Német betegbiztosítás

Több
13 éve 2 hónapja #7290 Írta: Firewain
Firewain válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Az Eu kártya csak sürgős ellátásra szól és csak kórházba, vagy egyéb sürgős beavatkozásra. Egyébként mindenért fizetned kell. Betegállományba nem mehetsz vele. Sok orvos van aki el sem fogadja, mert nincs szerződése a német Tb-vel. Ha megbetegszel és sürgősen orvoshoz kell menned, készülj, hogy fizethetsz. De ha meg is vizsgál és kapsz gyógyszert a teljes árat kell fizetned és nem a támogatottat. Ha munkába áll valaki ellenőriztesse, hogy fizetik-e utána a járulékot, mert bizony rá is fizethet!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 2 hónapja #7291 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia Firewain,

Bocs, de az eu kartya az orvosilag szükseges ellatasokra szol - nemcsak a sürgösre - de a tervezhetö dolgokra nem, pl tervezett mütetekre. Az eu kartyat le kell masolni, meg a szemelyi igazolvanyt vagy utlevelet is. Van hozza egy kerdöiv, amiben vannak kerdesek, miert van itt,meddig, hol lakik, stb.
Ha az orvosnak van szerzödese a tartomanyi KV-val, vagyis nemcsak privat betegeket lat el, az eu kartyavalis el kell latnia.
Az orvosilag szükseges eleg tag fogalom lehet, es az orvosnak is van döntesi lehetösege. A sürgös eseteket mindenkeppen el kell latni, de ha pl elfogyott a vernyomas gyogyszer, gyakran csak a legkisebb csomagolast irjak fel - az orvosnak itt is van gyogyszerbüdzseje. De pl nagyon szubjektiv lehet, hogy egy evek ota fennallo, most eppen nem akut ekzema az orvosilag szüseges-e vagy sem.
Betegallomanyba szerintem nem lehet venni ahz eu kartyaval, mert ha valaki itt dolgozik, akkor itt kell lennie biztositasnak, ha meg vallalkozo, akkor nem kell betegallomany.
Viszont sürgös esetben csak a negyedevenkenti 10 eurot kell fizetni, es a gyogyszernek azt a költseget, amit az itteni biztositott fizet (ez gyakran nem a teljes ar). Az ellatast is a kassza fizeti - illetve elrendezik egymassal.
De peldaul nem jarnak a szürövizsgalatok sem, szerintem az oltasok sem - legalabbis felnöttnek - gyereknel nem tudom.
Ezt talaltam meg:
www.dvka.de/oeffentlicheSeiten/pdf-Datei...b_in_Deutschland.pdf
Ebben azt olvasom, hogy lehet betehallomanyba venni, de csak az otthoni munkaviszonyaban - tehat az itteni munkaltato erre nem fog fizetni. Pl h valaki itt megbetegszik, es ezert nem tud hazautazni idöben es munkabaallni, betegallomanyba lehet venni, es beadja a papirt otthon. A nemet munkaviszonyaban nem lehet itt eu kartyaval betegallomanyba venni.
szia:
Eva

Több
13 éve 2 hónapja #7294 Írta: Firewain

Szia Éva!

Igen én is ezt írtam, csak nem fejtettem ki ennyire részletesen.

De az Eu. Kártyával nem mehetsz táppénzre, sem Németországban, sem Magyarországon. Ha ugyanis Németországban dolgozol, akkor ott kell utánad fizetni az alkalmazónak. Ha Magyarországi cég küld ki, akkor pedig, az fizet utánad. Naná, hogy akkor a magyar feltételek mellett jár a táppénz. Ha feketemunkásként van kinn valaki, akkor pedig nem jár semelyik országban sem.

A sürgős esetet én a te általad orvosilag szükségesnek nevezett kifejezésre értettem. Ugyanis ha elfogy valamilyen gyógyszerem, annak pótlása is sürgős. De ez egyébként vitaható és ez az az eset, amikor a német orvos is vakarja a fejét, mert ha egy gyógyszert rendszeresen kell szedned, abban az esetben kiszámítható, hogy a külföldi tartózkodásod alatt ? db-ra lesz szükséged. Ekkor pedig a te kötelességed, hogy megfelelő mennyiséget végy magadhoz. De ebből a patthelyzetből aztán még cifra dolgok is sülhetnek ki.

