Támogatások Németországban

Több
12 éve 2 hete #26001 Írta: Ancsi82
Ancsi82 válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

Köszi!
Milyen támogatás kevesebb?
A családi pl. több, mint itthon, legalábbis az ismerősöm 400eurót kap a két gyerekére Németországban!
Igaz GYES v. GYED az nincs ott, ha jó tudom csak elég rövid ideig, bár az itthon is egy nagy kalap kaki, mert én GYES-t kapok már!
Az tuti nem fog hiányozni!
Milyen támogatásra gondoltál még?

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 2 hete #26009 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

Ancsi82 írta: Milyen támogatás kevesebb? Milyen támogatásra gondoltál még?

Ajjaj, most megfogtál, mert ha elkezdeném mindet felsorolni akkor reggelig írhatnám s ezt nem fogom megtenni! Csak pár pont! Gázártámogatás, utazási támogatások ( MÁV támogatások ), a nyugdijas nem fizet betegbiztosítást sem adót, a nyugdijas ingyen utazik belfödön, munkába járási támogatás (km pénz), ovodai férőhelyek részben ingyen vagy potom pénzekért, 3 vagy többgyerekes ingyenes beiskolázása, GYES, GYED, hivatásos anya + ez munkaviszonynak számít, pedagógusok, katonák, rendőrök és állami alkamazottak kedvezményei, ..... Te, nem sorolom, mert tényleg reggel lesz mire befejezem!

Mo.-on még a támogatásoknak is van támogatása s itt még
nem tértem ki a sok milliárdos kisebbségi támogatásokra!

DCT

Több
12 éve 2 hete #26013 Írta: Emilio33
Emilio33 válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

Anyám nyugdíjas, és fizet az utazásért... mondjuk 50%ot, de fizet, akkor? Mi is ingyenes benne? Munkába járási támogatás?? Az mi? Óvodai érőhelyek szinte ingyen? Gyerekként 7800 Ft./hó volt az óvodai díj, + wc papír, zsepi, szalvéta, ágynemű, fogkrém, stb. stb. (az étkezés színvonalára inkább nem térek ki, de tudom nincs pénz) Ez otthon minden, csak nem potom pénz. Pedagógusok kedvezményei? Az mi? Majd mondom a pedagógus barátnémnak, nagyot fog röhögni...és még sorolhatnám reggelig.

Több
12 éve 2 hete #26024 Írta: ressinka025
ressinka025 válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

" a nyugdijas nem fizet betegbiztosítást sem adót, a nyugdijas ingyen utazik belfödön, "

Na igen. Mondjuk az én szüleim mindketten nyugdíjasok. Az igaz hogy a nyugdíjból nem fizetnek adót, de édesanyám 46 évig dolgozott, és fizette az összes rá kiszabott adót, édesapám pedig 37 évet, mert hegesztőként tönkrement a szervezete, kihulltak a fogai, etc......
És most hogy mindketten betegek, abból a kevés nyugdíjból, über 40.000Ft a gyógyszer kettejüknek, plusz a rezsi, és marad mindössze 15-20.000 Ft a megélhetésre.
Az utazás nem ingyenes csak 70 év fölött, de azt kevesen érik meg, (épp ezért talán) Egyébként utazási jegyet kapnak, amit vonatra, vagy buszra használhatnak fel.
De ez is csak vagy 90%-os, de akkor két kis rubrikát pecsételnek le, vagy 50%-os.
Tehát nem ingyenes.
Szerinted hol van itt a kedvezmény?
A gyes, és a főállású anyai pénz, mindössze 28.500 Ft még ha jól tudom.
A munkába járási támogatás meg egy olyan dolog, hogy nagyon kevés helyen adják meg, de ahol megadják, az is ingyen van a cégnek, mert leírhatja az adóból.
Tehát gyerekek ne viccelődjünk ilyen dolgokkal, mert nem vicces.
Két nyugdíjas kap 82 ezer nyugdíjat, egy anya 28.500 ft-ot ha otthon van a három gyerekkel.
Na ez akárhogy is nézem kevés, mert a megélhetési költségek Mo.-on, kb. ugyanazok mint itt, vagy még drágább.
Ennyi.

