Családi pótlék Németországban
- Athena
- Látogató
13 éve 11 hónapja #2173
Írta: Athena
Athena válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban
Jó reggelt Roxa!
Szóval bemész az itteni Familienkasse-hoz (Deggendorf), ahol kezedbe nyomják az E411-et, ami A és B részekböl áll. Az egyik a németeknek, a másik a magyar MÀK-nak. Elvileg ök küldik a lepecsételt kitöltött nyomtatványokat a MÀK-nak, de ha kooperatív az ügyintézö, és azt mondod, ragaszkodsz hozzá, hogy személyesen intézd, akkor az általuk hitelesített nyomtatványt személyesen intézheted januárban a MÀK-nál (ez gyorsabb), mivel így tudod, mikor hol jár az ügyed. Egyéb esetben pedig a Kasse-tol függsz...
Szerintem kérdezzetek személyesen utána a Familienkasse-nál.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv. Athena
Szóval bemész az itteni Familienkasse-hoz (Deggendorf), ahol kezedbe nyomják az E411-et, ami A és B részekböl áll. Az egyik a németeknek, a másik a magyar MÀK-nak. Elvileg ök küldik a lepecsételt kitöltött nyomtatványokat a MÀK-nak, de ha kooperatív az ügyintézö, és azt mondod, ragaszkodsz hozzá, hogy személyesen intézd, akkor az általuk hitelesített nyomtatványt személyesen intézheted januárban a MÀK-nál (ez gyorsabb), mivel így tudod, mikor hol jár az ügyed. Egyéb esetben pedig a Kasse-tol függsz...
Szerintem kérdezzetek személyesen utána a Familienkasse-nál.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv. Athena
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Roxa
- Témaindító
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 25
13 éve 11 hónapja #2181
Írta: Roxa
Mondd meg az igazat, úgysem hiszik el!
Roxa válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban
Athena kedves, köszönöm a szájamba rágós tájékoztatást, így már számomra konkrétan érthető és nem zavaros!
- Roxa
- Témaindító
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
13 éve 11 hónapja #2217
Tudom, hogy nem annyira szorosan kapcsolódik a családi pótlék kérdéshez a következő kérdésem, de nem találtam ilyen fórumot..
A férjem munkáltatója a férjem biztosítását az AOK-nál kötötte. Én emlékszem anno régen nekem is ott volt, és arra is emlékszem, hogy a családom mitversichert volt. Most rákérdeztem német ismerősöknél, akik azt mondják ez most is így van...az lenne a kérdésem ez automatikusan jár vagy külön kell kérni?
A férjem munkáltatója a férjem biztosítását az AOK-nál kötötte. Én emlékszem anno régen nekem is ott volt, és arra is emlékszem, hogy a családom mitversichert volt. Most rákérdeztem német ismerősöknél, akik azt mondják ez most is így van...az lenne a kérdésem ez automatikusan jár vagy külön kell kérni?
- laszlo888
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 48
13 éve 11 hónapja #2218
Írta: laszlo888
laszlo888 válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban
Külön kell kérni, viszont ha megkapod, köteles vagy jelenti a német adóhivatal felé.
Mivel a Kindergeld mértéke beleszámít az adóbevallásodba, nem biztos, hogy jobban jársz, ha felveszed
Mivel a Kindergeld mértéke beleszámít az adóbevallásodba, nem biztos, hogy jobban jársz, ha felveszed
- Athena
- Látogató
13 éve 11 hónapja - 13 éve 11 hónapja #2221
Írta: Athena
Athena válaszolt a következő témában: Családi pótlék Németországban
Szia Roxa!
Megint én:-)
Szóval a Familienversicherung jár a következö esetekben:
-kiskorú eltartott (gyerek, tanuló)
-munkakeresö családtag, ha nem jogosult ALG I-II-re, különben az Arbeitsagentur fizeti a biztosítást
Ha fennáll a jogosultság, akkor a Kasszától kért nyomtatványt ki kell tölteni és visszaküldeni. Ebben az esetben a többi családtag is mitversichert lesz.
A családipótlék pedig, bár Progressionsvorbehalt alá esik, ami azt jelenti, hogy növeli az adóalapot, de egyúttal kedvezményként számolható el a bevallásban. Ezen kívül létezik az ún. Kinderfreibetrag. Lehet választani ezek közül és ki kell számolni, melyikkel jöttök ki elönyösebben.
Hasznos infók:Üdv. Athena
Megint én:-)
Szóval a Familienversicherung jár a következö esetekben:
-kiskorú eltartott (gyerek, tanuló)
-munkakeresö családtag, ha nem jogosult ALG I-II-re, különben az Arbeitsagentur fizeti a biztosítást
Ha fennáll a jogosultság, akkor a Kasszától kért nyomtatványt ki kell tölteni és visszaküldeni. Ebben az esetben a többi családtag is mitversichert lesz.
A családipótlék pedig, bár Progressionsvorbehalt alá esik, ami azt jelenti, hogy növeli az adóalapot, de egyúttal kedvezményként számolható el a bevallásban. Ezen kívül létezik az ún. Kinderfreibetrag. Lehet választani ezek közül és ki kell számolni, melyikkel jöttök ki elönyösebben.
Hasznos infók:
http://goo.gl/Fh840
- Roxa
- Témaindító
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
13 éve 11 hónapja #2225
Athena, a gyerek aki kiskorú az ok..de én nem vagyok munkakereső..elvileg..vagy mégis?
Olyan bizonytalan vagyok vagy mégsem?
Arbeitslosengeldre gondolom csak azért nem vagyok jogosult mert kinn lakok és mert a férjemnek van egy munkavállalásija és valszeg az sem jogosít fel arra, hogy a gyerekem itt iskolás...szóval eléggé bonyi ez nekem néha, pedig esküszöm, fenékig érő fekete hajam van
Olyan bizonytalan vagyok vagy mégsem?
Arbeitslosengeldre gondolom csak azért nem vagyok jogosult mert kinn lakok és mert a férjemnek van egy munkavállalásija és valszeg az sem jogosít fel arra, hogy a gyerekem itt iskolás...szóval eléggé bonyi ez nekem néha, pedig esküszöm, fenékig érő fekete hajam van