Beiskolázás

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #9068 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: Beiskolázás

DECOTEXT írta: Én nem tudok angolul, de a lányom kivállóan, s ezt ő maga állitja az USA angolról!!

Akkor vele (talán) érdemes lenne erről vitáznom bár még mindig nem világos, hogy az USA-ban akkor mennyit is élt?
Mindenesetre bedobtam egy kedvenc videómat a Hot Fuzz-ból egy részlet. Nagyon vicces de az a legnagyobb vicc, hogy ez nem vicc. :laugh:

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 1 hete #9071 Írta: Szilvi
Szilvi válaszolt a következő témában: Beiskolázás

htimea írta: Szia Szilvi,

akkor írom a papírokat, remélem mindenre emlékszem:

- Lakcímbejelentők mindenkinek
- Igazolás a Stadtamt-tól,hogy valóban egy lakcímen lakunk
- Lakásbérleti szerződés
- Férjem munkaszerződése
- Munkáltató igazolása
- Fizetési papírjai
- Családi biztosítás
- Eu-s Születési Anyakönyvi Kivonatok mindenkinek
- Eu-s Házassági Anyakönyvi Kivonat
Ezt a két utóbbit úgy intéztem el,hogy kértem újakat, eszedbe ne jusson fordíttatni, mert az új már három nyelven "megy" és még a gaz Germánok is elfogadják.
- Gyerek Bizonyítványa - nem kellett sehova :)

Azt hiszem ennyi,ha eszembe jut még valami,írom majd!
Köszönöm, mentettem a listát, mivel a párom hamarosan indul, ezért majd megmondom Neki, hogy e szerint rakja egy dossziéba a dolgokat. Viszont mivel mi csak később megyünk, nem lesz esetleg gond, ha az én nevem nem fog szerepelni a bérleti szerződésen? Nálatok hogy volt ez? Csak a férjed szerepel rajta, vagy esetleg Te is? Csak azért kérdezem, mert itthon csak az én nevemen van a ház, mivel örökségem, és kihasználnám az adózási lehetőséget, ehhez viszont kell, hogy szerepeljek a bérleti szerződésen.

Az anyakönyv kivonatokat intézem, mert nekünk régi van. Eszemben sem volt fordíttatni semmit, korábban már olvastam, hogy az új anyakönyviket simán elfogadják. Csak amit majd kérnek, azt fogom fordíttatni. A fórumon olvastam, hogy az itthoni forditások hadilábon állnak, ezért inkább fizetem a kintit, ami tuti, és ha mégsem, akkor reklamálhatok ott helyben.

Suli:
Mindenkinek a mélyvíz a legjobb, tulajdonképpen az volna a jó,ha az elején egy árva szót sem hallana más nyelven, csak a németet.
Az ilyen sulik erőssége, hogy totál felkészültek a helyzetre, én aggódtam, mivel én is így tanultam sokat, ezért pontosan tudom, hogy ez a legjobb, veled ellentétben e miatt egy cseppet sem aggódom, bár Nekem volt szóismeretem, de beszélni azt nem tudtam, és nem is mertem szólalni.3 hét anyanyelvi környezet és már folyékonyan beszéltem az igazgató meg halálos nyugalommal válaszolt, na igen, neki nem mi voltunk az első eset. A végén meg is jegyezte, hogy ilyen hosszú beszélgetése szülővel még nem volt. :laugh:
Aztán egyfelől előny, hogy igencsak vegyes társaság van, a fiamnak német, francia, török, lengyel osztálytársa is van. Én ennek kifejezetten örülök, mert a más nemzetiségű gyerekeken keresztül olyan ismeretekre tesz szert, melyeket nehéz elsajátítani tanulással, ott meg ragadnak az infók.

Hatalmas előny, hogy csak a gyerekem magyar az egész iskolában és hogy ha beszélni akarnak, kizárólag németül, esetleg angolul tudnak.tudod milyen régóta vágyom erre, a fiam ma is negy angolra, kapnak egy fénymásolt oldal feladatot, és azzal elvannak egy órát. Kérdeztem Tőle: szoktatok angolul beszélgetni a tanárral az órán? Dehogyis! Nem kérdez az semmit.
Igaz, volt egy leleményes kis török,aki kiírt egy csomó kifejezést a Google - fordítóval magyarul. :laugh:
Nagyon megtanulnak alkalmazkodni és a másik kultúrát tolerálni és erre a tanárok is ügyelnek.
Hát a hátrány is ez, mert azért ez annyira nem egyszerű.
Hosszabb időt töltenek a suliban, vagyis két óra egyben, amit fél óra szünet követ, aztán három vagy két óra egyben és ebédszünet,plusz félóra, s még két,vagy három óra. A szünetekben jókat fociznak,mert van rá idő, nem rohangálnak teremről teremre indokolatlanul,ha pedig olyan dolog jön, mint a korábban említett boncolás, egyszerűen elcserélik az órákat.
Olcsó,mert nem kell tankönyvet venni, adják, igaz nem újak,de szépek,mert vigyáznak rá, hiszen ők is tovább fogják adni. Fénymásolatokat kapnak, na azoknak szereztünk be mappákat.
Az iskola nagyon szép, sokkal nagyobb a rend és a tisztaság, mint Mo-n. Szigorúan nem használhatnak telefont,meg efféle kütyüket.
A menza isteni.ezt kérlek fejtsd ki bővemmed, mert a fiamnak az egészet felolvastam, és ez a rész érdekelte a legjobban.
Még soha nem jött haza "lepukkantan" és még egy reggel se mondta, hogy nem megy iskolába. :laugh: remélem a fiamnak is fog tetszeni, de mondtam Neki, vagy megszoksz, vagy megszoksz :)

