TB kijelentkezés
- AiRLAC
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 55
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szilvi
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 160
AiRLAC írta: Érdekes az AOK hozzáállása, nálunk a kassza küldött egy nyomtatványt a családi biztosításhoz, kitöltöttem, kérték a születési ak-okat (mindenkiét) meg a házassági ak-ot, plusz mindegyikünk Anmeldebestätigung (lakcímigazoló) papírját és ennyi, a feleségem és a gyerekek ezután automatikusan biztosítottak lettek. Marhára nem érdekelte őket az otthoni biztosítási státusz.
Nem érdekes a hozzáállása, és nem Judit esete az egyedi. Nálunk is kérdezte a Krankenkassa ügyintézője ( 2012 november), hogy biztosított vagyok-e Magyarországon. ( Személyesen intéztem, mikor a gyerekkel megérkeztünk) Lehet, hogy annó , amikor Te bejelentetted a nejed és a gyerekeket, még nem volt ez a gyakorlat, de mára az lett. ) Megjegyzem nem AOK biztosításunk van.
Speciális esetem révén én vagyok az egyetlen kivétel, aki nem biztosított a férje biztosításában. A fiam természetesen igen. ( Cégtulajdonos vagyok Mo-on, egyúttal alkalmazott is a saját cégemben, s e státusz nem teszi lehetővé a Magyar TB/APEH rendszerből történő kijelentkezést csak akkor, ha bárhol ( akár Mo-on, akár Németországban) főállásban ( Vollzeit ) dolgozom.
De mivel két államban nem lehetek biztosított, így én bizony Magyarországon fizetem a járulékokat egészen addig, míg itt kint állást nem találok. Ha viszont lesz állásom, akkor azért nem fogok a férjem biztosításában szerepelni, hiszen önálló biztosítással fogok rendelkezni.
Lakat:
A kijelentési kötelezettség pedig a Tb rendszerből nem opcionális, nem felesleges hűhó. Meg kell tenni. Lehet hőbörögni, lehet ellenkezni, de a törvény nem ismerete nem mentesít senkit attól, hogy felelősségre vonják.
- csaknorisz
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 1
- Juditka
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 14
AiRLAC írta: Érdekes az AOK hozzáállása, nálunk a kassza küldött egy nyomtatványt a családi biztosításhoz, kitöltöttem, kérték a születési ak-okat (mindenkiét) meg a házassági ak-ot, plusz mindegyikünk Anmeldebestätigung (lakcímigazoló) papírját és ennyi, a feleségem és a gyerekek ezután automatikusan biztosítottak lettek. Marhára nem érdekelte őket az otthoni biztosítási státusz.
Nekünk az AOK nem küldött ilyen nyomtatványt, pedig a férjem 7 éve van náluk.
Nekem leírta az ügyintéző, hogy miket szerezzek be Magyarországról.
Az OEP-től az E104-es meg is van, de mivel nem teljes, ezért kéri az APEH/NAV-tól a 13T1011-es adatlapot, melynek a B lapján lehet megtenni a kijelentést. Ezt nem én kértem, hanem az OEP. Viszont az APEH/NAV nem adja ki csak akkor, ha benyújtom a következőket:
"Kell ahhoz hogy ki tudj jelentkezni, a német biztosítótól az E 104-es, és a biztosítási szerződés a férjedé magyarra lefordítva, feltéve ha te is szerepelsz benne a férjed jogán.
Lényeg, hogy nem csak akárhogy engednek ki a kezük közül. Ezzel a komoly feltételekkel."
Szóval ez van most. (2012/2013)
Meg szeretném kérdezni, hogy akik családi biztosításban vannak, nekik is van külön kártyájuk?
Judit
Judit
- zigeuner
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 169
- AiRLAC
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 55
zigeuner írta: AOK-s vagyok én is, az asszony és a gyerekek biztosításához (az én bizt. terhére) csak a házassági ill a születési anyakönyvi kivonatokra volt szükség. SEMMI MÁSRA !
Igen, ezért írtam hogy ez a tapasztalatom nekem is, függetlenül attól hogy mi lenne a hivatalos követelmény.