Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Több
11 éve 1 hete #34408 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Azt azért tegyük hozzá, hogy az Einzelunternehmer ugye lehet egy személy, a többi vállalkozási formához több személy is kell (kültag-beltag) az UG abból a szempontból szuper, hogy nem kell hozzá Stammkapital, csak 1 Euro, ezért hívják 1 Euro-GmbH-nak is. Az UG tényleg előnyös variáció, mert nem kell az a bizonyos 25.000 Euro Stammkapital, de a könyvvezetése jóval bonyolultabb, mint az Einzelunternehmen-nek, mert Bilanzierungsprflicht és doppelte Buchführung kötelező és persze Handelsregistereintrag...Szóval érdemes megfontolni, hogy a kezdetek-kezdetekor érdemes-e egy ilyen komoly vállalkozási formába belevágni. Persze ez függ attól, hogy mik az elképzelései neologizmának...

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 1 hete #34411 Írta: Firma
Firma válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Athena, egy UG-nak a könyvelese nagyon egyszerü es aza doszakertö es könyvelö mindent elvegez. Nem hiszem, hogy attol kellene megijendi, hogy hu de sok feladat var ram es meg közjegyzöhöz is mennem kell, pont a kezdetkor a legfontosabb, hogy mar akkor jol döntsünk es ne kesöbb kapkodjuk es valtsunk, egy tarsasagi forma valtas egy müködö cegnel sokkal bonyoluktabb es dragabb, mint hinned. Egy ilyen profilnal , ahol nagy a vagyoni riziko, ketszer is atgondolnam, hogy szemelyi tarsasaggal indulok-e neki.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 1 hete #34412 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Termeszetesen egyet értek veled abban, hogy nem kell megijedni attól, hogy egy összetettebb vállalkozási formát válasszunk, de ha jól vettem ki a kérdező szavaiból, egyedül szeretné nyitni a kifőzdét (tehát a társasági formák kapital- vagy personengesellschaft-ok úgymond kilőve). Az pedig nem változtat a tényen, hogy kettős könyvvezetést kell törvényileg alkalmazni (ld. HGB). Az adószakértő és én is fel tudok állítani mérleget (BilMog), azonban mindez több pénzbe kerül, mintha Einnahmeüberschussrechnung-ot kéne csak készíteni... Nem is beszélve a közjegyzőről, ügyvédről és a többi járulékos költségről, ami ráfordítást és tőkét igényel. Természetesen okosan kell választani és az általad javasolt UG egy remek megoldás, ha tényleg elindult a szekér és úgy tűnik, menni fog a bolt...A vagyoni rizikót tekintve is biztonságosabb az UG, de több költséggel is jár, ami egy esetleges csődnél (ne adja Isten) több kidobott pénzt jelent, mint egy Einzelunternehmen esetében...Ha neologizma többed magával akar nekivágni az üzletnek, akkor persze hajrá UG (Kapitalgesellschaft), mert sokkal jobb, mint GbR-t (Personengesellschaft) alapítani, ami tényleg tele buktatóval, márcsak a felelősségi vonztatát is tekintve.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 1 hete #34414 Írta: Firma
Firma válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Kedves Mariann,

egyszemely UG-t es GmbH-t is lehet alapitani. A adoszakertö irodank berlinben 129,- euro+afaert könyvel es ebbe benne van az evvegi adozaras is+tadojogi tanacsadas. Az ar 50 tetelig ervenyes, függetlenül cegformatol. A csöd eljarasnal az a baj ha egyeni vallalkozokent eri, hogy 6+1 evig minden megszerzett vagyonat le kell adni egy bizonyos összeg felett. Ez az eltartottak szamatol függ, de ha nincs neki akkor minden 1.000 euro feletti összeget amit keres le kell adnia a csödeljaronak es 6 evig+1 ev a csödelajaras megnyitasa le van benitva. Ezen felül 6 havonta jelentest kell tennie a csödeljaronak, hogy mit tesz azaert, hogy jol keressen es letudja a tartozasait. Hidd el nekem, inkabb egy UG. Cegünk pl. 1117,- euro+Afaert alapit egy UG-t. Ebbe az arba benne van az ügyved es a közjegyzö dija is, söt a Gbr-t is bejelentjük. Amennyiben engedelyköteles szakmat akar akkor az engedelyt is megszerezzük ez ez is benne van az alapitas araban. Majd az adoszakertövel megkerjük neki az adoszamot (belföldit es a közössegit is ezt a mi adoszakertök 99,- euro+afaert csinalja) En nem hiszem , hogy ezek olyan nagyon horribilis összegek lennenek amiert az egyszerübb de rizikosabb utat kellene valasztani. A tanacsadok es az ügyvedek, adoszakertök mindent elinteznek normalis megfizethetö aron.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Athena1985

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
11 éve 1 hete #34415 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Gyerekek!
Én vissza olvastam Neologizma első beírását, s nekem nem úgy tűnik, hogy nagyobb összeget szándékozik kiadni a cégalapításhoz! Szerinterm ő úgy gondolja, hogy átvesz egy már működő étkezdét és működteti tovább ahogy addig működik!! Azt meg egyáltalán nem értem , hogy miért kell a csődeljárást elemezni? Ha valaki így fog hozzá egy üzlethez, akkor mi értelme van ennek? Értem én, hogy "mindenre fel kell készülni", de nekem nem úgy tűnik a topik inditásánál arra gondolt Neologizma ezreket invesztál engedélyekbe, ügyvédekbe és személyzetbe. Egyébként vagy elkerülte a figyelmemet, vagy nem írtátok, de mi van az egészságügyi háttérrel? Egy étteremhez (kifőzdéhez) garantáltan kellenek ilyen papirok is, még akkor is ha valaki szakács! (Pláne ha nem az!)
Tévúton járok? :thinking:

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
11 éve 1 hete #34418 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Étterem, kifőzde nyitása Németországban

Kedves Firma!

Köszönöm, hogy a nevemen szólítottál, valahogy jól esett olvasni.:)
Most, hogy írtál bővebb információt arról, ti mennyiért vállaljátok tudok viszonyítani is. A cégalapításért elsőre soknak hangzik ez az összeg, de természetesen az ügyvéd, közjegyző és egyéb járulékos költséget összeszámolva valóban ennyinél járhatunk. A havi könyvelés összege elsőre igen jó árnak tűnik, azonban az 50 tétel hamar összejön, pláne egy vendéglátóipari cég esetében.
Amit az Einzeluntermen esetében vázolsz fel, megtörténhet, de ez esetben egy elúszott vállalkozásról beszélünk, ahol hagyták elfajulni az eladósodást. A legtöbb esetben azért nem megy el odáig a dolog, hogy Pfändung-ok, illetve jogi következmények adódjanak. Ha a vállalkozás nem működik, akkor le kell zárni. Ez nincs ilyenkor másképp az UG esetében sem, de az Einzelunternehmen-nél mindez egy egyszerűsített eljárás keretein belül történik, míg az UG-nál ismételt ügyvédi és közjegyzői díjakkal. Az UG-t én következő lépésként javasolnám, ha már kialakult egy bizonyos vállalkozói hatter. A szakértük azonban ti vagytok, természetesen egy Kapitalgesellschaft nagyobb falat, mint egy kis Unternehmer...
SZóval ne érts félre Firma, én veled vagyok alapvetőleg, nem ellened.
Ja és még valami...a személyek számát illetően igazad van, én pedig rosszul emlékeztem rá...

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!