DE sürgős ellátás az, amikor az ember azonnali beavatkozást igényel. pl. baleseti sérülés, rosszullét.
Egyébként ha bármi más beavatkozásra igény van, és fizet a páciens, az orvos ellátja, és otthon visszaigényelheti a pénzt, a megfelelő dokumentáció alapján.

legyen szép napod!
Szia

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 2 hónapja #7295 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia Firewain,

Egyre tisztabb lesz igy a helyzet.
En nem arra gindoltam, hogyha valaki Nemetorszagban dolgozik, es csak au kartyaja van, akkor tappenzbe lehet venni. Akkor lehet tappenzbe venni, ha pl van egy hasmenese, ezert nem tud hazamenni, es dolgoznia kellene. Es a tappenzes papirt otthon adja le.
A gyogyszerszedesröl csak annyit, hogy gyakran pontosan azert irjak fel a kicsi csomagolast, mert miert nem vette magahoz a szükseges menniyseget, ahogy Te irtad. Es ugye logikusan a kisebb mennyisegü gyogyszer kevesebbe kerül, es az orvos gyogyszerbüdzsejet kevesbe terheli - es nem is tudom, felirhato-e egyaltalan a nagy csomagolas. Ha a gyogyszerbüdzset tullepi az orvos, akkor bizony itt is szankciok vannak.
A sürgös esetben mehet a notdienstbe is a beteg termeszetesen.
A költsegeket altalaban allja a magyar kassza. De csak az EBM-nek megfelelöen - tehat a normal ellatasi költsegeket. A privat dijakat nem!
Az a beteg sajat költsege. Ezeket legfeljebb az utazasi biztositasok allhatjak a sajat szabalyaiknak megfelelöen. termeszetesen meg lehet probalni a privat dijakat is kifizettetni, de nem lehet garantalni, hogy kifizetik.
Az ellatas költsegei ugyanugy terhelik a beteget, mint a nemet beteget, pl ugyanugy irjak fel a gyogyszert piros, illetve zöld receptre. A piros a tamogatott, a zöld a nem tamogatott gyogyszer. Itt is -ahogy Magyarorszagon is - vannak gyogyszerek, amiket nem tamogat a kassza, ezeket ki kell fizetni. Ebböl aztan vannak problemak idönkent a nemet betegekkel is.
Ez egyebkent forditva is igaz, az en privat biztositom ugy fizeti ki a magyar szamlakat, ha odairom a GOÄ ziffereket - es csak addig a hatarig, amig itt kifizetne, többet nem.

tovabbi szep napot kivanok:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 2 hónapja #7297 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Sziasztok! Én itt valamit nagyon nem értek, de lehet hogy csak azért, mert már régen vagyok kint! Szóval ha valaki itt kint dolgozik, akkor miért van otthoni betegbiztositása? Ez hogy müködik? Ha meg magyar cégnél dolgozik valaki s kiküldetésben van, akkor meg mi a probléma. hiszen akkor a bérét is otthon kapja (elvileg). Az szerintem nem müködik, hogy valaki itt kint áll munkába (német cégénél) és minden járulékát viszont otthon fizeti!

Sajnos én ezt az "EU kártya" ügyet sem értem.
Nekem soha nem volt, nincs és szerintem nem is
lesz ilyenem, pedig csak magyar állampolgár vagyok!

DCT

Több
13 éve 2 hónapja #7303 Írta: Firewain

Szia DTC!

Dehogynem érted, hisz egészen klasszul reagáltál a dolgokra. Az Eu kártya a táppénzre nem jogosít, sem Németországban, sem máshol az Eu-ban -legjobb tudomásom szerint.

Ahogy én tudom, azért lett létrehozva, mert az Eu-ban nem egyformák az egészségügyi ellátások, térítések, jogosultságok stb. Korábban sokan eljátszottak azzal, hogy betegen mentek külföldre, ott kezeltették magukat, mondván otthon van biztosításuk, de hát mint turista lettek betegek az adott országban. Mivel nem volt semmi, ami bizonyította volna a kijátszást, hát az orvosoknak el kellett játszani az "ingyen gyógyítok" szerepet. Ennek kiküszöbölésére született ez az Eu-ban általánosan elfogadott és bevezetett "biztosíték".
Persze ennek kiváltása nem kötelező. Ezt mindenki saját érdekében váltja vagy nem váltja ki. Ha van ilyen kártyád, ugyanolyan alapellátásban részesítenek, mint a saját országodban, ahol a munkahelyed, vagy te fizeted magad után a betegbiztosítást. Ha nincs ilyen kártyád, akkor idegen országban magad fizetsz mindent.
Szóval szerintem ez nem rossz, ha külföldre utazol és nincs más privát biztosításod.
Szerencsére nekem még nem kellett használni.

A kártya egyébként teljesen ingyenes, 3 évre adják, és az igénylés napján meg is kapod. Kb 10 perc alatt elkészítik. Tovább tart a leigazolás mint az elkészítés.
Egyébként úgy tudom készülőfélben van egy másik, ami a bankkártyákhoz hasonlatosan tartalmaz egy csomó információt a delikvensről. Pl. Vércsoport, betegségek, műtétek, allergiák, diabétesz, a privát biztosítások stb.Ez már alkalmas lesz arra, ha valaki otthon szuper egészségbiztosítást fizet, akkor adott esetben külföldön is igénybe vehesse az első osztályú szolgáltatásokat. Ez azért mégis csak jobb lesz talán.

Minden jót nektek mára is!