Német betegbiztosítás

Több
13 éve 2 hónapja #7210 Írta: laszlo888
laszlo888 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Èva10 válasza tökéletes

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 2 hónapja #7211 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Meg egy: nekem azt mondta a magyar könyvelöm, hogy 18 ev alatt,ha van magyar allando lakcime, akkor a gyerek biztositott, es ervenyes a TAJ kartyaja. Ez ugy derült ki, amikor megkerdeztem, hogy evek ota nem fizetek Mo-n tb-t, be is jelentette a könyvelöm, megis ervenyes volt a gyerek TAJ kartyaja.

Több
13 éve 2 hónapja #7259 Írta: Leo
Leo válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Köszi a válaszokat, igen ez valóban így van.
Azonban a picuri még csakegy hónapos és nincs magyarországon anyakönyveztetve, így TB száma sincs, nem beszélve az állandó lakcímről.
Viszont itt németországban anyakönyvezve van, de mivel nem vagyunk biztosítottak németben (csak EU TB kártyánk van), így a pici sem biztosított, az EU TB kártyámra sem a feleségemére, de azért privátként ellátják. Mondanom sem kell, hogy ha beteg arra dolgoztam a múlt hónapban...:angry:
Szóval kicsit a kétségbeesés széllén állunk.
A Technikert felhívtam pénteken, de már nem tudtak érdemben mit mondani, mert nem érték el az illetékes kollégát, viszont ma felhívtak, és kérték, hogy fáradjak be az irodájukba személyesen egy megbeszélés céljából.
Ami még fontos lehet. Ugye mindketten biztosítottak vagyunk magyarországon az elmúlt 18 hónapra is. Ezzel az úgynevezett E-104-es nyomtatvánnyal mit is lehet elérni?
Pár oldallal előbb olvastam, hogy a TB leigazolja ezen az nyomtatványon az elmúlt 18 hónapot, és erre az igazolásra kiadja a választott állami Krankenkasse a német kártyát?
Vagy én értettem félre?
Köszi, Sziasztok.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 2 hónapja #7260 Írta: Eva10

Szia Leo,

En nem ertek mindenhez, csak leirom a gondolataimat, es aztan meglatod, mit tudsz belöle hasznositani. Egyreszt:en ugy gondolom, hogy a gyermeketek utanatok biztositva van! Van papirja, vagy nincs, ha ti biztositva vagytok valahol, akkor ö is szerintem. Lehet, hogy majd valamikor visszakapjatok az orvosi költsegeket - illetve azt a reszet, amit a gesetliche kassak fizetnenek - persze az egeszet kell kerni,mert ha nem kersz, nem is fogsz kapni. Intezni kellene a gyermek anyakönyvezeset, stb - ha felhivjatok a konzulatust Berlinben, biztosan segitenek. Erdekes lehet az allampolgarsag is, lehet, hogy a gyermeketek kettös allampolgar.
A parom, aki nemet, azt mondja, hogy szerinte ha tartosan itt vagytok, akkor kerhetitek a munkaltatodat, hogy itt legyetek biztositva. Ez lenne a legjobb, akkor a feleseged, gyermeked utanad biztositva tudna lenni.
En mindenkeppen ezt javasolnam, mert az eu kartya nem jogosit mindenre - nekünk legalabbis meg kell kerdezni, aki eu kartyaval jön, hogy miert es meddig tartozkodik itt. Es: hangsulyozom, hogy lehet, nem is tudjatok, mire vagytok meg jogosultak. Az eu kartya jogosit az orvosilag szükseges vizsgalatokra, de nem azokra,amik tervezhetök, pl tervezett mütetek, stb...bizonyos szürövizsgalatok, stb..

szia:
Eva

Több
13 éve 2 hónapja #7287 Írta: Leo
Leo válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Eva10 írta: Intezni kellene a gyermek anyakönyvezeset, stb - ha felhivjatok a konzulatust Berlinben, biztosan segitenek. Erdekes lehet az allampolgarsag is, lehet, hogy a gyermeketek kettös allampolgar.
A parom, aki nemet, azt mondja, hogy szerinte ha tartosan itt vagytok, akkor kerhetitek a munkaltatodat, hogy itt legyetek biztositva. Ez lenne a legjobb, akkor a feleseged, gyermeked utanad biztositva tudna lenni.

