Beiskolázás

Több
12 éve 3 hónapja #22461 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Kedves Szelina72,
ne félj a döntéseidtől. Mindig lehet korrigálni.
Mi itt a saját tapasztalatainkat osztjuk meg és nem megmondjuk, hogy ki mit tegyen, hiszen döntenie mindenkinek magának kell.
Tehát az én tapasztalatom:
- Két évig éltünk "külön":Apa Németországban fiúnk és én Mo-n
- Nem bírta senki
- Apának bejelentett munkahelye volt és megoldott volt már a lakás
- Együtt akartunk élni,na de hol...a választás Németországra esett
- Kijöttünk
- egy év alatt elfogadható szinten beszéli a németet a fiú - és én is- ,előkészítő osztályba járt, most "ismétel",vagyis élesben lesz hetedikes. Dehogy ismétel,nyer egy évet,nemde?
- jó angolból,de ez ugye Németország, tehát leginkább erre a nyelvre van szüksége most, mert nem nemzetközi suliba jár
- ne akarj mindenre felkészülni,mert lehetetlen :)
- a nyelvvizsga önmagában nem jelenti azt, hogy beszél,megél stb. adott nyelvterületen (sajnos)
- és még sorolhatnám,de most Te jössz...
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Trixi0606

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 3 hónapja #22463 Írta: keeek
keeek válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Nemetorszagban ha jol ertettem nem iskolankent valtozik az idegen nyelv, hanem talan tartomanyonkent meg van adva, h mi az elso. De biztosan lesz aki konkretan tudja is, h merre meddig. Azert az ritka a magyar nyelvoktatas mellett, h valaki 9. osztalyban nyelvvizsgazzon, de mindegy is, nem a vizsga a fontos, attol nem lesz elorebb a kislany az iskolaban. Tapasztalatom nincs, de valahol ugy erzem minel idosebb a gyerkoc, annal nehezebb beilleszkedni a nyelv tudasa nelkul, es a tananyag is nehezebb. Nem tudom manapsag hogy megy, minden felgyorsult, de mi anno 12 evesen meg nagyon segitokeszek voltunk meg befogadok, gimis korunkra mar ez annyira nem volt jellemzo, a tinikorszak nehez ugy :)

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 3 hónapja #22468 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

szelina72 írta: Kislányom most megy 7-be. és idén tanévbe kezdi az angol középhaladó tanfolyamot. Tanára szerint 2 tanév kell hozzá. Azért választottunk az angolt mert már régóta ezt tanulja és ha esetleg sikerülne nekünk is kimenni akkor elég lesz neki a némettel boldogulni. Tehát 2 évet adunk magunknak, hogy anyagilag rendbe jöjjek, és a lányomnak meglegyen a nyelvvizsgája.

Ha rám hallgatsz akkor kiveszed az angolról és egy intenziv németre iratod be, ha 2 év múlva Németországba akartok jönni! Itt a német a hivatalos nyelv, minden mást ráér késöbb megtanulni ha itt akartok élni! Arról nem is beszélve, hogy neked is tud(na) folyamatosan segiteni a nyelv tanulásában! Tehát forditva próbáljátok. Jól tudjon németül és legyen neki elég "boldogulni" majd az angollal, mert ez itt ugyan jó és hasznos dolog, de nem létszükség. A német viszont IGEN!!

