Német betegbiztosítás

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 9 hónapja #28371 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Tomi írta: Azt nem értem csupán - biztos nem vagyok elég tájékozott - hogyha nem kötelező a privát választása, akkor mi a különbség a jelenlegi (államinak nevezett) és a választani kötelezett biztosítás között? Esetleg csak a fizetés módja, azaz én fizetem, nem a cég vonja le? Bízhatom abban, hogy nem kerül többe, mint eddig?

Rengeteg állam biztsító van és sok magán is!
Csak akkor válszthatsz ha van bizonyos fizetési szinted!
Ezt törvény irja elő. ami durván 4000 euró bruttó!

Von der Verdienstgrenze (Fachbegriff JAEG = Jahresarbeitsentgeltgrenze genannt) zu unterscheiden ist die Beitragsbemessungsgrundlage (BBG). Diese beträgt in 2013 nun 3.937,50 € monatlich und legt fest von welchem Gehalt oder Lohn der gesetzliche Beitragssatz maximal erhoben werden darf. Die Verdienstgrenze legt dagegen fest ab welchem Betrag ein Arbeitnehmer in die PKV wechseln darf.

Ha ennyit, vagy többet keresel havonta, akkor választhatsz. Ha kevesebbet akkor csak az állami lehet! A különbség óriási. Először is a magán biztositónál az összes (nem dolgozó) családtagot magadnak kell külön biztsitani tehát minden ilyen személynek (gyereknek is) külön!. A másik nagy különbség, hogy bizonyos fokig magad tudod a biztsítási összeget irányítani, mert összeállithatod, hogy mire legyen érvényes! (Egy példa: ha nincs egy fogad sem mert kivehető protézised van, akkor nem kell a fogadra semmit kötni! Vagy ha vak vagy akkor a szemedre sem!) Egy állami biztosítónál egy általános ellátást kapsz mindenre, de ezek (is) gyakran keresnek kibúvót a fizetés alól kisebb siekrekkel! Nem egy magánbiztosító pl. visszatérit a dijból, ha nem veszel semmit igánybe! Az állami soha, de az államinál minden családtak kapja az ellátást utánad, s csak magad után fizetsz dijat!

Na, remélem dereng lassan! Ha rám hallgatsz akkor az államihoz mész!
Én a TK -t ajánlom. nem az legolcsóbb de soha semmivel nem kekeckedtek!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 9 hónapja #28427 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szervusz Decotex! Köszönöm a válaszodat.
Összefoglalva a leirtakat - Mahlzeit-ét is - ezek szerint jól értem?:
- az előírt összeghatár elérése után is választhatom az önkéntes ÁLLAMI biztosítást,
- ebben magam fizetem a díjat , s nem a munkaadó vonja le,
- ehhez a díjhoz a munkaadó is ad hozzájárulást és a sajátommal együtt kell utalnom, (vagy vonják),
- ebben az államiban (nevezzük önkéntesen választott államinak) a családom is biztosítva van, külön miattuk meghatározott díjfizetés nélkül.
Kérdéseim (ha szabad):
- az önkéntesen választott "állami" biztosító díjai rendeletileg meghatározottak, vagy egyénfüggőek esetleg biztosítófüggőek-e? Többe kerül-e összességében az önk. vál. állami mint a kötelező állami?
- milyen jellegű ellátást tagadhat meg az önk.. vál. "állami" biztosító? (magyarán: nyújt-e legalább olyan biztonságot, mint a magyar egészségügy - most nem a technikai feltételekre gondolok, hanem arra, hogy az orvosilag indokolt kezelést megkapja e a beteg. Nem extra igények.)
Nem kívánom időtöket rabolni, megköszönöm, ha a kérdésekre igen/nem vagy tőmondatos válaszokat kapok.
Üdv.: Tomi

Több
11 éve 9 hónapja #28484 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Tomi írta: Szervusz Decotex! Köszönöm a válaszodat.
Összefoglalva a leirtakat - Mahlzeit-ét is - ezek szerint jól értem?:
- az előírt összeghatár elérése után is választhatom az önkéntes ÁLLAMI biztosítást,
- ebben magam fizetem a díjat , s nem a munkaadó vonja le,
- ehhez a díjhoz a munkaadó is ad hozzájárulást és a sajátommal együtt kell utalnom, (vagy vonják),
- ebben az államiban (nevezzük önkéntesen választott államinak) a családom is biztosítva van, külön miattuk meghatározott díjfizetés nélkül.
Kérdéseim (ha szabad):
- az önkéntesen választott "állami" biztosító díjai rendeletileg meghatározottak, vagy egyénfüggőek esetleg biztosítófüggőek-e? Többe kerül-e összességében az önk. vál. állami mint a kötelező állami?
- milyen jellegű ellátást tagadhat meg az önk.. vál. "állami" biztosító? (magyarán: nyújt-e legalább olyan biztonságot, mint a magyar egészségügy - most nem a technikai feltételekre gondolok, hanem arra, hogy az orvosilag indokolt kezelést megkapja e a beteg. Nem extra igények.)
Nem kívánom időtöket rabolni, megköszönöm, ha a kérdésekre igen/nem vagy tőmondatos válaszokat kapok.
Üdv.: Tomi

