Németországi munkát keresek
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
vargasanyane írta: ...Nos ahogy egyre több hozzá szólást olvasok, rá kell jönnöm az én végzettségeim nem igen érnek "semmit". ....Sajnos itthon rendesen félrevezetik azokat, akik most kezdenek egy átképzést, mert annak idején(2004) is nekem is azt mondták olyan lesz a végzettségem amit az unió elfogad. Na most is így indítanak átképzéseket, arról szó nincs, hogy ha ki akarsz menni ezt még honosítani kell.Üzenem minden hasonló korú régebben végzett sorstársamnak, ne legyen ilyen naiv mint én, és jól nézzen először körbe minden hasonló fórumon, megéri tájékozódni, és aztán álmodozni!
Kedves Kata!
Azért szerintem ne keseredj el ennyire és föleg ne add fel ilyen könnyen!
A honosíttatás menete körülményes, pénzbe is kerül, de nem lehetetlen. Ugyan nem vagyok idösápoló, de hidd el, nekem az került a legtöbb energiámba, hogy kiderítsem, hogy konkrétan hová kell fordulnom! Mikor ez megvolt, a dolog beindult és 2-3 hónap alatt a kezemben volt a papír.
Sajnos azt, hogy otthonról el tudod-e indítani a folyamatot, kissé kétlem. Megmondom miért: amikor mi idejöttünk nekem is honosíttatnom kellett a diplomámat és a bonni központ (ZAV) után ahhoz a tartományi hivatalhoz küldtek a diploma tartalmi vizsgálata ügyében, ahol laktunk. Mivel ez München, nekem a bajor hatóságnál kellett kuncsorognom. Persze a fordításokat, a hitelesített másolatokat mindenképpen kezdd már otthon összeszedegetni!
Viszont szerintem, ha otthoni vagy itteni munkaközvetitö céghez fordulsz, ök biztosan segítenek neked ebben a “küzdelemben“. Ez lenne szerintem az egyik olyan eset, amikor érdemes lenne közvetítöhöz fordulni, ha az ezt a feladatot bevállalja. Lehet, hogy ahogy Prosperus is írta, egy rugalmas munkaadó is segítene eleinte…
Azt sem állítanám én a helyedben annyira elkeseredetten, hogy félrevezetik azokat otthon, akik idösápolói képzésre jelentkeznek, mert nem mondják meg, hogy a papírt itt honosíttatni kell. Lehet, hogy erre furfangosan nem térnek ki, de egy biztos: a végzettségedet, ha azt egy hivatalosan elismert magyar intézményben szerezted, akkor el fogják fogadni. Ebben mindenképpen elönyöd van mondjuk a nem EU-tag ukrán vagy perui idösgondozókkal szemben, mert nem EU-s végzettséget még sokkal nehezebb itt elfogadtatni és lehet, hogy nem is sikerül. Nekik azt is mondhatják, hogy ez így nem jó, az ön papírja semmit sem ér. Neked ezt nem fogják válaszolni.
Más a helyzet a nyelvvizsgával. Azt lehet, hogy kérni fogják, de ez is egy ellentmondásos dolog. Régebben olvastam egy újságcikkben, hogy a német szabályok elöírnák a nyelvvizsgát a külföldi idösápolóknak, de a foglalkoztók egyik egyesülete könyörögve kérte a német illetékeseket, hogy tekintsenek el ettöl a kitételtöl, mert nagyon kell a külföldi idösápoló is! Nem tudom sajnos, hogy hogyan végzödött ez a vita. Ezért is kellene valami szakmai munkaközvetitöhöz vagy a német illetékes hivatalhoz fordulnod, mert ök biztos mindenre azonnal választ tudnak adni.
Öszintén sok sikert kívánok! Ne add fel!
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Eva10
- Látogató
Valoszinüleg rosszul fogalmaztam, mert igazatok van, a honositast itt kell megcsinalni. Viszont kellenej otthonrol is dolgok, nem tudom, mi, de ezt meg lehet talalni azon az oldalon is talan, amit emlitettetek. Azt tudom, hogy nekem az Eü Miniszteriumtol a Külügyminiszteriumig mindenhova kellett mennem, es több helyre szemelyesen. Es persze hiteles masolatok is kellettek, es a hitelesites nemetül. Mert nem adja be az ember az eredetieket sehova.
Es csak utana kezdödhetett az itteni procedura.
Azt gondolom, ha annyira kell az idösapolo, akkor esetleg el lehet erni - vagy olyan helyet lehet keresni, ahol az itteni folyamatot felvallaljak. Esetleg nyelvtanfolyamban is segitenek.
sziasztok:
Eva
- Maya
- Nem elérhető
- Elite Member
- "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
- Köszönetek: 382
Éva, a legutolsó mondatodat személyes tapasztalattal is megtudom erősíteni.
Nemrégen ismertem meg egy magyar (férfi) honfitársunkat, aki Altenpfleger-ként dolgozik egy idősek otthonában. A munkáltatója nemcsak hogy a nyelvtanfolyamot fizeti, hanem szolgálati lakást is kapott, ahol csekély összegért, feleségével és gyerekeivel lakhat!