Soha ne higgy annak, annak, aki azt mondja "Nem vagy képes rá" mert a képességeidet senki nem ismeri jobban nálad. Ami segít a célod elérésében az az Erő, Akarat, Józan ész. Na meg a NYELVTUDÁS!!!! :-)

Több
12 éve 2 hete #26129 Írta: zitafi
zitafi válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

Sziasztok!
A támogatásokról, megélhetési költségekről mindig lehetne vitatkozni. Csak pár dolgot írnék le, amit tapasztaltam:

Magyarországon a főiskola elvégzése után (pont akkor kezdődött a válság) nem találtam munkát. Bementem a munkaügyi kp-ba egy idő után, kérdeztem, hogy mire számíthatok, ha regisztrálok. Szó szerint: Ők semmit nem tudnak segíteni, talán majd valahova kiközvetítenek. Tehát Pénz: 0, Állás:0, Tanfolyam:0. Ezt a kiközvetítést ismerem,több ismerősöm hiába várt hónapokat, valaki éveket....nem közvetítették ki őket. Legfeljebb közmunkára tudják az embert kiközvetíteni: 8 órában havi 56e Ft, 4 órában 48e Ft. Közmunkánál is számít az ismeretség, tudom, hogyan választják ki a jobb helyekre az embereket. Szóval nem is regisztráltam. 1év után találtam végzettségemnek megfelelő állást, még így is sokkal hamarabb, mint velem együtt végzett barátaim. Addig szerencsére tudtam dolgozni, de nem hivatalosan.
Németország: iskola után míg nem találsz munkát bizonyos esetekben fizetik a lakdíjadat, és pénzt is kapsz. Ezt konkrétan tudom, mert nemrég két érdeklődő is volt megnézni a régi albérletünket, mindketten munkanélküliek voltak, és hozták a papírt, hogy az Arbeitsagentur fizetné helyettük a lakbért. A lány nemrég fejezte be az iskolát, 18 éves.

Családi pótlék havonta: otthon 1 gyerekre 12200 Ft, Németországban 184 Eu

Lakbér németben sokkal drágább, ez egyértelmű. Fizetéseket viszont nem is érdemes összehasonlítani. Én Magyarországon diplomásként 100e Ft-ot kaptam kézhez.

Pelenka a gyereknek: 56 darabos 6,49Eu. Otthoni árakat nem tudom, de mi szoktunk hazavinni ismerősöknek Németországból, mert azt mondják, otthon drágább.

Németországban igényelhetsz Wohngeldet, Kinderzuschlagot. Persze jövedelemfüggő. Magyarországon van ilyen??? Nem tudom, álltunk mi már nagyon rosszul Magyarországon, sosem kaptunk semmi támogatást. Igaz, nem is igényeltünk, de nem is kaptunk volna.

Németország: fél éves a kisfiam és még semmi gyógyszerért, vitaminért nem kellett fizetnem a gyógyszertárban. Ha az orvos írja fel a receptet neki, akkor ingyen van a gyógyszer. A köldökre a fertőtlenítőt a védőnőtől kaptuk. Bármi probléma adódott, hozta rá a védőnő (Hebamme) a krémet, a hasfájásra a cseppeket.....ki akartam fizetni, azt mondta, ez jár. Magyarországi anyukák meg tudják mondani, hogy otthon mennyibe kerül a babáknak a vitamin, gyógyszerek, lázcsillapító kúpok, de főleg a hasfájásra való cseppek irtó drágák.
A kisbabás-kismamás dolgokból egyébként még millió példát tudnék írni, hogy miért jobb, miért olcsóbb Németországban babát várni, világra hozni, nevelni. Ha jól tudom, a tankönyvek is ingyen vannak a gyerekeknek, ezt már a fórumon is olvastam. Úgyhogy a magyar beiskolázási támogatásról szerintem ne is beszéljünk, mert az nem jár mindenkinek.

