EU nyugdíj
- DECOTEXT
- Témaindító
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 1407
10 éve 11 hónapja - 10 éve 11 hónapja #34597
Írta: DECOTEXT
DCT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
Kedves Mariann!
Köszi, hogy így nyomozol, de ezen már mi régen túl vagyunk! Természetesen az EU nyugdijnál a két ország kölcsönösen elismeri a munkaéveket, de pénzt mindegy csak az adott országban fizet a járulékos évek után ad. Ezt az infót már akkor megkaptuk, amikor még nem volt Mo. Eu tag.... Van egy pontrendszer amire mindkét ország "irgatja" az éveket, igy nekünk kijön majd a 40-45 év majd, de sem Németország sem Mo. nem fizet ennyi év után. Ez csak abban számíti, hogy ennyi össz járulékos évünk van.
(Az infók alapján úgy néz ki, hogy itt még 3 évet tovább kell dolgoznuk, miközben már Mo.- kapjuk a -magyar- nyugdijunkat. Ha ez hivatalosan megy, akkor kb. ennek a magyar nyugdijnak a 65%-a itt Németországban beszámít a jövedelembe, s adóköteles lesz mert itt a nyugdijak is adózanak meg hát hozzácsapják a fizetésemhez.) Itt jön be a kérdésem, amire még mindig nincs válasz! Ha én Mo.-élek és ott a nyugdijak nem adókötelesek (egyelőre) akkor a törvény szerint ott a német nyugdij után sem vonhatnak le adót! Vagy mégis? Ha itt a magyar nyugdijam adóköteles mert ez a törvény, akkor ott a német nem lesz az, mert ott meg AZ a törvény. Vagy ragaszkodunk az adott ország törvényeihez, vagy nem. Az nem lehet, hogy a német nyugdijamból adót vonkanak, ha ezt Mo.-kapom!
Vagy hogyan?
Köszi, hogy így nyomozol, de ezen már mi régen túl vagyunk! Természetesen az EU nyugdijnál a két ország kölcsönösen elismeri a munkaéveket, de pénzt mindegy csak az adott országban fizet a járulékos évek után ad. Ezt az infót már akkor megkaptuk, amikor még nem volt Mo. Eu tag.... Van egy pontrendszer amire mindkét ország "irgatja" az éveket, igy nekünk kijön majd a 40-45 év majd, de sem Németország sem Mo. nem fizet ennyi év után. Ez csak abban számíti, hogy ennyi össz járulékos évünk van.
(Az infók alapján úgy néz ki, hogy itt még 3 évet tovább kell dolgoznuk, miközben már Mo.- kapjuk a -magyar- nyugdijunkat. Ha ez hivatalosan megy, akkor kb. ennek a magyar nyugdijnak a 65%-a itt Németországban beszámít a jövedelembe, s adóköteles lesz mert itt a nyugdijak is adózanak meg hát hozzácsapják a fizetésemhez.) Itt jön be a kérdésem, amire még mindig nincs válasz! Ha én Mo.-élek és ott a nyugdijak nem adókötelesek (egyelőre) akkor a törvény szerint ott a német nyugdij után sem vonhatnak le adót! Vagy mégis? Ha itt a magyar nyugdijam adóköteles mert ez a törvény, akkor ott a német nem lesz az, mert ott meg AZ a törvény. Vagy ragaszkodunk az adott ország törvényeihez, vagy nem. Az nem lehet, hogy a német nyugdijamból adót vonkanak, ha ezt Mo.-kapom!
Vagy hogyan?
DCT
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 332
10 éve 11 hónapja #34598
Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
Hello DECO!
