Adókategóriák Németországban
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 332
AZ adóosztályokba történő besorolás sajnos nem szeretet kérdése...A kategorizálás feltételekhez kötött. Csak úgy tehát nem választhatod a hármas adóosztályt, mert nem teljesíted a feltételeket. A III. adóosztály a legkedvezőbb adózású, valóban, de ha nincs kompenzáció (házastárs V. kategória által. házastárs munkanélküli), az év végén hatalmas adótartozásod halmozódna fel.
Mivel a házastársad otthon él, helyesen soroltak be az I. adóosztályba, mert nem teljesítitek a Steuerklasse IV feltételeit: "beide Ehegatten unbeschränkt einkommensteuerpflichtig sind", tehát fiktiven ledig-nek tekintentek adójogilag. A hivatalos forrás: §38b EStG.
Link: www.gesetze-im-internet.de/estg/__38b.html
Az adóosztályok egyébként magán az adó mértéken nem változtatnak, csupán az adóelőleg mértékén. Tehát a példa kedvéért 15%os SZJA 15% marad a IV és a III/V kombinációban is...A különbség és a trükk abban rejlik, hogy a házastárssal együtt véve vagy külön (getrennte/gemeinsame veranlagung)hogyan jöttök ki legjobban...Persze, még ezer más faktor is közrejátszik, ettől szép kihívás a Steuerrecht
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Nikol081
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Szeretném a segítségeteket kérni! Kb. fél éve olvasgatom a fórumot, mióta szóba került egy esetleges németországi állaslehetőség a férjemnek. Mostanra elég sok infonk van, de a lényeg, hogy ténylegesen mennyi nettója lenne azt nem tudjuk, mivel a jövőbeni német főnöke V. adókategóriát javasolt neki, ami szerintem nem is lehetséges, vagy legalábbis nagyon nem lenne előnyös...
Ami biztos: Össze vagyunk házasodva. Csak a férjem dolgozna, én nem (legalább egy-két évig) mivel még nem tudok németül. Van két gyermekünk (5 és 2 évesek). És együtt laknánk kint Németországban. Havi brutto 5000 euro lenne a bére.Szerintetek melyik adókat. lenne a legelőnyösebb számunkra? Miért írhatta a német főnök hogy az 5-ös kellene választanunk? Szerintem a 4-es lenne nekünk jó, esetleg a 3-as? kérlek erősítsetek vagy cáfoljatok meg! (év végén nem szeretnénk túl sokat visszafizetni)
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Nikol081 írta: Ami biztos: Össze vagyunk házasodva. Csak a férjem dolgozna, én nem (legalább egy-két évig) mivel még nem tudok németül. Van két gyermekünk (5 és 2 évesek). És együtt laknánk kint Németországban. Havi brutto 5000 euro lenne a bére.Szerintetek melyik adókat. lenne a legelőnyösebb számunkra? Miért írhatta a német főnök hogy az 5-ös kellene választanunk? Szerintem a 4-es lenne nekünk jó, esetleg a 3-as? kérlek erősítsetek vagy cáfoljatok meg! (év végén nem szeretnénk túl sokat visszafizetni)
Kedves Nikol!
A nettó jövedelemetek Te is ki tudod száolni itt helyben LINK . Még a lapot sem kell elhagynod. A cimszavakat lefordíthatod a googliban! Töltsd ki értelemszerüen és már is meg lesz a pontos eredmény.
Az adócsoporthoz a következőt tudom mondani. Ha az egész család itt van kint No.-ban akkor a férjed abban a szerencsés helyzetben van (házas, gyerekes), hogy három adócsoport közül is választhat! A 3-as, a 4-es és az 5-ös. Ez akkor is leheséges ha Te nem dolgozol. Nos, sorjában. Az ötezer bruttó nem semmi s ez egy szuper bér. Mi a férjed tüzszerész?