Németországban egy évig jár az Elterngeld, minimum összege havi 300Euro, de a szülés előtti jövedelemből számolják ki valahogy.

Mivel sokan írnak sokmindent a magyar-német családi pótlékról, gyesről, leírom, amit én tapasztaltam.
Terhesen jöttem ki Németországba férjem után. Én nyilatkoztam Magyaroszágon, hogy a családi pótlékot Németországban szeretném igénybe venni, a GYES-t pedig Magyarországon. Nem azért, mert Magyarországon több, hanem így a munkaviszonyom is biztosan megmarad és ott 3 évig jár. Magyar bürokrácia lassúsága miatt még csak TGYÁS-t kaptam, GYED-et nem. A német családi pótlékot egyből kaptuk, csak az igénylőlapot kellett kitöltenünk hozzá. Ha valakit érdekel a baba otthoni anyakönyvezése és egyéb dolgok vagy a szülés előtti teendők Németországban(magyarként) szívesen leírom priviben. Mielőtt kijöttem többször beszéltem TB tanácsadókkal is, teljesen legálisan akartam mindent intézni.

Amit a saját bőrömön érzek, tapasztalok: a mi családunknak sokkal jobb Németországban. Egyedül az rossz, hogy a "nagyobb" család: szüleink, testvérek, nagyszülők.....nincs itt.

Zita
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Maya, zsozsipapa, Reni86, Nata, tamkis3

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 1 hete #26227 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Támogatások Németországban

zitafi írta: Sziasztok!A támogatásokról, megélhetési költségekről mindig lehetne vitatkozni. Csak pár dolgot írnék le, amit tapasztaltam.

Kedves Zita! Itt Te azt boncolgatod, hogy melyik finomabb a dinnye vagy a szőlő! A két rendszert így, ahogy Te beállítod, abszolult érték számítással : "1 gyerekre 12.200 Ft, Németországban 184 €" messze hibás számítás. Nem csak a támogatások sokasága de általánosan az árak alacsonyabb szitje is nagyban befolyásolja a dolgok menetét!

Lakbér németben sokkal drágább, ez egyértelmű. Fizetéseket viszont nem is érdemes összehasonlítani. Én Magyarországon diplomásként 100e Ft-ot kaptam kézhez.

PL. ezt itt egy rövid mondattal elintézed, holott EZ az egyik legfontosabb, mert mig Mo.-on alig élnek emberek bérlakásban, addig a BRD-ben a lakosság nagyrésze 70-80% bérlakásban él, s ez bizony többszöröse a magyarországi szintnek + rezsi! Te keveselled a 100 ezer forintot nettó, de egy lakbér átlagosan Mo.on (vidéken!) ennek fele. Mo.-on olcsóbban eszel, olcsóbban tankolsz, olcsóbb az egészségügy, nem fizet a nyudijas adót és betegbiztositást és sok a "hivatásos anya", akik azért kapnak pénz, hogy szüljenek és otthon (az adófizetők terhére) nevelják fel a porontyokat amelyek bőrszine inkább a déli országok lakosainak tipusát tükrözi, s nem kimondottan "adófizetők" lesznek...... sőt, az idős nyugdijasok INGYEN utazgathatnak országszerte....stb. Ezeket a támogatásokat kihagytad! Mikor én a Mo.-i támogatásokról írok, akkor általánosan szólok erről, s nem ragadok ki egy egyetemistát vagy egy munkanélkülit!
(Minden országban vannak olyanok akik megszívják, de ez messze nem tükrözi a valóságot!)

UI: sajonos nem derült ki, hogy milyen diplomád van, s miért voltál az egyetem után munkanélküli, de szerintem ha a tanulmányaid előtt kisebb piackutatást végeztél, akkor valószínű hogy kiderült, melyik szakmai irányzat az ami keresett, igy azonnal kaphattál volna munkát!!!

DCT