Dehogyisnem kaptal valaszt. Olvasd el a legutobbi linkemet, igazabol ez volt a lenyeg az egesz okfejtesbol (bocs, elvarazsoltam a billentyuzeten az ekezeteket). Ott kiderul, hogyan adozik. EStG §22:
Idezet:
"Rentenversicherungen, den
landwirtschaftlichen Altersklassen, den berufsständ
ischen Versorgungseinrichtungen und aus
Rentenversicherungen im Sinne des § 10 Abs. 1 Nr. 2
Buchst. b EStG erbracht werden, zu
den sonstigen Einkünften gehören und somit dem Best
euerungsanteil gem. § 22 Nr. 1 Satz 3
Buchstabe a Doppelbuchstabe aa Satz 3 EStG der Best
euerung zu unterwerfen sind"
Dehogyisnem kaptal valaszt. Olvasd el a legutobbi linkemet, igazabol ez volt a lenyeg az egesz okfejtesbol (bocs, elvarazsoltam a billentyuzeten az ekezeteket). Ott kiderul, hogyan adozik. EStG §22:
Idezet:
"Rentenversicherungen, den
landwirtschaftlichen Altersklassen, den berufsständ
ischen Versorgungseinrichtungen und aus
Rentenversicherungen im Sinne des § 10 Abs. 1 Nr. 2
Buchst. b EStG erbracht werden, zu
den sonstigen Einkünften gehören und somit dem Best
euerungsanteil gem. § 22 Nr. 1 Satz 3
Buchstabe a Doppelbuchstabe aa Satz 3 EStG der Best
euerung zu unterwerfen sind"
- Athena1985
- Nem elérhető
- Premium Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 332
10 éve 11 hónapja #34599
Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
Még egy fontos dolog:
Az adózás során a legfontosabb, amit kapásból vizsgálni kell: hol vagy adóköteles? Ha Németországban rechtmäßiger Aufenthalt-od van, unbeschränkt steuerpflichtig vagy. Tehát a magyar nyugdíjad is ennek függvényében adózik Teilrenteként a 22. paragrafus szerint. Megjegyzem, hogy gondolkodtam az eseteden, és először az EStG §32b-re gondoltam "Progressionsvorbehalt/ausländische Einkünfte", de mivel valahogy nem passzoltak, akkor kezdtem el keresgélni és találtam a fenti Urteil-t. Számomra is meglepő volt...
Vissza a gondolatmenethez... Ha Magyarországon élsz, tehát Hauptwohnsitz-ed van ott és nem itt, akkor a magyar jogszabályok vonatkoznak rád. Viszont ha itt dolgozol a magyar nyugdíj mellett és az itteni jövedelmed teszi ki a jövedelmek egészének jelentős hányadát, akkor a nyugdíjat is csapni kell az itteni jövedelmek bevallásánál és vagy unbeschränkt vagy beschränkt steuerpflichtig-gé válsz. Nagyjából erről szól a történet, de azért is írtam ki elérhetőségeket, mert hivatalos infót Deutsche Rentenversicherung/NYUFIG és adótanácsadó tud adni neked...(az utóbbi nagyjából hasonlókat fog vázolni:))
Az adózás során a legfontosabb, amit kapásból vizsgálni kell: hol vagy adóköteles? Ha Németországban rechtmäßiger Aufenthalt-od van, unbeschränkt steuerpflichtig vagy. Tehát a magyar nyugdíjad is ennek függvényében adózik Teilrenteként a 22. paragrafus szerint. Megjegyzem, hogy gondolkodtam az eseteden, és először az EStG §32b-re gondoltam "Progressionsvorbehalt/ausländische Einkünfte", de mivel valahogy nem passzoltak, akkor kezdtem el keresgélni és találtam a fenti Urteil-t. Számomra is meglepő volt...
Vissza a gondolatmenethez... Ha Magyarországon élsz, tehát Hauptwohnsitz-ed van ott és nem itt, akkor a magyar jogszabályok vonatkoznak rád. Viszont ha itt dolgozol a magyar nyugdíj mellett és az itteni jövedelmed teszi ki a jövedelmek egészének jelentős hányadát, akkor a nyugdíjat is csapni kell az itteni jövedelmek bevallásánál és vagy unbeschränkt vagy beschränkt steuerpflichtig-gé válsz. Nagyjából erről szól a történet, de azért is írtam ki elérhetőségeket, mert hivatalos infót Deutsche Rentenversicherung/NYUFIG és adótanácsadó tud adni neked...(az utóbbi nagyjából hasonlókat fog vázolni:))
- gejza
- Nem elérhető
- Elite Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 464
10 éve 11 hónapja #34600
Írta: gejza
Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
gejza válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
DECO, DECO, mondom én, hogy javíthatatlan optimista vagy.
