Vállalkozás Németországban
- Athena
- Látogató
15 éve 4 napja - 14 éve 9 hónapja #147
Írta: Athena
Athena válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban
Sziasztok!
Gewerbesteuernél (Iparüzési adó) 24.500€ a Freibetrag, Einkommensteuer-t (SZJA) pedig 7.834€-ig nem kell fizetni (Grundfreibetrag) Természetesen ez a költegek levonása után értendö összeg.
Umsatzsteuer (ÀFA): Kleinunternehmer-ként 17.500-ig nem áfaköteles a jövedelem.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.
Mariann
Gewerbesteuernél (Iparüzési adó) 24.500€ a Freibetrag, Einkommensteuer-t (SZJA) pedig 7.834€-ig nem kell fizetni (Grundfreibetrag) Természetesen ez a költegek levonása után értendö összeg.
Umsatzsteuer (ÀFA): Kleinunternehmer-ként 17.500-ig nem áfaköteles a jövedelem.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv.
Mariann
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Charlie
- Nem elérhető
- Junior Member
- leichte Aufgabe
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 17
14 éve 11 hónapja - 14 éve 9 hónapja #155
Írta: Charlie
Charlie válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban
Hurrá! Szakértő a láthatáron. E-mailcím már el is mentve. Athena, mit gondolsz erről a 25% másfelé történő számlázásról? Ez a vállalkozósdi egyre macerásabbnak tűnik.
- Athena
- Látogató
14 éve 11 hónapja - 14 éve 9 hónapja #156
Szia Charlie!
Igazán nem tudom, mire gondolt cybermil a bevétel 25%-val, de az Einkommensteuererklärung-nál az összes bevétel után folyik az adózás függetlenül a jövedelem százalékos eloszlásától, vagyis az Einkunftsart-tól.
Hogy megéri-e vállalkozást indítani, nem lehet egyértelmüen eldönteni, mivel minden vállalkozási forma más és más adózást von maga után. Egy példaként említeném a Gewerbe és a selbstständiger Arbeit közti különbséget. Az egyik a szakmai megkülönböztetés. Illetve míg a Gewerbe esetében a Freibetrag meghaladásával Gewerbesteuer-t kell fizetni, a selsbstständige Tätigkeit nem Gewerbesteuer köteles. No száz szónak is egy a vége: akár Gewerbe, akár selbstständige Arbeit, formalításokat (Bejelentés a Gewerbeamt-nál/Finanzamt-nál) el kell intézni, és érdemes egy Business Plan-t összeállítani. A munkavállalásnál meg ott van az a kis bökkenö: munkavállalási engedély. 2011-ig mindenképp sajnos:-( Arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ha letelt az egy éves ciklus, az Arbeitsagentur nem ajánlja fel magától az Arbeitsberechtigung-EU kiállítását. Ez esetben a tizenkét teljes havi Lohnzettel bemutatásával és a kérvény kiállításával magunknak kell intéznünk. Ezt csak azért írom, mert egyik ismerösöm három éven keresztül folyamatosan hosszabbítgatott, pedig jogosult lett volna a korlátlan munkavállalási engedélyre...
Hú, bocs ha elkanyarodtam a témától. Csupán egy összehasonlítást szerettem volna tenni.
Üdv. Mariann
Igazán nem tudom, mire gondolt cybermil a bevétel 25%-val, de az Einkommensteuererklärung-nál az összes bevétel után folyik az adózás függetlenül a jövedelem százalékos eloszlásától, vagyis az Einkunftsart-tól.
Hogy megéri-e vállalkozást indítani, nem lehet egyértelmüen eldönteni, mivel minden vállalkozási forma más és más adózást von maga után. Egy példaként említeném a Gewerbe és a selbstständiger Arbeit közti különbséget. Az egyik a szakmai megkülönböztetés. Illetve míg a Gewerbe esetében a Freibetrag meghaladásával Gewerbesteuer-t kell fizetni, a selsbstständige Tätigkeit nem Gewerbesteuer köteles. No száz szónak is egy a vége: akár Gewerbe, akár selbstständige Arbeit, formalításokat (Bejelentés a Gewerbeamt-nál/Finanzamt-nál) el kell intézni, és érdemes egy Business Plan-t összeállítani. A munkavállalásnál meg ott van az a kis bökkenö: munkavállalási engedély. 2011-ig mindenképp sajnos:-( Arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ha letelt az egy éves ciklus, az Arbeitsagentur nem ajánlja fel magától az Arbeitsberechtigung-EU kiállítását. Ez esetben a tizenkét teljes havi Lohnzettel bemutatásával és a kérvény kiállításával magunknak kell intéznünk. Ezt csak azért írom, mert egyik ismerösöm három éven keresztül folyamatosan hosszabbítgatott, pedig jogosult lett volna a korlátlan munkavállalási engedélyre...
Hú, bocs ha elkanyarodtam a témától. Csupán egy összehasonlítást szerettem volna tenni.
Üdv. Mariann
- Athena
- Látogató
14 éve 11 hónapja - 14 éve 8 hónapja #157
Ja bocs, azt elfelejtettem írni, hogy köszi a bókot:-)))
- Athena
- Látogató
14 éve 11 hónapja - 14 éve 8 hónapja #158
Ajánlom mindenki figyelmébe a következö linket, ahol sok hasznos információ szerepel a vállalkozás indításáról:
www.muenchen.de/cms/prod2/mde/_de/rubrik...s/meb_broschuere.pdf
www.muenchen.de/cms/prod2/mde/_de/rubrik...s/meb_broschuere.pdf
- HerczkuPal
- Nem elérhető
- New Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 0
14 éve 11 hónapja - 14 éve 8 hónapja #165
Írta: HerczkuPal
HerczkuPal válaszolt a következő témában: Vállalkozás Németországban
Sziasztok!
Tudnda nekem valaki,Freistellungsbescheinigung témában felvilágosítást nyujtani?
Ezt egyszer kell kiváltani vagy minden Firmánál másikra van szükség?
A könyvelöm azt mondta,110€-ért lekéri.Ha én csinálom direktbe,olcsóbban elinézhetem?
Tehát,a felvilágosítás olyan legyen,hogy semmit nem tudok erröl a dologrol!
Sälbstendig vagyok,egy héten mondjuk 5 firmánál is dolgozhatok.Ha mindenhol fizetnem kell enyit,hogy dolgozhassak,akkor nekem mi marad?
Szóval nem értem mi ez!
Elöre is köszönöm!Pali.
Tudnda nekem valaki,Freistellungsbescheinigung témában felvilágosítást nyujtani?
Ezt egyszer kell kiváltani vagy minden Firmánál másikra van szükség?
A könyvelöm azt mondta,110€-ért lekéri.Ha én csinálom direktbe,olcsóbban elinézhetem?
Tehát,a felvilágosítás olyan legyen,hogy semmit nem tudok erröl a dologrol!
Sälbstendig vagyok,egy héten mondjuk 5 firmánál is dolgozhatok.Ha mindenhol fizetnem kell enyit,hogy dolgozhassak,akkor nekem mi marad?
Szóval nem értem mi ez!
Elöre is köszönöm!Pali.