Német betegbiztosítás
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 181
igaz, német betegbiztosítás a topic címe, de nekem nem derült ki pontosan: az ismerősöd német betegbiztosítással rendelkezik vagy magyarral, és EU kártyával ment fogorvoshoz?
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Én inkább arra tipelek, hogy magyar kártyája volt és az otthoni biztositó fizette.peteratde írta:
Volt érvényes betegbiztosítási kártyája. Tehát tovább pontosítva a kérdést, ha nem lenne elég világos:előfordulhat-e, hogy a biztosító utólag felszólit, hogy az ekkor és ekkor ezért általa kifizetett összeget térítsd meg neki. (természetesen érvényes és folyamatosan fizetett biztosítás esetén?Lehet, hogy nálatok másra számlázta a doki, akinek volt biztositási kártyája.
DCT
- Maya
- Nem elérhető
- Elite Member
- "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
- Köszönetek: 382
"Ez gyakorlatilag hogyan működik? Ha mégis elmegy valaki Németországban fogorvoshoz, akkor a biztosító utólag kiszámlázza, vagy valamilyen más módon behajtja a kezelés költségének egy részét? "
Először is az AOK-tól meg kellett kérelmezni a "beavatkozást".
Nem úgy működik, hogy az orvos csak egyszerűen nekikezd.
Szóval, ha nem csak tömni kell, akkor az időbe és pénzbe kerül.
Jön egy levél a Krankenkasse-tól egy papír pár nap múlva az ajánlat, hogy milyen minőségű anyagból legyen(minél jobb, annál többe kerül).
A kiválasztott árkategóriát vissza kell küldeni az AOK-nak, meg tájékoztatni kell az orvost is, hogy melyiket rendelje meg.
Megtörténik a kezelés, utána 2 héten belül fizetni kell. A bankban átutalással.
DCT a netbankján keresztül, a többiek a szokásos módon..
"előfordulhat-e, hogy a biztosító utólag felszólit, hogy az ekkor és ekkor ezért általa kifizetett összeget térítsd meg neki. (természetesen érvényes és folyamatosan fizetett biztosítás esetén?"
Miért lenne? Én nem közelítem meg a dolgokat olyan pesszimistán.
Nem minden eladónő és hivatalnok akar bescsapni!
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
Ha itt nem kellett, szerintem nem volt önrész... Bár el tudom képzelni, hogy van, mikor a biztosító utólag dönt arról, hogy mennyi részt vállal át, hacsak nncs ez százalékosan leszabályozva...
De nem tudom, fogorvosnál nem voltam EU kártyával.
Német biztosításnál meg csak azt tudom, hogy a privátnál úgy megy, hogy a páciens utólag kap egy számlát postán az orvostól a kezelés, vizsgálat költségéről, az összeget átutalja az orvosnak, majd a számlát megküldi a biztosítónak, ami részben vagy egészben visszautalja a pénzt a páciensnek. Nem túl gyors a folyamat, így előfordul hogy a páciens nem jut túl gyorsan a pénzéhez. Ez hátránya a privát biztosításnak.
Államinál szintén nem tudom, talán Maya tudja, hogy ment a fizetés, ő írta, hogy volt fogorvosnál, és kellett önrészt fizetnie.
- astarta
- Nem elérhető
- Premium Member
Szóval akkor nem utólag, hanem előre dönt a biztosító arról, hogy milyen részt vállal. Ez nyilván így fair...
Ez viszont azt jelentheti, hogy utólag már nem fizettetnek ki semmit, ha ott a helyszínen nem kellett.
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
Sajnos még mindig kicsit bizonytalan vagyok, annak ellenére, hogy a neten is utána néztem a kérdésnek.
Azt találtam, hogy tömés esetén a biztosító (állami) teljes egészében fizeti a legolcsóbb megoldás költségeit. Vannak kivételek.
A weblapon konkrétan fel volt tüntetve, hogy alapértelmezés szerint az amalgám tömést fizeti, mivel az tartós és olcsó is. De pl. kivétel az első fogak, ami esztétikai szempont miatt, vagy ha a páciens bizonyítja, hogy allergiás az amalgám valamelyik összetevőjére.
Más beavatkozás esetén (fogpótlás) árajánlatot kell kérni, és egyeztetni a biztosítóval.
Ja, és az orvos elvileg köteles tájékoztatni, hogy a kezelést fizeti a biztosító.
A konkrét esetben még mindig bizonytalan vagyok mert:
- hátsó fogról van szó, és UV-re szilárduló (kompozit?) tömést alkalmazott
- nem kérdeztünk rá, hogy fizeti-e a biztosító
Továbbra sem tudom, hogy akkor most várhatok-e valamilyen számlát valakitől, vagy mi lesz.
Szeretném betömetni a fogaimat, idehaza nincs rá időm, de nem szeretnék komolyabb összeget fizetni kint érte.
Alles außer Amalgam wird teuer
Die gesetzlichen Krankenkassen zahlen für Füllungen nur noch einen Zuschuss: Er ist so hoch wie der Betrag, den eine Amalgam-Füllung kosten würde. Die Begründung: Eine solche Therapie sei völlig ausreichend. Je nachdem, wie groß die Füllung ausfällt, zahlt die Krankenkasse zwischen 25 und 40 Euro. Wünschen Sie eine andere Füllung, müssen Sie den Rest selbst bezahlen. Nur wenn Sie Amalgam nicht vertragen, wenn Sie eine Allergie oder ein Nierenleiden haben, übernimmt die Kasse auch die Kosten für andere Materialien.
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”