Albérlet, lakhatás
- mezre24
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
1. szerinted ezt kiadják csak úgy látatlanba ha írok nekik hogy mi kivennénk egy szobát ekkor és akkor, vagy itt is személyesen megy???esetleg e-mailbe lefixálhatnám hogy mikor érkezünk és ha még megvan a szoba megnézzük!(hátha a nagy bőröndök láttán megsajnálnak:D), ha meg nem akkor addig meg marad a wohnheim
2. sok lakásajánlatnál látom, hogy kaution- 350 vagy 370, itt is előre be kellene fizetni??...hmmm bár logikus:D, szóval itt is kérnek:(
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- mezre24
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Kedves Mezre24!mezre24 írta: Ez az!! jajj köszi igen valami ilyesmit keresek, csak két kérdésem lenne még:D
1. szerinted ezt kiadják csak úgy látatlanba ha írok nekik hogy mi kivennénk egy szobát ekkor és akkor, vagy itt is személyesen megy???esetleg e-mailbe lefixálhatnám hogy mikor érkezünk és ha még megvan a szoba megnézzük!(hátha a nagy bőröndök láttán megsajnálnak:D), ha meg nem akkor addig meg marad a wohnheim
2. sok lakásajánlatnál látom, hogy kaution- 350 vagy 370, itt is előre be kellene fizetni??...hmmm bár logikus:D, szóval itt is kérnek:(
Élböl tervezeheted az utadat, ha pár fontos dologot figyelembe veszel:
1 / Nem adják ki látatlanba, és mindenképpen személysen kell(ene) megjelenned. Mail csak az esetleges megnézési idöpontra elég.
2 / Kaució rendszerint 3 havi (rezsi nélüli) bér, elöre fizetve, ami nem elveszett pénz (!), hanem csak elrakott kamatozó összeg, ami visszajár kiköltözéskor, ha a kéró rendben van.
Ötlet: vedd fel a kapcsoltaot telefonon vagy mailban a bérbeadóval, fixálj le egy szemlét, (ha még kiadó), menj ki a cimre a megadott idöpontban és nézd meg az ingatlant, s ha tetszik s neked ki adják (sokszor pofára megy) akkor foglalózd le a kaucióval egy bérszerzödés ellenében. Igy semmi rizikód, s minden simán fog menni!
DCT
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 96
ne haragudj,csak most láttam ezt a hozzászólásodat, pedig már több mint egy hónapos:) Elnézést érte....
Szóval nekem kicsit speciális volt a helyzetem, mert ahogy mondani szokták, a sors 'tette elém' a lehetőségeket eddig. Úgy volt, hogy amikor kijöttem (tök egyedül), a neten kerestem szobát a környéken. (Frankfurt és Bonn között - mivel ezen a környéken már jártam korábban és nagyon tetszett, másrészt könnyen elérhető fapados repülővel (Wizzair, Germanwings) és vonattal is, harmadrészt nincs úgy telítve kelet-európai és egyéb bevándorlókkal mint pl. München, Berlin, Hamburg). Szóval egy weboldalon találtam kiadó szobát (a sokadik érdeklődésremre válaszolt valaki). Tipikus WG-nek vagy Zimmer Frei-nek mondanám, egy családi ház egy kis szobáját béreltem havi 300 euroért (ebben benne volt rezsi, internet és még kaja is, mert az egyik pasi aki szintén ott lakott/bérelt, minden nap szinte főzött hármunkra - mert 3-an laktunk ott pillanatnyilag). Na most többen a fejüket fognák és szörnyülködnének, hogy nőként, egyedül bevállaltam egy ilyen szituációt, két vadidegen pasival, külföldön egy házban, de először is az csak ott derült ki, hogy két pasival fogok egy házban lakni, másrészt egyik sem tűnt baltás gyilkosnak - bár bevallom, első pár éjjel odatoltam a komódot az ajtó elé)) Na szóval itt terveztem, hogy lakni fogok amíg saját lakást találok, ez egy kisváros (NAGYON kisváros) volt, a legközelebb Bonn és Koblenz esett, mint szóba jöhető nagyobb, ámde mégse metropolisz nagyságú városok. Kerestem, jelentkeztem, jártam lakásnézőbe - majd 2 hét után rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem olyan egyszerű ez a lakáskeresés, mint ahogy én azt először elképzeltem. Általában a megfizethető lakások hamar elkeltek, mivel pont egyetemi évkezdet volt, és a környéken van vagy 3-4 egyetem. Ezen kívül egy-egy lakásra ott ácsingózott 10-15 ember. Többnyire echte németek, igazolható jövedelemmel, refernciákkal. El lehet képzelni a népszerűségi indexemet a várólistán, amikor tört németséggel, angollal keverve próbáltam elmagyarázni hogy ki vagyok, honnan jöttem, és nem, még sose béreltem itt lakást.... Igen.... Esélyem a nullával volt egyenlő. Ja, és ehhez még hozzájönnek a megfizethetetlen lakásárak Bonn-ban és Köln-ben - nem ajánlom egyiket sem kezdő, külföldi lakásbérlőnek.