Most ennyi jutott eszembe, továbbra is kérdezz, szívesen segítek!

Több
13 éve 1 hete #9073 Írta: Szilvi
Szilvi válaszolt a következő témában: Beiskolázás

DECOTEXT írta:

Szilvi írta: ....Nézegettem, az árak roppant magasak, azonban azt gondolom, hogy ennyit bőven megér. A fiam sokadik éve táborozik pár hetet nyári táborban amerikai diákokkal itthon, és minden vágya az USA-ban egy évet tanulni. .....

Szerintem a gyerek jövője szempontjából ez semmi. igen, erre írtam, hogy ennyit bőven megér.

Próbálkozzatok ti is támogatás szerzéssel. (Segit egy kicsit a "sírás". Irjatok a polgármesternek, vagy akár minisztériumokba!) Nézegesd a hasonló programokat és pélyázatokat! oksa, sírni fogunk egy kicsit ;) , amint stabilizálódik a helyzetünk, és addig is nézegetni fogom a hasonló lehetőségeket.
:)
Sok a lehetőség ma már, nekünk még csak internetünk sem volt akkor!

Nos, én az USA-t egyáltálán nem ajánlom, de ez csak a saját véleményem! Jól, sőt jobban, angolul máshol is megtanulhat! Arogáns egy nép, s meglehetősen átneveli az embereket az ottani rendszer! Vigyázz, nehogy elveszitsd a gyerked.....Távolról minden szebbnek néz ki, de ne feledd, ez a nép a világon mindenhol agresszor, és közben úgy csinálnak mintha szentek lennének, s csak védekeznének.... :angry:

A fiam igazából azokkal, az általa megismert gyerekekkel szeretne egy suliba járni, akikkel már több nyarat végigcsinált. Vallásos csoportok tagjaként érkeztek ( mi nem vagyunk vallásosak) viszont a tábor ára , úgy, hogy egész nap ott volt a fiam kajával együtt egy hétre csak 10.000,- Ft volt. Első alkalommal nem akart ott maradni, de már másnap reggel 6-kor felkelt, hogy el ne késsen, egy nap alatt annyira megváltozott a hozzáállása.Mondta is, hogy ha kimegyünk, erről lemarad. Én azt gondolom, hogy amennyiben beszél egy nyelvet, legyen az angol vagy német, és akármilyen akcentussal, azzal rosszat semmiképpen nem tehetünk. De én mindenképpen szeretném, ha dolgozna egy évet később majd Angliában, így lehetősége lesz az akcentusán javítani, ha akar.
Ami a kinti oktatási rendszert illetni, Nekem sem tetszik, de az indoklásos részt, azaz mindent meg kell magyarázniuk, azaz beszéltetik a gyerekeket, nos ez jobban tetszik. Az agresszor szerepről is ugyan az a véleményem, mint Neked.
Mindazonáltal mivel én is és a párom is több nyelven beszélünk, fontos számunkra, hogy a gyermekeink angolul és németül megtanuljanak, a célunk azonban az, hogy ezek mellett egy szláv nyelven is beszéljenek.Az, hogy a későbbiekben további nyelvet akarnak-e tanulni, vagy sem, az már rajtuk múlik. A lányom angolul már beszél, a németet most kezdi.

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 1 hete #9074 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Gergoo írta:

DECOTEXT írta: Én nem tudok angolul, de a lányom kivállóan, s ezt ő maga állitja az USA angolról!!