Ha egy házapárnál mindketten dolgoznak, akkor vagy az 3-5 párosítást vagy a 4-4 párosítást választhatják (1x egy évben lehet változtatni.). A 3-5-nél, a hármasnál kevés, az ötösnél sok az elvonás. A 4-4-nél mindkettőnél kicsit magasabb a minimumnál, de mivel ennél túlfizetés van adó szempontjából, többet is kaptok vissza adóbevallásnál! Jó példa erre a sajátom. A nejem sokkal többet keres mint én. (Az ő nettója több mint az én bruttóm.) Ezért nekünk úgy jó, hogy én a kisebb béremmel fizetek "sokat" >>> 5. adócsoport, mig a nejem a magasabb bérből kevesebbet >>> 3. adócsoport. Meg kell mondanom azonban, hogy a 24 év alatt még egyszer nem kellett utána fizetnünk s mindig vissza kaptunk. Régebben is amikor még 4-4-ben voltunk! Alkamazottaknál nagyon ritka az utána fizetés, mert a munkaadó autómatikusan úgy fizeti az adóelőleget a béredből, hogy az elég mindig! Vállalkozóknál viszont sok esetben lehet más a helyzet! (Hogy a leendő munkaadó miért az 5. adócsoportot javasolta az előttem titok, de elképzelhető, hogy ennél lesz a céges rész az elvonásoknál alacsonyabb. A cég is fizet az alkalmazottak után adót!)
Az esetetekben amig nem dolgozol, minden képpen a 3. adócsoport a jó a férjdnek!! Később ha Te is munkába állsz akkor meg kell majd nézni ki keres többet! Az info csakis házasokra érvényes! Élettársi helyzet Németországban nem számít!
DCT
- Nikol081
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
Köszönöm a válaszod!
Eleinte én is úgy gondoltam hogy a 3. kategória lenne a legjobb, hiszen akkor lenne a legtöbb havonta a zsebünkben, és jogosultak is vagyunk rá, viszont mikor az alábbit olvastam Athenától, elbizonytalanodtam:
" A III. adóosztály a legkedvezőbb adózású, valóban, de ha nincs kompenzáció (házastárs V. kategória által. házastárs munkanélküli), az év végén hatalmas adótartozásod halmozódna fel."
Egyébként a férjem nem tűzszerész szerencsére , és nem is vállalkozó , külkapcsolati munkatárs lenne. Valóban jó bért ajánlottak, ezért a különbség is nagy lenne a különböző adókat-ák között, így nem mindegy hogy melyiket választjuk.
- gejza
- Nem elérhető
- Elite Member
- Köszönetek: 464
Akár mérnök, IT-s,orvos, stb. Van egy pár szakma, ahol ez nem olyan nagy csoda..."Az ötezer bruttó nem semmi s ez egy szuper bér. Mi a férjed tüzszerész?"
Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 332
Tetszik a neved, ez a beceneve kisebbik lányomnak (Nikolett:))
Jó részt emeltél ki tőlem, ez így igaz. A 3as adóosztály akkor előnyös, ha a másik fél az 5ösben adózik, vagy munkanélküli. Mivel te nem fogsz dolgozni, munkanélküli/gyermekét otthon nevelő státuszban leszel, tehát a férjed kérheti a 3asba a besorolást. Hogy a párod főnöke milyen infók alapján gondolta az 5öst, rejtély, de igaza lenne, ha te is munkába állnál... Mivel azonban két kisgyermeket nevelsz itt Németországban, közösen adózhattok, tehát a Progressionsvorbehalt alapján megvan a kompenzáció!
Itt egy kifejezetten házastársaknak szánt Rechner:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Még egy plusz: Betreuungsgeld. Ez nem tartozik szorosan a témához, de itt egy kis infó:
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Bár csak 100 Euróról van szó, igénybevehető a gyermek 3 éves koráig, legalábbis, amíg otthon maradsz velük. Gondolom a Kindergeld-et is igényelni fogjátok...és ne felejtsétek el a Kinderfreibetrag-ot sem. Így a FA tud kalkulálni a bevallásnál.
Infó:
Remélem tudtam segíteni!