Németországi munkát keresek
- Nita
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 0
egy hete olvasom az oldalt,már fáj a fejem a monitortól.34 éves vagyok és amióta megszülettek a gyerekek (2),nem találok munkát magamnak.A férjem is szeptember óta keres,de mindenhova túljelentkezés van.A tartalékunkból élünk.Én még gyerekkoromban 2 évig jártam németországban iskolába.Sokat felejtettem,de a nyelvtudásom még mindíg használható.Kereskedelmi végzettségem van,jogsim,erős felhasználói szintű számítógép...
Szeretnék most felnőtt fejjel újra nekivágni és kihozni a családomat is.A férjem 12 éve benzinkutas,de nem beszél németül,ezért gondoltam előre megyek.A nagyobbik fiam szeptemberben kezdhetné ott a második osztályt, a kicsi még óvodás.
Kérdéseim:
Melyik térségbe igyekezzek?először munkát vagy lakást keressek?Kell-e munkavállalási és letelepedési engedély?
Arra is gondoltam,hogy veszek egy autót kint,azt használhatom vagy ahhoz is kell valami engedély?
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- peteratde
- Nem elérhető
- Premium Member
- Köszönetek: 141
Kedves Nita,Nita írta: Sziasztok,
egy hete olvasom az oldalt,már fáj a fejem a monitortól.34 éves vagyok és amióta megszülettek a gyerekek (2),nem találok munkát magamnak.A férjem is szeptember óta keres,de mindenhova túljelentkezés van.A tartalékunkból élünk.Én még gyerekkoromban 2 évig jártam németországban iskolába.Sokat felejtettem,de a nyelvtudásom még mindíg használható.Kereskedelmi végzettségem van,jogsim,erős felhasználói szintű számítógép...
Szeretnék most felnőtt fejjel újra nekivágni és kihozni a családomat is.A férjem 12 éve benzinkutas,de nem beszél németül,ezért gondoltam előre megyek.A nagyobbik fiam szeptemberben kezdhetné ott a második osztályt, a kicsi még óvodás.
Kérdéseim:
Melyik térségbe igyekezzek?először munkát vagy lakást keressek?Kell-e munkavállalási és letelepedési engedély?
Arra is gondoltam,hogy veszek egy autót kint,azt használhatom vagy ahhoz is kell valami engedély?
ha van miből megvedd az autót, és már van rá rendszámod, amihez az kell, hogy a megfelelő adókat megfizetted, (jogsid) akkor semmilyen engedély nem kell.
Teljes jogú EU tagállam vagyunk már (még), tehát nem kell sem munkavállalási, sem tartózkodási engedély. Ha lesz jövedelmed, akkor a letelepedési engedélyt is (majdnem) automatikusan megkapod. Én a Bajor tagállamot ajánlom, közel van, nagyon jól a mutatói, DE semmiképpen nem nagyvárosban keres lakást. Olcsóbb naponta 15-30 km-t autózni, mint rémálom lakbért fizetni.
Amíg nincs hol laknod, addig .......
Tehát először valami szállás, munka, jobb szállás, aztán lakás, aztán jöhet a család.
Viszont félő, hogy nem fogsz annyit keresni, amiből megéltek a férjeddel, és a két gyerekkel.
Amíg otthon vagy, gőzerővel nyaggasd a férjed, tanítsd, (te is tanulsz belőle). Nem azt mondom, ne gyere előre, de a férjed otthon egyedül nehezen, vagy egyáltalán nem fog tudni tanulni. Amíg nincs reális esély, hogy ő is el tud helyezkedni, nagyon nehezen megy. Nyelvtudás nélkül pedig nagyon kicsi az esély.
Nagyon sok sikert kívánok.
“Nem akkor leszünk magabiztosak, ha mindig igazunk van, hanem akkor, ha nem félünk a tévedéstől”
- Nita
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 0
még annyit hirtelen,hogy a rendszám hogy működik?Egyszer hallottam valakitől,hogy ott személyre adják nem autóra?
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
DECOTEXT írta:
Én csak arra lennék kiváncsi, hogy ez pontosan mit fed?vargasanyane írta: ... számítógép kezelői végzettségeim vannak.
Megdöbbenve tapasztaltam ugyanis, hogy otthon (Mo.-on) "informatikai" tanfolyamokat csinálnak, aminek semmi köze az informatikához, csak egy egyszerű rendszer használói és office használói gyorstalpalóról van szó!