Eva

Kedves Éva!
Mégegyszer löszi, hogy ennyit foglalkozol a problémánkkal, bár ilyen egyszerű lenne.
A gyerek anyakönyvét csakszemélyesen tudjuk intézni, de egyelőre nincs tervben magyarországi kiruccanás.
Az állampolgárság tekintetében a berlini konzulátus nem lopta be magát a szivembe mikor még pocaklakó volt a pici, ők irányítottak minket telefonban mindenhova, csak foglalkozni nem akartak velünk. Olyan magyarul beszélnek ezért válaszolok, de azért annyit nem szeretnék dolgozni a fizetésemért szagú volt a dolog így őket hanyagolom,mert ennél még egy német is szívélyesebben segít mint ott a "magyarnak mondottak".
A saját olvasataim szerint kétféle képpen szabályozható az állampolgárság. Az egyik elv, amely a szülők állampolgárságát veszi alapul, a másik azt hogy a pici melyik országban született. A nemzetiségi dolog oké, de ha a szülők vegyesek, (pl.német és magyar) akkor anak a szülőnek a nemzetiségét veszik alapul, amelyik országban a család életvitelszerűen tartózkodik, vagy másképp nem rendelkezik. Persze fennál a kettősség esélye is, erről még nem olvastam túl sokat, de ha lehetséges, biztosan ezt fogjuk választani.
És visszatérve a német biztosításhoz, a munkáltató tekintetében...
...hát sajnos nekem nem német a munkáltatóm, hanem magyar.
Röviden hogy megértsd.
Magyarországon be vagyok jelentve egy Kft-nél. Munkaszerződés minden.
Azonban kiküldetésben dolgozom, ami azt jelenti, hogy a cég telephelyétől eltér a munkavégzés helye, akár más ország is lehet.
Így itt végzek folyamatosan munkát és bérpapírom is van, azonban itt nem fizetek az államnak én sem és a munkáltatóm sem.
Egy példa: Keresek 2000€-t
Minek utána magyarországon vagyok bejelentve kell legyen magyar bérem amit ebből a 2000-ből elvesz 700€-t és forintban egy magyar számlára fizetés címén elutalj.
A maradék 1300-at kifizeti itt nekem kp-ban és kész vagyunk.
A 700€-nak megfelelő forint a magyar számlámon csücsül, amiből még lejön a nyugdíjjárulék a TB és persze az adóelőleg ja naná hogy mind magyarban. A maradéktól boldog a magyarországi számlám.

A német bérem után itt leadózok, a magyar után pedig otthon.
Így nincs egy fizetés és kettős adózás, hanem két fizu két adó. Persze amit lehet visszaigényel az ember.
De a német társadalombiztosításom ettől még nem megoldott.
Úgyhogy töröm a fejem, és ma odapirítottam a cégnek, hogy jó lenne ha valamit kezdenének, mert ez így nagyon nem jó.
Talán nem talál süket fülekre, vagy ha mégis, a 21 nap felmondási időm alatt nagyon beteg leszek és nagyon sok német álláshirdetés lesz az orvosság a bajaimra.
Hát "röviden" ennyi.
Szia

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 2 hónapja #7288 Írta: Eva10

Szia Leo,

Ugy erzem, nem mindenütt tajekoztattak Titeket megfelelöen - en itt sem jobb mindenütt, mint Magyarorszagon.

A beteg leszel-röl csak annyit, hogy nem vagyok biztos benne,hogy eu kartyaval itt Nemetorszagban betegallomanyba lehet Teged venni. En biztosan nem tennem, illetve megkerdeznem elötte az illetekest.

Az eu kartya biztosan nem elegendö,ha alkalmazott vagy Nemetorszagban. Szerintem a munkaltatodnak is kell ezt tudnia, csak sporolni akar.

Az kenne a legegyszerübb, ha a munkaltatod intezne az itteni biztositast, akkor a feleseged, gyermeked is biztositva lenne.

Nem ismerem pontosan az idevonatkozo rendeleteket, de az OEP honlapjan,vagy hasonlo oldalakon biztosan utana tudsz nezni.

Az is kerdes, ha itt nem vagy bejelentve a biztositonal, akkor pl ha van egy munkahelyi baleset, akkor ki fizet?

Vagy ha tenyleg beteg leszel, ki vesz tappenzbe? Es melyik bered utan kapod a tappenzt?

szia:
Eva