Idősgondozás Németországban

Több
12 éve 7 hónapja #6766 Írta: btgyrgytms
Idősgondozás Németországban téma létrehozva btgyrgytms által

Érdekelne azok véleménye akik idősgondozással foglalkoznak. Ki mit javasol amit jó ha megfogad aki ezzel fogja majd elfoglalni magát melóilag?

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #6767 Írta: gizella
gizella válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Elsősorban a nyelvet tanulni.Idősemberekről van szó!és azok családtagjairól , akik néha nehezebbek , mint az ápoltak, meg kell találni az egyensúlyt, elvárják, hogy beszélj németül, BIZALMATLANOK - ezt már irtam, ezért nehéz ,mint önálló munkát találnod.Természetesen igazuk van ,egy idegen ember fogja az általuk szeretett embert gondozni , fözni rá és a magánéletükbe is bekell , hogy fogadják !!Sok sok lemondás-és empatia.Titoktartás, ami nagyon fontos, sajnos erről néha egyesek elfeledkeznek .
Ma olvasom , hogy Kinából és Indiából akar a Németállam behozni ápolószemélyzetet-
Sokféle ember sokféle országból csinálja ezt-igen a vállalkozók nagyon jól élnek , előfordul, hogy két vállalkozón megy keresztül, az egyik mindig német , mert elvárják, hogy valaki/ Ök referenciát emlegetnek , de ez nem igaz ! mert a hazai néha , úgy vesz fel valakit, hogy fogalma sincs róla ! ki az illető !!, de kell az ember !!!/ felelösséget vállaljon a családban dolgozóért. A buszon utazás során, mikor a családhoz kerülsz, igen igen sokféle sorsról hallassz! könyvet lehetne irni !
Magánéleted az eltöltőtt időben nincs , de kompenzál egy szabadnap, amikor is feltudsz töltődni egy kicsit.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: btgyrgytms, Frigyes

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #6776 Írta: btgyrgytms
btgyrgytms válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Ha jól értem a válaszodat: meló idő 6 munkanap ,napi 20 óra leszámítva az alvást.A fizetéshez kapsz még szállást, étkezést-naponta mennyi alkalom( esetleg ingyen). Te , mi az amit felvállaltál?:mosdatás,pelenkázás,főzés,mosás,vasalás.Az ápolt családi életébe mennyire kell belefolynod( rokon látogatás). Mennyi idő után érezted , hogy az irányodba támasztott elvárásoknak megfelelsz a család részéről? Ha haza jössz szabira ezt mennyire tolerálják? Várom válaszod, szép estét.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #6779 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Szia, én 10 hónapig voltam Haushaltshilfe= értsd: háztartási kisegítő, de nevezhetjük idősgondozónak (Altenbetreuer/in), vagy betegápolónak. Ez mindegyik ugyanazt a foglalkozást takarja.
Egy idős, egyedüléllő nénivel éltem 2008-ban. (Bonnon keresztül intéződött, szinte barátként segítettek magyar nyelven a papírokat, és még ezer panaszomat elintézni, csak jót tudok róluk mondani).A néni házában laktam. Én főztem, takarítottam, őt ápoltam, bevásároltam, és persze együtt elütöttük az időt.
Príma volt ez, mert ő általában állandóan aludt. Én meg tanultam. Németet. Ez olyan kiválóan ment, hogy egy év múlva leraktam a B1-es nyelvvizsgát 97%-os eredménnyel.
Az ettük, amit én főztem,(jó magyarosat), azt vettem a boltban, amit én akartam. Persze minden költséget ő állt. Becsület és bizalom alapján folyik mindenhol az ilyesmi.
Persze volt egy hölgy, aki az orvost, a gyógyszereket, és a banki átutalásokat rendezte. Így ezt a terhet levette a válamról.
Este, ha a néni elaludt(az Isten nyugosztalja, mert már nincsen köztünk)szabad voltam. (Meglehet, hogy te nem leszel ilyen szerencsés, és éjjel is "otthon" kell maradnod).
A "Sozialstationtól" kijöttek naponta megfürdetni a nénit, bekrémezték a lábait, levágták a körmét, megfésülték, stb.
Volt saját pedikűröse, fodrásza, aki házhoz jött. Nekem csak néha a kerekesszékkel ki kellett tolnom a környékre.
Lényegében mindenem meg volt. Saját szobám, fürdőszobám, biciklim, tv-m, heti 1 szabadnapom, és a néni személyében "családom" is.
A szállás és az étkezés (Kost und Logis) az 200-200euróba kerül. Így a végén adózás, és az előbbiek kifezetése után durván 800euró nettó marad belőle havonta.
A szerződésedben mindíg heti 40óra szerepel(5x8), de mivel a gondozottnál hétvége és ünnepnap nem létezik(ezért van lepasszolva hozzád, mert nincs aki állandóan otthon ülne vele), ezért heti 6napot kell dolgozni.
Ha bolond vagy napi 20 órát dolgozol(én leredukáltam 9-re :) )
A hazautazásban (fél évente) nem korlátozhatnak. Ebből se engedj!
Ki kell álnod a jogaidért, vagy kihasználnak, és akkor már végképp szinte "fogolyként" tengődheted az életed az öregnénivel vagy bácsival egy házban.
Rokonlátogatásról nem tudok mit mondani, gyakorta vannak az ilyen idős emberek egyedül.
Régebben kellett a ki-, és hazautazást is fedezni(nekem is állták a repjegyeket), most nem tudom mi a helyzet.
Nem rossz munka, mert pénzt takaríthatsz meg vele(nem mégy sehova=nem költessz, aztán, ha már nagyon unod, bérelsz egy saját lakást, és keresel valami sokkal jobb munkát.
Sok szerencsét kívánok neked!
Üdvözlettel. Maya
A következő felhasználók mondtak köszönetet: astarta, Juditka, btgyrgytms, borex, Ria, kirschblute

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 7 hónapja #6807 Írta: skolik
skolik válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Nekem az lenne a kérdésem, hogy hol lehet ilyen hirdetéseket találni?
Aki tud hirdetőoldal címeket írja meg legyen kedves!
Vagy ezeket az állásokat csak közvetítőirodán keresztül lehet megtalálni?
Engem olyan érdekel, ami nem "bentlakós", mert nekem lesz lakásom,de egy ismerősöm olyat keres ahol szállást is adnak.
Ilyenre nem még nem bukkantam, pedig hónapok óta nézem a hirdetéseket:-)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 7 hónapja - 12 éve 7 hónapja #6811 Írta: btgyrgytms
btgyrgytms válaszolt a következő témában: Idősgondozás Németországban

Miért van ez a sok fajta elnevezés amikor egy ugyanazon munkáról van szó?Az idősek mennyire fogadják el azt az ételt amit magyaros étekként kapnak? Megszokják vagy hozatnak maguknak? Nekem azt ajánlották: Bruttó bér+ingyenes szállás+ingyenes étkezés.Csak az az elgondolkodtató számomra, hogy majd az ingyenes dolgokat is beleszámolják a keresetbe? A B1 -es vizsga az megfelel az otthoni alapfokú nyelvvizsgával? Mire jogosít ha leteszed? Karácsonyi pénz alatt mit kell érteni-talán ez a 13. havi bér? Szép napot kívánok.

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!