Akkor vele (talán) érdemes lenne erről vitáznom bár még mindig nem világos, hogy az USA-ban akkor mennyit is élt? Mindenesetre bedobtam egy kedvenc videómat a Hot Fuzz-ból egy részlet. Nagyon vicces de az a legnagyobb vicc, hogy ez nem vicc. :laugh:

Az USA-ban (úgy emlékszem) 2x volt hivatalosan, szolgálati ügyben, úgy összesen volt 6 vagy 7 hét. Nem élt ott. Cabadában volt hoszabb ideig, (Vancouverben) és Mexicóban 1 évig Satillo városában. Egyébként aki itt Saltillo környékén angolul beszél az is az "ami" angolt nyomja! (Északon van, Montereytöl 80 km-re)

(Remélem nem kevertem össza valamit. 600 km-re lakik tölünk s ritkán találkozunk)

Angolt itt tanult meg (folyékonyan) a BRD-ben, de a hosszabb canadai ottlét alatt tisztára yenki dialektusba csapott át!

DCT

Több
13 éve 1 hete #9079 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Jó reggelt Szilvi,

mi is azt mondtuk neki, hogy ez van, ezt kell szeretni. Persze nem egészen, átbeszéltük, hogy kinek mi lesz most a dolga ebben a helyzetben. Az én fiam nagyon itt akar maradni, ennek az is az oka, hogy mi két év után követtük a páromat. Ez nagyon nem jó, minden családosnak azt üzenem, együtt próbáljanak jönni, nagyon kell, hogy itt kint egymást segítsék.
A lakást csak a férjem bérelte, ő van a szerződésen, mi csupán bejelentkeztünk a lakcímre.
Velem úgy sem tudnának még mit kezdeni, jelenleg "csak" adócsökkentő tétel és családi lóti-futi vagyok. :laugh:
Nyelvtanulás:
Az csak hab a tortán, hogy anyanyelvi tanárok vannak. Nem átképzett orosz szakosok. Elnézést a valóban kiváló otthoni nyelvtanároktól, a nővérem is az ő táborukat gyarapítja.
Menza:
2.20€ naponta - de erre van kedvezmény, nézz utána, most intézem, de csak ezt a várost tudom elmondani, nagyon finom gyros, spagetti, húsgombóc, palacsinta, különböző finom desszertek és annyi saláta amennyit megbír enni. :laugh:
Már én sem aggódom....
Amikor az első nap otthagytam a suliban, féltem nagyon, (Jesszusom, mi lesz itt, egy mukkot sem beszél németül?), aztán hazajött, hogy tök jó,meg fociztak, meg hasonlók.
Kérdeztem,hogy hogyan értetted meg magad. Mondta,hogy "Anya, ne aggódj!" :laugh:

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 1 hete #9084 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szilvi írta: A fiam igazából azokkal, az általa megismert gyerekekkel szeretne egy suliba járni, akikkel már több nyarat végigcsinált. Vallásos csoportok tagjaként érkeztek ( mi nem vagyunk vallásosak) viszont a tábor ára , úgy, hogy egész nap ott volt a fiam kajával együtt egy hétre csak 10.000,- Ft volt. Első alkalommal nem akart ott maradni, de már másnap reggel 6-kor felkelt, hogy el ne késsen, egy nap alatt annyira megváltozott a hozzáállása.Mondta is, hogy ha kimegyünk, erről lemarad. Én azt gondolom, hogy amennyiben beszél egy nyelvet, legyen az angol vagy német, és akármilyen akcentussal, azzal rosszat semmiképpen nem tehetünk. De én mindenképpen szeretném, ha dolgozna egy évet később majd Angliában, így lehetősége lesz az akcentusán javítani, ha akar.
Ami a kinti oktatási rendszert illetni, Nekem sem tetszik, de az indoklásos részt, azaz mindent meg kell magyarázniuk, azaz beszéltetik a gyerekeket, nos ez jobban tetszik. Az agresszor szerepről is ugyan az a véleményem, mint Neked.Mindazonáltal mivel én is és a párom is több nyelven beszélünk, fontos számunkra, hogy a gyermekeink angolul és németül megtanuljanak, a célunk azonban az, hogy ezek mellett egy szláv nyelven is beszéljenek.Az, hogy a későbbiekben további nyelvet akarnak-e tanulni, vagy sem, az már rajtuk múlik. A lányom angolul már beszél, a németet most kezdi.

Bármelyik nyelvet is tanulja meg az csak jó. (Meg fogsz lepödni, hogy itt menyire keresik most az oroszt.) Tök mindegy az akcentus a fontos, hogy beszélni tudjon! Én csak azért irtam a yenki angolról, mert ha van választás akkor nem az USA a legjobb. Persze ebben én elfogult is vagyok, mert idegem van az USA politikától.
A vallásos csoportokkal vigyázzatok! Nagy veszély a Scentologia** és a Jehova Tanui pl az "Örtorony" (Wachturm) kiadásokkal.
**Fiatalokat is hamar bekebeleznek s bizony még hirességek is megbotlanak: John Travolta, Tom Cruse.

DCT