DCT

Több
12 éve 2 hónapja #23762 Írta: blankuci
blankuci válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Sziasztok!
Napra pontosan egy éve írtam ebbe a fórumba. Eddig építgettük a terveket és az álmokat, gyűjtögettünk - bátorságot, erőt és némi pénzt is. Egy év alatt tudatosan készülve a kinti életre, kezdtem el a hatásotokra (decotext :-) ) ismét tanulni németül, a gyerekeket ellátni mindenféle német cd,dvd, könyvvel. A párom már megszervezte kint a munkát, (nem München, hanem Berlin lett ) azonnal családi költözésben gondolkodtunk már tavaly is. 100 000 köszönet a fórumért ezért a topikért. Annyi naprakész információt kaptam, hogy én sem győztem jegyzetelni. Több oldalnyi jegyzet készült, de megéri rászánni az időt a visszaolvasásokhoz, mert egy problémára több oldalról megközelítve is találhatsz megoldást. Nekem is a legnagyobb dilemma a "gyerek kérdés" volt. Mára már tökéletesen nyugodt és felkészült vagyok. Sejtem mi vár ránk. Tudom a kerítés mindenhol másból van: itthon szójás virsli, ami -remélem- az idő múltával később kolbásszá is válhat. Ha nem is nekünk, akkor a gyerkőcöknek. Nem vagyok megijedve. Persze biztosan lesznek kérdéseim. És akkor leírom az okot, hogy mi miért döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk az országot (pedig nyugdíj biztos munkahely, családi ház, nagymamás környezet is van). Ami a legfontosabb a világon: a családi együttlét és a nyugalom. Csak ez a két dolog az, amiért hajlandó vagyok hegyeket megmozgatni és a világot kifordítani a sarkából....elviselni bármit, bármilyen nehézséget, kihívást. Ezt pedig itthon nem tudom megtenni...és élvezni. Egy évig küzdöttem. Megadtam magam...ha ÉLNI akarunk, nincs mese :)
Decotext-nek pedig külön köszönet a "szemfelnyitós" hozzászólásokért :-)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Vatbrigi, Trixi0606, ancsa10, kirschblute

Több
12 éve 2 hónapja #23793 Írta: Vatbrigi
Vatbrigi válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Blankuci!
Mi hasonló cipőben járunk,csak Mi 2 év apától távollét után döntöttünk úgy,hogy mivel Ő nem tud hazajönni nincs más választás megyünk Mi!!!!!És tudom nem fog könnyen menni,de már nagyon sok mindent átvészeltünk együtt,amit elterveztük azt mindent megvalósítottunk együtt,most ezt is megfogjuk csinálni EGYÜTT!
Túl rövid az élet ahhoz hogy a gyerekek az apjuk nélkül nőjenek fel!
Én is nagyon szépen köszönöm a sok infót,amit innen szereztem!

• Trixi0606
  • Trixi0606 profilkép
  • Nem elérhető
  • Junior Member
  • Junior Member
  • Az élet illúzió. Csupa-csupa illúzió. :-)
Több
12 éve 2 hónapja #23879 Írta: Trixi0606
Trixi0606 válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Kati írta: Szia!
Mi Pfullingenben lakunk és a fiam 8 éves szept.-ben kezdet Vorschule-ban ( de ott alig haladt) de 2 hónap után átment rendesen a 2 osztályba mivel magyarba már járta az első osztályt.Itt nagyon jól halad és szereti is.A nygylányom 19 éves és magyar suliját távba tanulja félévkor volt otthon vizsgázni meg majd most megy megint záróvizsgára és utánna érteségizik is. Közben itt nagyon jól tanulja a németet és megy is neki.
A gyerekek nagyon jól és könnyen illeszkednek, nem kell őket félteni.
Én pedig munkát keresek magamnak és tanulom én is a németet egy kurzuson.

Sziasztok, ezt a topicot most kezdtem a legelejéről olvasni, hogy ki ne maradjon semmi, és az első 10 oldalnál járok kb. A fenti hozzászólás megfogott, mivel lányom most fog itthon 8 osztályba menni. Azt tervezzük, hogy jövő nyáron, az iskola után költözünk ki férjem után németbe, aki addigra várhatóan már kint fog dolgozni.
Tehát, lehetséges az, hogy 15 évesen csak a német nyelvet tanulja a lányom német országban valamilyen formában (van erre szakosodott iskolai intézmény? vagy tanfolyamra kell beíratni?), és a tanulmányait az itthon megválasztott középiskolában folytassa mint magántanuló?
Nem fogja a német hatóság elkapni a grabancunkat, hogy miért nem jár valamilyen német iskolába a gyerek? Vagy ez tartományfüggő?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

Trixi