Nem kell szabadkozni ha kerdezel:)
-Tudtommal az allami eü biztositok dijjai kozott nincs elteres. Fizetsz te is egy hozzajarulast es a ceged is, allamilag meghatarozott szazalekok. (Tudomasom szerint, de mintha DCT masra utalt volna. Majd pontosit ha nem igy van)
-Magan eü biztositas ceges reszet a ceged fizeti, de az ugye nem a bruttodbol/nettodbol. A sajat reszed meg te utalod, azt nem vonjak a nettodbol tudomasom szerint. Raadasul itt a havi dij valtozik annak fuggvenyeben, hogy epp igenybevetted e a szolgaltatast vagy sem.
-A tobbi ahogy irtad. Meg annyi, hogyha a maganpenztarat valasztod, akkor utana nem lehet visszalepni az allamiba, csak ha a trv-ben eloirt evi kereseti szint ala csokken a fizetesed.
-A magyar egeszsegügyhöz kepest lenyegesen magasabb, ugy altalaban a szolgaltatasok szinvonala, de ahogy irtuk kulonbozo forumokon azert itt is bele lehet futni erdekes szituaciokba. Itt is csak emberek dolgoznak.

Több
11 éve 7 hónapja - 11 éve 7 hónapja #30447 Írta: monyo5
monyo5 válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Sziasztok

Kérdezőként még új vagyok a fórumon, de olvasóként már régóta olvasgatom az írásokat.
Mo-i lakcímem is van és németországi is .
Mo-n nem dolgozom csak fizetem a havi 5e ft körüli TB-t és Németországban egyéni vállalkozó vagyok akkor elég-e a magyar biztosítás vagy kell kötni Németországban? Ezt ellenőrzik egyébként?

Köszi a választ előre is
Monyó

Több
11 éve 7 hónapja #30450 Írta: Marcsusz
Marcsusz válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Szia MONYO5!Az a MO-i 5 ezer már régen 6.660!Nekem csak az a furcsa,ha ezt Te havonta fizeted akkor miért nem tudod az összeget?Persze nem kekeckedni szeretnék csak ha a magyar dolgaidat sem tudod,akkor mit akarsz?

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 7 hónapja #30453 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Német betegbiztosítás

Tomi írta: - milyen jellegű ellátást tagadhat meg az önk.. vál. "állami" biztosító? (magyarán: nyújt-e legalább olyan biztonságot, mint a magyar egészségügy - most nem a technikai feltételekre gondolok, hanem arra, hogy az orvosilag indokolt kezelést megkapja e a beteg. Nem extra igények.)

Először is, amikor eléred azt a kereseti szintet hogy választhatsz, az nem azt jelenti, hogy az addig fizetett állami betegbiztosító kidob, vagy kidobhat! Ez csak egy lehetőség!
Másodszor a magyar és a német betegbizosítók ilyen jellegű összehasonlítása egyenesen nevetséges! A német rendszer messze veri a magyar egészségügyet! Magasan veri nem csak az általad említett technikával hanem a szakértelemben és egyéb ellátásban is! Ezt 100%-ban állítom és több esettel is bizonyitani tudom! Természetsen itt is vannak "felcsrerek" és itt isd van műhiba mert amig emberek dolgoznak emberekkel itt is lehetnek hibák, itt vannak elfuserált dolgok!
Ha azonban bemész egy magyar korházba és egy német hasonló intézedbe, akkor máris látod az alapvető különbséget! (Hygénia, belső állag, stb) Az sem mindegy, hogy a magyar hálapéz rendszer szelektiv módszerekkel látja el a betegeket, s mindezt az állami szekroban sokért hamarabb.....!
S végül egy saját dolog:
Nejem súlyos beteg volt, de ha otthon Mo.-on kezelték volna már nem élne.... A kezelése 6 éven keresztül -OP, sugárzás, gyógyszerek, utókezelések, reha- 63 ezer euróba került a TKK biztsítónak amit zokszó nélkül fizettek!!. Kb. 18.774.000 Ft ma! Ezt Mo.-on sehol nem fizették volna meg***, de ez azért van mert Mo.-on nevetséges a betegbiztsoitási járulék magassága + a halom nyugdijas, háztatrtásbeli és diák, nem fizet semmit!

Itt már egy egyetemista is fizet. A nyugdijasok is fizetnek betegiztositást. Ezért itt a BRD-ben nagyon sok pluszt képeztek a betegbiztosítók, míg Mo.-on soha semmire nincs elég pénz!

Minden kezelést megkap a beteg ami szükséges! Senkit nem utasíthatnak el és senkit nem küldenek el. Erre törvény van! Sőt, vészesetben még azt sem kérdezik a sérülttől hogy biztosított e (baleset) hanem azonnal ellátják! Ez nem USA! Amire Te valószínű gondolsz az az orvosok különböző szakmai ismerte miatt adodhat! Egyik doki így látja a másik úgy! A nejem rendszeresen járt mamomgráfiára, mégis ő maga találta meg azt a tumort amit a dokik nem "láttak" mert ahova járt, ott nem voltak elég gondosak! Már régen máshova jár, mert ez is itteni előny, szabad orvos választás van!

Egy magán klinikán más a helyzet. Ott a pénzed számít. Lehet
lakosztályod és kaphatsz folyamatosan éttermi kosztot is ha, fizeted
de ez teljesen más tészta, ráadásul ott sem kapsz jobb ellátást a dokitól
legfeljebb minden nap elbeszélget veled. (Már aki ezt igényli!)!

*** Nem egyszer olvasni, hogy X gyerek szivműtétjére gyüjtenek a szülők Mo.-on mert
2 millióba kerülne.... Ez borzasztó, hogy egyáltalán ilyen lehetséges a jogállamban!
Mi az, hogy nem műtik meg??

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: monyo5