Kívánok neki rajtatok keresztül is sok sikert neki az új életéhez!!!
- prosperus
- Nem elérhető
- Elite Member
- Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
- Köszönetek: 383
Mea Culpa ,akkor valoszinü, hogy felreertettem.
Ha jo alapon beszeled a nemet nyelvet ,akkor vagjal bele!
Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
- prosperus
- Nem elérhető
- Elite Member
- Reden ist Silber, Ausreden sind Gold!
- Köszönetek: 383
mindent igen okosan irtal es remeljük, hogy a Kata be is indul.
Ellenben amire felhivnam figyelmedet, hogy az illetekes hivatal nem tekint el a nemet B2 -es nyelvvizsgatol akarhogy is könyörögnek a nemet munkaltatok.
Vegyük figyelembe, hogy egy idösgondozo intezet lakoi mar 70-80 akar 100 evesek is es naponta X gyogyszert kell, hogy bevegyenek apoloi felügyelet mellett.
Na mar most. Ha az apolo nem beszeli, olvassa, irja min. jo alapon a nemet nyelvet, akkor hogyan olvassa el a recepteket a napi gyogyszerek listajat etc...
Itt a munkaltato tartozik igen nagy felelöseggel, hogy nem törtennek bakik a gyogyszerek adagolasaban, ezert a nemet nyeltudasa egy " Muss"! Kötelezö.
Emberek eleteröl van szo, es soha nem tudhatod, hogy eppen kinek az edesanyjat vagy edesapjat a felsö tizezerböl vagy eppen a politikai körböl apolod.
Einen Löwen interessiert es nicht was Schafe über ihn denken!
- Eva10
- Látogató
Igen, ha a munkaltatonak szüksege van a munkaeröre, akkor hajlando aldozatokra is, ez termeszetes. Ugyanakkor lehetseges, hogy alairatnak majd vele szerzödest, hogy meddig kell a munkahelyen maradnia, ez is termeszetes. En az asszisztensnöimnek fogok most fizetni egy hosszabb tovabbkepzest, es a könyvelö mondta, hogy szokas ilyen szerzödest irni.
Ugyanakkor az is fontos, hogy lehet, segedapolokent addig is foglalkoztatjak. De: a fizetes sem segedapolokent, sem mar vegzett idösapolokent nincs az egekben.Erdemes tajekozodni elöre, es nem varni a lehetetlent. Es: szerintem normalis, ha a külföldi az elejen kevesebb penzt kap, mint az, ami ismeri a nyelvet, az ellatorendszert, stb...Persze attol az idötöl, amikortol teljes ertekü munkat vegez, az a ber jar - szerintem. Tehat nem kell csodat varni, de a jogos ber elvarhato. Bar meg igy is nehez lenne szerintem az itteni elet mellett meg az otthoni hitelt is fizetni - söt csaknem lehetetlen.
Es: mindenkeppen meg kell nezni a szerzödest alairas elött. Nekem van kolleganöm, aki alairta, hogy az ügyelet benne van a fizeteseben. Jo fizetest kapott egyebkent. En mondtam neki, hogy irassa bele, mennyi az ügyelet havonta maximum. Nem tette meg, mert allitolag "ala kellett ezt irni" - szerintem ilyet mindig bele lehet iratni, mert ez termeszetes. Na, amikor problemai tamadtak a munkahelyen, elkezdtek beosztani 2 naponta ügyeletre...es nem tehetett semmit. Igy ö mondott fel vegül, ami ugye rosszabb, mintha neki mondanak fel.
Es: ha mar az idösapolas a tema, ez mindig, mindenütt igen nehez munka.
Es: szerintem mindig, minden munkahelyre igaz: ha mosolygunk, kedvesek vagyunk, az sokat segithet.
Es: mint tudjuk, az öregek gyakran nagyothallanak, meg esetleg hallokeszülekkel is. Igy nem biztos, hogy mi nem tudunk jol nemetül, lehet, ö nem hallja jol. Ilyenkor segithet, ha többfelekeppen is meg tudjuk fogalmazni a kerdesünket, valaszunkat, es egyebek is - ezt az idösapolok biztosan jobban tudjak. A nemet idös ember is hasonlo, mint a magyar, csak nemetül beszel....vagy oroszul, törökül, stb, ha ö sem nemet.
Ja, es ha problema van, akkor meg 20 ev mulva is azt fogjak mondani, nem tudunk jol nemetül. Es ugye, mivel nem anyanyelvünk, es igaz is lehet, ezen nem kell megsertödni. De celszerü esetleg segitseget kerni, ha nagyon nem ertenek meg valamit. Nalam is mar több alkalommal kiderült, hogy aki esetleg engem nem ert meg ötödszörre sem, a növert sem erti, aki nemet...
Erdemes keresni hasonlo munkat vegzö magyar kollegakat, sokat tudnak segiteni, föleg az elsö idöben.
Itt az oldalon is bizonyara lehet talalni.
szia:
Eva