Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Több
10 éve 5 hónapja #34421 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

A megfelelő vállalkozási formát a tevékenységi kör ismeretében kell kiválasztani ezért egyetértek Firmával. Sajnos, azonban nekem úgy tűnik, hogy neologizma esetében is a "pénz beszél" határozza meg majd ezt. Ha nem lesz tanulópénz és jól sül el, semmi gond. Ám ha nem, akkor sokkal de sokkal többe fog fájni a dolog mint egy korrekt cégalapítás költsége!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #34426 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

A korrekt cégalapítás kérdésében egyetértek! Akárhogy is dönt Neologizma (ha egyáltalán jelentkezik még valaha ezen az oldalon...), lényeg, hogy odafigyeljen arra, amit csinál és ne hagyja eladósodni a cégét! Ez az alapja mindennek. Akár egy egyéni vállalkozásnak, akár egy UG-nak...Így egyikről sem mondanám, hogy "nem korrekt" és ismételten hangsúlyozom, hogy Neologizma elképzelései (anyagi, távlati) a mérvadóak.
Nem érvelek tovább, mert ha mindannyian csak a levegőbe beszélünk, azaz írunk és egy hónap múlva újra ugyanezt a kérdést teszi fel valaki, zongorázhatunk előlről!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #34429 Írta: Firma
Firma válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Nekem a gazdasagtan, vallalkozastan oran azt tanitottak, hogy mindig az az elsö kerdes egy cegprofil kivalasztasanal, mi van ha csödbe megyek....ez az alap kerdes....minden mas ezutan jön....

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #34432 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Hmmm...valószínűleg ahány tanár, intézmény, annyi "szokás". A "mi van, ha csődbe megyek" természetesen a kardinális kérdések egyike (), de egy cégalapítás nem azzal indul, hogy csődeljárással végződik...Természetesen muszáj erre is gondolni, de a a legalapvetőbb dolog és gondolom ti is foglalkoztok ezzel: a tervezés. Nem véletlenül kér a FA és támogatás esetén az Arbeitsagentur Businessplan-t. Egy vállalkozást csak megfontoltan, tőkével és előre tervezéssel lehet elkezdeni, és felelősségteljesen vezetni, olyan szakemberek segítségével, mint ti vagytok. Az UG-nál egyébként, mint, ahogy ti is hátrányként soroltátok fel, pont az alacsony alaptőke miatt fokozott a veszélye a fizetésképtelenségnek...Ilyen szempontból mondjuk egy egyéni vállalkozás sem job megoldás, tehát, mint már fentebb és korábban is írtam, tőke, tőke, tőke, felelősség, felelősség, felelősség. Ha ez nincs meg, akkor történik meg az, amit írtál: a totális eladósodás...az egyéni vállalkozónál persze a magánvagyon erejéig (feltéve, ha van ugye, de ez már megint más kérdés), az UG-nál meg a társasági vagyon (a vendéglátó helyiség berendezése és maga az ingatlan).
Ha már egyébként a csődeljárásnál tartunk, az Insolvenzordnung rendelkezéseiről szeretnék kicsit írni!
Mivel a 2010 utáni változásokat nem ismerem, kicsit utánanéztem és érdekes infóra találtam a Kapitalgesellschaft-okkal kapcsolatban: §19 InsO Überschuldung:
A lénege:
"Durch das Finanzmarktstabilisierungsgesetz (FMStG) wurde
der Überschuldungsbegriff des § 19 Abs. 2 InsO neu geregelt. Danach liegt Überschuldung
vor, wenn das Vermögen des Schuldners die bestehenden Verbindlichkeiten nicht
mehr deckt, es sei denn, die Fortführung des Unternehmens ist nach den Umständen
überwiegend wahrscheinlich. Neben der rechnerischen Überschuldung - wenn also das auf
der Aktivseite der Bilanz ausgewiesene Vermögen kleiner ist als die auf der Passivseite
ausgewiesenen Verbindlichkeiten"

Tehát csődeljárás indul akkor is, ha a mérleg jobbra dől...
Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy egy UG esetében nagyobb a tét, akár egy csődeljárás esetében is, mert a Bilanzierungspflicht révén hamar kiborul a bili...Azt nem is kell mondanom, hogy ördögi kört indít, mert a likviditás és a fizetésképtelenség tisztán látható, a hitelezők (remélem jól fordítom a Gläubiger-t) részéről pedig bizalmatlanságot. Persze ez is adószakértő kérdése, aki ugye tud azért kozmetikázni:)
Szóval abban szerintem egyetérthetünk, hogy egy UG vezetése a "mi van ha csődbe megyek" esetén is sokkal érzékenyebb és felelősségteljesebb.
Még valami, ami szintén igen fontos az UG-nál: Rücklagenpflicht! Tehát úgymond "kényszer" a nyereség termelésére, ami növeli a a társasági Stammkapital-t, hogy GmbH-vá alakulhasson, de legalábbis a Mindestkapital-t elérje!!! Szóval legyen szó UG-ról, Einzelunternehmen-ről, vagy bármi egyébről, legfontosabb a TŐKE (financiáliás biztonság) és a MEGFONTOLTSÁG, valamint a TERVEZÉS. Az invesztálást már nem is érintem, mert nagyon elkanyaordnánk..., de igen, az is fontos. Szóval az Insolvenz csak egy a sok-sok fontos dolog közül, amit egy felelősségteljes vállalkozónak/társaságnak mindig figyelembe kell vennie. EZért is jó, hogy vannak olyan szakemberek, mint ti, akik támogatnak ezekben a kérdésekben...
Elnézést a hosszadalmas írásért!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
10 éve 5 hónapja #34434 Írta: Firma
Firma válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

en meg annak örülök, hogy vannak itt olyan emberek akikkel egy egeszseges eszmecseret lehet folytatni....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: gejza, Athena1985

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • prosperus
  • prosperus profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
Több
10 éve 5 hónapja - 10 éve 5 hónapja #34527 Írta: prosperus
prosperus válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Lehetőségem nyílt egy teljesen felszerelt, étterem-bár bérletére és gondoltam, hogy egy Magyar étkezde, vagy kifőzde lenne, amit szeretnék belőle csinálni(mi mást...).

Jol meggondoltad, hogy mit akarsz???? :wait:
Annyi Magyar nem el nemetben ,hogy eltartanak üzleted, mint ahogy az ozmanok
eltartanak egy Dönerstubet. Annyira nem ismert a Magyar konyha, hogy bomba
üzletet lehetne belöle kihozni. A 37 ev alatt ateltem jo par Magyar etteremnek a
csödjet, akik rengeteget investaltak es orrriassi adosaggal szalltak ki a bulibol.
Minden sarkon van nemetorszagban egy Döner, Pizzastube, Bratwurst Bodega,
olasz, vagy görög. Nem beszelve a Macicröl.
Es az, hogy lehetöseged van egy komplett felszerelt ettermet atvenni nem csoda
hisz tele vannak vele az Immobilien Honlapok. Mit gondosz aki le akarja adni azert
akarja leadni mert kurva jol megy az üzlet, vagy kurva jo helyen fekszik?
Nem, azert mert ö mar eleget veszitett es most keres egy balekot aki letejel
neki egy Ablöset. Fogadjunk hogy csaladi okok miatt akarja leadni :chuckle:
Gondold vegig es csak utana foglalkozzal a bejelentessel es egyebb hivatalos
szirszarral :wait:

Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: DECOTEXT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!