Baden -Württenbergben élő Magyarok

• helga1000
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hete #1659 Írta: helga1000
helga1000 válaszolt a következő témában: Baden -Württenbergben élő Magyarok

Akkor mégsem olcsóbb :-), meg a visszaigénylés is alma.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 4 hete - 14 éve 4 hete #1660 Írta: catmad
catmad válaszolt a következő témában: Baden -Württenbergben élő Magyarok

Az E303 egy olyan formanyomtatvány ami akkor kell, ha munkanélküli vagy Magyarországon és németországban akarsz munkát keresni és így kaphatsz munkanélküli járulékot itt is.
http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=330
Eddig úgy tudom, hogy csak ezzel a papírral álnak szóba veled a munkanélküli hivatalnál és a tanfolyamot is csak rajtuk keresztül intézheted, de remélem félre vagyok tájékoztatva....:D

• helga1000
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hete #1661 Írta: helga1000

Mik vannak :-). Áttanulmányozom, mert ez érdekes és meg is bonyolította a helyzetet, majd reggelig írok valamit.

Több
14 éve 4 hete #1662 Írta: catmad

Nagyon köszi a segítséget!
Én is holnap még felhívom az eu-infós vonalat, hátha, mondanak valami újat...
Akkor holnap!
Jó éjt! És még egyszer nagyon köszönöm a segítséged!

• helga1000
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 4 hete #1663 Írta: helga1000

Szóval...
Mint EU-s polgárnak nem kötelezö az integrációs tanfolyamot elvégezned, de ha találsz helyet, akkor mindenképpen részt vehetsz rajta.

A legegyszerübb módja, ha besétálsz egy ilyen tanfolyamot rendezö intézményhez és saját magad fizetsz. Az árak különböznek, 100 órára találtam 285 (VHS Karlsruhe), 235 (Sprachakademie Karlsruhe), söt 110 (VHS Berlin - na ha itt laknék nem vacakolnék tovább...) EUR-os ajánlatokat is.

A másik módszer, hogy kérelmezed a BAMF-nál a részvételed támogatását, így 100 EUR egységesen a díj. EU-s polgároknak ezt engedélyezHETik (vigyázat, gumiparagrafus). Nem értem miért ne tennék, föleg most, hogy csak az integrációról van szó mindenütt. Ha megkapod a hozzájárulásukat és sikeresen levizsgázol, akkor az összeg FELÉT visszatérítHETik, szóval mérget azért ne vegyél rá B) . Ennél a módszernél semmiféle utalást nem találtam munkanélküli segélyre vagy bármi ilyesmire.

Ha valaki ezt nem tudja kifizetni, akkor igényelheti a BAMF-nál az ingyenességet, különösen akkor, ha ALG II-t (ami nem egyezik meg az otthoni értelemben vett munkanélküli segéllyel, inkább a rendszeres szociális segélynek felel meg) vagy szociális segélyt kap, netán különleges pénzügyi nehézséget okozna a fizetés (na ezt biztos évekig vizsgálgatják, ahogy öket ismerem, aztán lehet butaságok is az eszükbe jutnak - csókolom, miböl tetszik élni és társai). Ha neked meglenne az E303-as nyomtatványod, akkor sem ALG II-t folyósítanának, hanem ALG I-et, annak alapján pedig nem kérhetnéd a költségek elengedését.

Szóval szerintem add be a kérelmet nyugodtan, ne bonyolítsd a saját éledet, legfeljebb nem engedélyezik (de ezt nem hiszem), attól még részt vehetsz a tanfolyamon.

Amúgy egy remek tájékoztató, eredetileg baromi hosszú linkkel:
href.hu/x/dibc

Több
14 éve 4 hete #1666 Írta: catmad

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy ennyit fáradoztál értem! Most már akkor meg van könnyítve minden...irány a német tanfolyam!...;)