Aztán 1 hónap hiábavaló keresgélés és több scam-be való belefutás után a lakótársam szólt, hogy van egy haverja, akinek van egy ismerőse aki egy házban lakik egy ingatlanirodás társasággal és állítólag van egy olyan listájuk kiadó lakásokról, amelyek még nem kerültek fel sehová sem - kvázi nincs rájuk kereslet. Megkaptam a listát, meglátogattam pár lakást, az egyik ami az első választásom lett volna már le volt foglalva valakinek, így várnom kellett, hogy az illető kibérli-e - kibérelte végül - volt még 2 lakás ami jó környéken volt, megfizethető árban, de az egyik mint kiderült két lakás összenyitva - cirka 150 nm, előzőleg egy magyar cég (igen, kicsi a világ) bérelte 6 magyar dolgozójának, a másik, a szomszéd lakás üres, gyönyörű, igaz, egymagamnak kissé nagy, nincs felújítva, csak részben - de ez a legkevésbé sem zavar - az ajtók és a fürdőszoba kb. a 70-es évekből ránkmaradt retro stílusban pompázik, de nekem maga volt a paradicsom:). Na szóval itt lakom azóta:)) Akit érdekel esetleg a másik, nagy lakás, még mindig kiadó. Kérdés, hogy hol szeretnél bérelni, egyedül-e vagy megosztanád kollégákkal, családdal, stb...
És utolsó kérdésedre a válasz: nem mindenhol egyformán horror a lakásbérlés, de első alkalommal, bejelentett német lakcím nélkül, tört németséggel mindenhol nehéz. Vannak kiemelt városok ahogy már mások is megírták, ahol eszembe se jutna próbálkozni (pl. München, Hamburg, Köln), de sehol sem könnyű sajnos.
Sok sikert nektek, írj nyugodtan ha van még kérdésed, szívesen segítek.
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
Szia Mezre,mezre24 írta: De vannak ilyen WG valahogy igy mesélte ismerősöm, amit bárkinek kiadnak kicsit borsos áron de kiadnak egy hónapig és be is jelentheted magad.
Erről mit tudsz?
én néhány hónapja itt találtam kiadó WG szobát rövid távra: www.airbnb.com
Beírod a várost és kiadja a lehetséges szoba-lakás-ideiglenesen bérbeadókat. Az oldalon felveszed velük a kapcsolatot, valamelyik visszaír, lefoglalod a szállást szintén az oldalon keresztül, utazhatsz. 'Normális' WG-t ugyanúgy nem lehet távkereséssel találni mint rendes lakást, hiszen itt is hatványozottan igaz, hogy akihez odaköltöznél, nyilván meg akarja ismerni előzőleg azt, akivel együtt szándékozik lakni.... Javaslom, hogy próbálkozzatok a panzióval (sok helyen adnak ki szobát havi szinten is, olcsóbban mint a napi bérleti díj) vagy ezzel a 'turista WG' dologgal. Sok sikert!
- Lizy007
- Nem elérhető
- Senior Member
mezre24 írta: Kell viszont bankszámla, ehez is cim kell.
Szóval addig nincs bankszámlám mig nincs bejelentett cimem?:S
ezzel a lakás dologgal nem nagyon vagyok képbe:D
Így van. Bejelentett német lakcím nélkül nem tudsz bankszámlát nyitni, már a neten sem. Sőt, van olyan bank, amelyik még közüzemi számlát is kér. Nekem anno ajánlottak egy netes bankot, ahol külföldiként (nem német lakcímmel) is nyitnak számlát, de azóta már ők is megváltoztatták ezt a szabályt, és kérik a Meldebescheinigung-ot számlanyitáshoz. Ez van...