet a magyarországi ingatlanértékesítésből származó - ott adómentes - bevételem?
Egyébként több mint egy hónapja fordultam adótanácsadóhoz, aki felvett tőlem kb 120 EUR-t, s azt gérte, beadja a bevallásomat. Feleségem adóbevallásának másolatát is lefénymásolta itt. Ennek ellenére a Finanzamt hétfőn felszólított, hogy adjam be a bevallásomat október 7-ig. Ezután derült ki, hogy nekem kell ilyen nyomtatványt kitöltetnem. Azt sem tudom, hogy ezt csak személyesen lehet-e intézni, vagy otthon a feleségem is elintézheti?
Gondolom minden évben kell hasonló EU/EWR nyomtatványt kitöltetnem, emiatt kérdezem, hogy jövőre beszámít-e a magyar ingatlan eladásból származó adómentes bevételem a német adóalapomba, azaz van-e annak bármi hatása a német adó mértékére?
Ki lehet-e ezt kerülni, pl. azzal, hogy én kérem 1-es kategóriába sorolásomat: ekkor is kell-e az EU/EWR nyomtatvány?
Köszönöm előre is válaszodat.
Üdv: Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33345 Írta: Enzo
Enzo válaszolt a következő témában: Magyar ingatlan értékesítés adózása

Szia Tomi!

Itthon kérheti a nejed is a NAV-tól az igazolást, igaz ehhez gyorsan teljesíteni kell egy 0-s bevallást.
Ezt úgy tegyétek meg, hogy nejed már egy aláírt 0-s bevallással, és a német nyelvű EU/EWR nyomtatvány is kitöltve, aláírva sétál be a NAV-hoz.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33346 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Magyar ingatlan értékesítés adózása

Szia Tomi!

Mindenek előtt egy kérdés: Ugye nem az adótanácsadó javasolta neked a 3as adóosztályt?
Nem adta be a bevallásodat? Nem lehet, hogy csak a Beratung került 120 Euróba? Nem szeretném rád húzni, hogy félreértetted, de 120 Euró igen kedvező ár egy bevallás elkészítéséért és leadásáért! Amúgy a feleséged magyar adóbevallásának lefénymásolása nem igazán ér valamit, erre találták ki az EU/EWR igazolást...
No de a lényeg: Az idei ingatlaneladásból származó jövedelmetekért alapvetően otthon vagytok adókötelesek, azaz mentességet kaptok alóla, de Németországban is fel kell tüntetned, mint külföldről származó jövedelmet (de amit nem tud a FA, azt nem is kéri számon, és ez egy zárójeles, csúnya tipp!).
Ha az 1es adóosztályba kéred a besorolásod, eldöntheted jövőre, hogy külön adod be a bevallásod (getrennte Veranlagung) vagy feleségeddel együtt (gemeinsame Veranlagung). Ha az utóbbit választod, akkor szükség van EU/EWR Bescheinigung-ra, ha a 3as adóosztályban maradsz, akkor semmiképpen nem úszod meg az igazolás leadását...Mindezt ki kell számolni, ha le kívánod adni a bevallásodat és eljátszadozni a lehetőségeket (ezért írtam, hogy az 1essel több lehetőséget ki tudsz meríteni és "bist auf der sicheren Seite")
Még egy kérdés: kettős háztartásvezetés (doppelte Haushaltsführung)? Azzal el tudsz számolni pár dolgot...
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 7 hónapja #33351 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Magyar ingatlan értékesítés adózása

Kedves Athena1985 és Enzo,
Mindkettőtöknek köszönöm a hozzászólást és a tanácsokat.
Tavaly április óta vagyok 3-as kategóriában, ezt az egyik vezető alkalmazott javasolta tavaly, hogy lépjek át.
Nem vagyok benne biztos, hogy mindent jól értettem, ezért összefoglalnám az általatok írtakat:
- ha 1-es adóosztályba tartozónak vallom be magamat az adóbevallásomban (függetlenül a jelenlegi 3-as besorolástól), és külön adózóként kívánok adózni, akkor nem szükséges sem rám, sem a feleségemre nézve az EU/EWR kitöltetése és leadása?
- a magyarországi ingatlan eladásból származó bevételem Németországban nem adóköteles, csak bevallandó? Erre vonatkozóan megköszönöm, ha megírjátok a véleményeteket, akkor is, ha nem vagytok benne biztosak.
Ha a 3-as adócsoportban vallom be magam és ehhez kell az EU/EWR igazolás, akkor abban benne lesz az eladásból származó bevétel, tehát eltitkolni nem lesz lehetőség. Ha 1-esben lévőnek vallom be magam, akkor nem kell az EU/EWR igazolás beszerzése (?).
A lényeges kérdés az lenne, hogy megadóztathatnak-e idekint olyan mo-i jövedelem után, ami otthon adómentes?
A kettős háztartásvezetés gondolom, csak a 3-as kategóriában alkalmazható, az 1-ben nem.
A tanácsadó cég képviselője azt mondta, hogy ha ők készítik a bevallást, annak a beadási határideje december 31.
Üdv.: Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!