Kedves Decotext,
Fórumtársunk egy szóval nem mondta, hogy “informatika” tanfolyamot végzett volna. Ö számítógépkezelöi végzettségröl írt, ami pontosan az, amit a neve takar. Ha szerencséje van, akkor egy ECDL tanfolyamot végzett el, amit egész Európában ismernek és elismernek olyan munkaadónál, ahol erre szükség van. Ezeket a tanfolyamokat Németországban is millió helyen kínálják, a komplett – azt hiszem 7 modulos tanfolyam ára – majdnem 2000 euro! A munkagyi hivatal ezt 100%-ban téríti azoknak, akik erre jogot szereztek (Bildungsschein).
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
vargasanyane írta: Azt szerteném megkérdezni mi a baj a végzettségünkkel vagy hogy egyáltalán hova jelentkezzünk, vele. azért írok többesszámban , mert egy kolléganőmmel szeretnénk kimenni dolgozni. Tehát jelentkeztem egy gondozói állásra és vissza írtak hogy ez a végzettség nem elegendő odakintre....
Kedves Vargasanyane!
Azért lehet gond a végzettségeddel, mert az idösápolói végzettségek Németországban (Altenpfleger, Altenpflegehelfer) un. “védett foglalkozások”. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy dolgozhass, nem elég a bizonyítványodat lefordíttatni, hanem azt a német hatóságokkal el is kell ismertetni, honosíttatni.
Ezekhez a munkákhoz Németországban egy három- ill. egy egyéves képzést kell elvégezni, ami szakvizsgával zárul és akkor használhatja valaki a hivatalos munkaköri megnevezést: “staatlich anerkannte Altenpflegerin”. Mievel ha jól értem ez neked nincs meg és nem is honosíttattad az otthoni végzettségedet, a német munkaadó szabályellenesen járna el, ha téged egyböl idösgondozóként alkalmazna.
Ha honosíttatni szertenéd a bizonyítványodat, akkor indulj el innen: www.anabin.de, innen “Zustándige Stellen in Deutschland” majd “Altenpfleger“. Itt legalább azt megtudod, hogy hová kell fordulnod a honosíttatási kérelemmel és ahhoz pontosan mit kell benyújtani.
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Tusé! Akkor én ezt félreolvastam, vagy valamit "belemagyaráztam" (?). Mivel azonban ezt az ECDL tanfolyamot sem ismerem (noha egész Európa ismeri?) s annak ellenére, hogy mi a munkahelyen kizárólag csak computerrel dolgozunk, kérlek ecseteld már röviden, hogy akkor mi mi az amit nem értettem!?Julianna írta: Fórumtársunk egy szóval nem mondta, hogy “informatika” tanfolyamot végzett volna. Ö számítógépkezelöi végzettségröl írt, ami pontosan az, amit a neve takar. Ha szerencséje van, akkor egy ECDL tanfolyamot végzett el, amit egész Európában ismernek és elismernek olyan munkaadónál, ahol erre szükség van. Ezeket a tanfolyamokat Németországban is millió helyen kínálják, a komplett – azt hiszem 7 modulos tanfolyam ára – majdnem 2000 euro! A munkagyi hivatal ezt 100%-ban téríti azoknak, akik erre jogot szereztek (Bildungsschein).
Szerintem ugyan arról beszéltünk. Egy átlagos és mindennapos Office használatról van szó amit akár egy levelezőn is el lehet végezni. Nálunk az Word-ot, az Excelt, és a Powerpointot mindenki használja tanfolyamok nélkül is (sőt, nálunk a Frontpage és a Golive -adobe- is szükséges pl HTML oldalaghoz). Sajnos ez nem végzettség, vagy szakma, csak amolyan "Berufsbegleitende Seminare" az az szakmai kiegészitő tanfolyam >> EDCL
In diesem Fernlehrgang machen Sie sich mit den Microsoft-Office-Anwendungen vertraut und können Ihr Wissen anschließend in Online-Prüfungen unter Beweis stellen. Nach erfolgreichem Abschluss der Prüfungen erhalten Sie das anerkannte ECDL-Zertifikat.
A nagy helyzet, hogy ami valóban jó, az az lenne, ha mondjuk angolul (esetleg több nyelven) is menne ugyan ez. Akkor már értékes, de németül sajnos ez alapkövetelmény egy irodában, pláne ha valaki titkárnő vagy hasonló adminisztrativ munkában akar dolgozni!
DCT