Német betegbiztosítás

Több
12 éve 1 hónapja #25252 Írta: ibfoldes
ibfoldes válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Az EU szabályok szerint egy embernek csak egy tagországban lehet biztosítása (saját tapasztalatomból tanultam). Ha a férje már kint biztosított, akkor valószínűleg már bejelentette (kell) otthon, hogy szünetelteti otthoni (TAJ) biztosítását, ekkor otthon is úgy van biztosítva, mint német.
Amennyiben Ön kimegy hozzá, akkor két eset van. Feltételezve, hogy Ön Magyarországon biztosított, akkor rövidebb ideig a magyar E106os kártyájával biztosított ott kint. Amennyiben kiköltöznek hozzá, akkor az ottani biztosítónak kell vinni egy E106-os nyomtatványt annak igazolásául, hogy mostanig biztosított volt Magyarországon, és akkor Önt is hozzácsatolják a férje biztosításához, és kint lesz biztosítva. Ezután a megfelelő kijelentő nyomtatványt a hazai TB-nek (Teve utca) kell eljuttatni, ettől fogva Magyarországon is a német E 106 kártyával lesz biztosított.
Bonyolult, de remélhetőleg érthető.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: bariba

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 1 hónapja #25268 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Magyarul megmondva: mindenki csak egy országban lehet biztosított, a másodikban csak vészhelyzetben fog orvosi ellátást kapni (fogfájás, baleset, láz, szívinfarktus, stb)! :silly: ;)

Több
11 éve 10 hónapja #27360 Írta: Geotech
Geotech válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Üdvözletem mindenkinek !
Próbáltam végiglapozni a dolgokat, de mégis tanácsot kérek mivel sok dolog már nem aktuális.
Kikeveredtem Münchenbe és februártól akinél dolgozunk átvesz minket, és fixen bejelent és megszünteti a vállalkozásunkat.. ( az előzménye: hogy eddig Magyarnak dolgoztunk odakint! -gondolom ezt nem kell veséznem.) Jelen esetbe van állandó bejelentet lakcímem, Januárba mikor visszamegyek nyitnak bankszámlát, de a biztosításnál vacillálok! Kit érdemes választani!! Kik vannak, és hol tudom megnézni mik a különbségek. Vagy ha van valakinek tapasztalata, ( gondolom van) megírhatná.
Olyan érdekel ahol a családom is biztosítva lenne ha kijönnek hozzám!
De ebbe tanácstalan vagyok.
Előre is köszönöm tanácsokat és sikerekben gazdag boldog Új évet kívánok mindenkinek! Szuper ez az oldal!!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 10 hónapja #27369 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Geotech írta: Kikeveredtem Münchenbe és februártól akinél dolgozunk átvesz minket, és fixen bejelent és megszünteti a vállalkozásunkat.. ( az előzménye: hogy eddig Magyarnak dolgoztunk odakint! -gondolom ezt nem kell veséznem.)
Ez meglehetösen furcsa ügy. Eddig hogyan dolgoztatok, feketén? Mi van a 3-6 hónapos próbaidövel? Mi az hogy "fixen bejelentett". Máshogy is lehet, nem fixen?
====================

Jelen esetbe van állandó bejelentet lakcímem, Januárba mikor visszamegyek nyitnak bankszámlát,
Kik? A bankszámlát magadnak (személyesen) kell megnyitnod. Más nem nyithat neked mert alá kell irnod. Ha meg más nyit számlát, az nem a tied! Ez Mo.-on sincs másképpen!
====================

de a biztosításnál vacillálok! Kit érdemes választani!! Kik vannak, és hol tudom megnézni mik a különbségek. Vagy ha van valakinek tapasztalata, ( gondolom van) megírhatná.
Olyan érdekel ahol a családom is biztosítva lenne ha kijönnek hozzám!
Ha házas vagy és a nejed s gyermekeid, be leszenk itt jelentve, akkor minden biztositositónál biztositottak lesznek, mert ez törvény, s nem a biztsoitó szabaj meg! Ha eddig is itt kint dolgoztál akkor valószinü, hogy ezt már régen tudod, csak megfeledkeztél róla.!
;)

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: bariba

Több
11 éve 10 hónapja #27380 Írta: Geotech
Geotech válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Köszönöm a gyors választ!
A mai napig E.V vagyok mivel több embernek is dolgozunk ! Kaptunk Februártól lehetőséget így értettem azt hogy hivatalosan bejelent fixen, azaz megszüntetem az E.V-t és csak a cégnél leszünk alkalmazottak.. Amúgy igen eddig nem volt tiszta a munkakörülményem, mivel Magyarnak dolgoztam két hónapot........ ( erre mondom ha odakint van egy Magyar főnököd, ellenségre már nincs szükséged!!) Tanulópénz megvolt :)
A számlanyitás egyértelmű, csak nem mindegy hol nyitod milyen feltételekkel! Az ottaniakat nem ismerem!! Idehaza is sok fajta és sok olyan van amiért feleslegesen csak fizet az ember.
Amúgy a Postabank, vagy a München bank amin vacillálok. ( bár már nem olyan egyszerű, ha most akarsz nyitni!)
A biztosításnál vagyok legfőképpen dilemmába!!! állami vagy magán legyen? erre kellene valami tanács!
Üdv:

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 10 hónapja #27382 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Geotech írta: A számlanyitás egyértelmű, csak nem mindegy hol nyitod milyen feltételekkel! Az ottaniakat nem ismerem!! Idehaza is sok fajta és sok olyan van amiért feleslegesen csak fizet az ember.Amúgy a Postabank, vagy a München bank amin vacillálok. ( bár már nem olyan egyszerű, ha most akarsz nyitni!)

A GIRO számlák (olyan mint az átutalási) nem sokban különböznek egymástól igy tök mindegy, hogy hol nyitod. A legjobb a lakóhyelyednél a legközelebb levö bankban. Ha viszont "online-banking" -ot is használsz akkor ez is tök mindegy.
==========================

A biztosításnál vagyok legfőképpen dilemmába!!! állami vagy magán legyen? erre kellene valami tanács!

Na, ez az aminél nem kell sokat gondolkoznod, mert ez jövedelemfüggö.
Ha ez alatt keresel akkor csak állami lehet! (Az összeg havi brutto!) Viszont gondolj arra is, hogy a
magánbiztositónál a nejedet és a gyerekeket is külön biztositanod kell. Itt ugyanis nem
autómatikusan biztsoitottak mint az államinál! INFO

Ha meghaladja ezt a határt a fizetésed, akkor választhatsz! (Velem meg közöld, hogy hol lehet ennyit
keresni mint kezdö alkalmazott, milyen szakma ez és hol dolgoztok.) Azonnal pakolok....!

;)

Die Versicherungspflichtgrenze 2013 in der gesetzlichen Krankenversicherung (GKV) ist 
bundeseinheitlich festgesetzt. Sie erhöht sich gegenüber 2012 (50.850 Euro) auf 52.200 Euro 
(monatlich 4.350 Euro). Für Arbeitnehmerinnen und Arbeitnehmer, die bereits am 31. 
Dezember 2002 versicherungsfrei waren, beträgt die Jahresarbeitsentgeltgrenze für 2013 
dann 47.250 Euro in 2013 (2012: 45.900 Euro).

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Geotech