"....Nem veszik el, az tuti, már meg vannak erröl a mo-i papirjaim!"
Láttunk mi már karón varjút. Pl.: magánnyugdíjpénztár állami kisöprése. És miután a jelenlegi kormány szemében nem kicsit negatív a külföldre "lelépettek" megítélése, még azt ismegérhetjük, hogy a "hazaáruló-idegenszívüeknek" jól beintenek: ezt (...) neked, nem magyar nyugdíjat.
Csaxólok !!
"....Nem veszik el, az tuti, már meg vannak erröl a mo-i papirjaim!"
Láttunk mi már karón varjút. Pl.: magánnyugdíjpénztár állami kisöprése. És miután a jelenlegi kormány szemében nem kicsit negatív a külföldre "lelépettek" megítélése, még azt ismegérhetjük, hogy a "hazaáruló-idegenszívüeknek" jól beintenek: ezt (...) neked, nem magyar nyugdíjat.
Csaxólok !!
Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....
- Gergoo
- Nem elérhető
- Administrator
- Working on it
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 1145
10 éve 11 hónapja #34601
Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
Ne csináld már! Téged is megvakuztak? Nekem eléggé úgy tűnt, hogy választhatott az ember mit csinál a nyugdíjalapjával. Ugyanakkor tudok uniós országról ahol nem évekkel a válság beköszöntét követően hanem néhány hónappal és úgy, hogy az emberek egy szép napon arra a hírre ébredtek, hogy akkor elvettük a nyugdíjalap cca. felét! Na, az nyúlás a javábólgejza írta: Láttunk mi már karón varjút. Pl.: magánnyugdíjpénztár állami kisöprése.
Német hitel 2,9%
---
Német biztosítások
---
Németországi álláshirdetések
---
Autóbiztosítás
---
Németországi társkereső
- DECOTEXT
- Témaindító
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 1407
10 éve 11 hónapja #34602
Írta: DECOTEXT
Gejzám! Ez ugyan olyan sóder, mint a devizás bankhitel!
Mindenki önként tette a lét a magánpénztárakba és senki
nem "söpörte" ki ezeket. Rizikóba mentek bele, de még sem
buktak. Az állam átvett egy részt, mert kellett a lé. Akiket
átvettek azoknak is lesz nyugijuk. Meg most is van aki
magán biztositott.
Ui: milyen érdekes, hogy Te is azonnal az államra háritod a felelösséget a fogysztó hülyesége miatt Miért nem tartalékol magának a polgár? Ha nekem nem lesz nyugdijam akkor is jól fogok élni..... Ha magánnyugdijra volt lé, akkor nem fizetésképtelen!
DCT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: EU nyugdíj
gejza írta: Láttunk mi már karón varjút. Pl.: magánnyugdíjpénztár állami kisöprése!!
Gejzám! Ez ugyan olyan sóder, mint a devizás bankhitel!
Mindenki önként tette a lét a magánpénztárakba és senki
nem "söpörte" ki ezeket. Rizikóba mentek bele, de még sem
buktak. Az állam átvett egy részt, mert kellett a lé. Akiket
átvettek azoknak is lesz nyugijuk. Meg most is van aki
magán biztositott.
Ui: milyen érdekes, hogy Te is azonnal az államra háritod a felelösséget a fogysztó hülyesége miatt Miért nem tartalékol magának a polgár? Ha nekem nem lesz nyugdijam akkor is jól fogok élni..... Ha magánnyugdijra volt lé, akkor nem fizetésképtelen!
DCT