Felsőfokú végzettség és diploma

Több
13 éve 5 hónapja #5272 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

Szia Trosztg,

A külföldi végzettségek elismertetése sajnos bonyolult dolog Németországban. Nincs egy olyan központi intézmény, ahová minden külföldi diplomás fordulhatna ilyen kérelmével.

Különbséget tesznek szabályozott foglalkozások (reglemetierte Berufe) és nem szabályozottak között. Az elözöeket a kérelmezö német lakhelye szerinti tartomány illetékes hivatala vizsgálja, az utóbbiakat meg egy országos. Mindezt még bonyolítja, hogy szinte minden egyes foglalkozásnak megvan a maga tartományi vagy országos hivatala, ahol a külföldi végzettségeket elbírálják.

Mindezek miatt nekem az telt a leghosszabb idöbe, hogy kiderítsem, hová kell egyáltalán fordulnom a diplomámmal. Miután ezt kiderítettem, a dolog már viszonylag egyszerü volt. Talán az nyújtotta ebben a legtöbb segítséget, hogy írtam a Zentrale Auslandsvermittlung (ZAV) nevü hivatalnak egy emailt, ahol röviden leírtam a kérdésemet és ök végülis meg tudták mondani, hová kell benyújtanom a kérvényt. Az a fontos, hogy írd be az emailbe, hogy hol laksz Németországban és hogy pontosan milyen diploma elismertetéséröl lenne szó.

Email cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ìgy ezután ök már konkrétan meg tudják mondani, hogy hová fordulj.

Kezdetnek jó segítség ez az információgyüjtemény is:
www.kmk.org/fileadmin/pdf/ZAB/Zeugnisbew...chluesse_deutsch.pdf

A lényeg a kitartás, sok sikert!

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 5 hónapja #5274 Írta: trosztg12345
trosztg12345 válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

Köszönöm Julianna,

én is pont ezeket az infókat vettem ki a netről ! Azt hiszem kíváncsiságból írok a ZAV-nak egy mailt ! :)

Több
13 éve 5 hónapja #5275 Írta: Himmelsjager
Himmelsjager válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

Ezen az oldalon (www.kmk.org/fileadmin/pdf/ZAB/Zeugnisbew...chluesse_deutsch.pdf
) ha jól vettem ki azt írja, hogy ha reglementierte Berufud van akkor egy mesterképzésnél az egyetem beszámítja amit be lehet, és elismeri amit tud, így a 2éves mestereképzés után van egy német diplomád.

Egyébként ahány helyen utána érdeklődtam annyi féle választ kaptam. Egy ügyvéd azt mondta, hogy automatikusan elfogadják az EU miatt a magyar diplomát :D És a doktori címet.

Több
13 éve 5 hónapja #5278 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

Szia Himmelsjäger,

Az biztos, hogy nagy különbség van a már megszerzett és befejezett külföldi képzések, diplomák szakmai elismertetése és az alapdiplomák (pl. bachelor) továbbtanulási célból kért elismertetése között.

Az elsö esetben, ahogy korábban már volt róla szó, megkeresed az illetékes német hivatalt és az eldönti, hogy a Te diplomád egyenértékü-e a némettel. Ha igen, akkor és csak akkor végezheted az ehhez a diplomához kötött munkát a szabályozott foglalkozások esetében.

Ha viszont mondjuk van egy magyar egyetemi alapképzésed, és itt szeretnél egy mesterképzést elvégezni, akkor nem kell semmilyen hivatalhoz fordulnod, hanem általában az adott német egyetem dönti el, hogy a te külföldi alapképzésed alapján felvesznek-e a mesterkurzusra. Persze, hogy ne legyen ilyen egyszerü a dolog, mindez nem igaz az orvosi, jogi és tanári karokra…. :(

Ìrod, hogy egy ügyvéd szerint a magyar diplomákat automatikusan elfogadják….. Hát, nem tudom ö mit ért automatikus alatt… Persze, a munkahelyeken automatikusan elfogadják, ha elötte honosíttattad. Meg úgy tudom, egyes foglalkozásoknál nyelvvizsgához is köthetik a foglalkozás üzését… Szóval bonyolult ügy ez, de nem lehetetlen! ;)

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 5 hónapja #5280 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

Szia Himmelsjäger,

Ok, a doktori cimet elfogadjak, bar kerni kell. De azert ez meg nem eleg, ha szakvizsgat külön el kell ismertetni, ha elismerik. Na, ezt nem talalom sehol,hogy jelenleg melyiket ismerik el.

szia:
Eva

Több
13 éve 5 hónapja #5284 Írta: Himmelsjager
Himmelsjager válaszolt a következő témában: Felsőfokú végzettség és diploma

ÉS melyik verziót éri meg jobban véghezvinni?

1. Az itthon megszerzett alapdiplomás honosíttatni?

vagy

2. Az itthon megszerzett alapdiplomára épülő masterképzést (esetemben 2 év) végezni. Nekem ezzel kapcs. az egyik egyetem azt mondta, hogy csinálhatom a 2 éves mestert, a felvétel csak felsőfokú nyelvvizsgához van kötve ennyi.

Csak azon parázok, hogy ha a második lehetőséget választanám akkor az nem lenne-e kisebb értékű végzettség mintha honosíttatnám a diplomát?