Beiskolázás

Több
13 éve 2 hete #9008 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Beiskolázás

zsana81 írta: ...Van ott magyar-német nyelvű általános iskola? Valakitől azt hallottam,lehet kérni fél év halasztást az iskolában nyelvtanulás céljából.Valóban?...

Szia Zsana!

Münchenben egyszerü halandóknak nincs magyar-német nyelvü iskola; egy ilyen suli van csak, de oda csak az EU itt dolgozó magyar alkalmazottainak a gyerekeit veszik fel. Szóval marad a német iskola, de ne ijedj meg, a kislányod olyan korban van, amikor ez nem fog nagy problémát okozni. Nincsenek külföldieknek fenntartott iskolák sem, hanem a bevandorló gyerekek egyböl a körzeti iskolába, nagyjából a koruknak megfelelö osztályba kerülnek. Hogy melyikbe kerül a kislányod, azt meg fogják neked írni a lakcímbejelentkezésetek után.

Münchenben a tanév 2012-ben július 31-ig tart, ezért ha mondjuk az otthoni tanév végeztével jöttök, akkor valószínü, hogy még júniusban beiskolázzák a kislányt itt. Ebben úgy láttam, elég merevek, nem engednek „elkallódni“ egy gyereket sem. Itt iskolalátogatási kötelezettség van, tehát az iskolaköteles gyerek nem üldögélhet otthon a mamával, még akkor sem, ha magyar magántanuló. Emiatt szó sem lehet arról, hogy fél év halasztást kapjon „nyelvtanulás céljából“. De azért ne aggódj, nagyon sok segítséget fog kapni, a felzárkóztatásnak sok formája van: iskolai tanítók, önkéntes segítök, kulturális alapítványok által foglakoztatott nevelök segítik a külföldi gyerekeket általában délután. :)

Azt megfontolnám a helyedben, hogy a gyereket következö összel még egyszer elsö osztályba irassam-e vagy másodikba. A bajor alsó tagozat sajnos elég mereven a teljesítményre épül, a gyerekek a negyedik évben félévkor központ képességfelmérö tesztet írnak több tantárgyból, aminek az eredménye az egész továbbtanulásukat befolyásolja. Ez azért van, mert az általános iskola negyedikben véget ér és a teszten elért eredmény alapján a gyerek ezután felsö iskolába vagy 8 osztályos gimnáziumba kerül. Mivel ez a döntés nagyon fiatal korban történik, a kislányod csak nyerne azzal, ha szeptemberben még egyszer elsöbe kerülne, nem másodikba, mert több ideje lenne egy picit még nyugisan tanulgatni, beilleszkedni, játszani.
A harmadik és a negyedik osztályban aztán úgyis beindul a „verseny“. A gyerekek teljesítményét nagyon figyelik és a szülök egyre idegesebbek lesznek a 4. osztályos félévi felmérés tudatában. Több gyereket korrepetálásra járatnak 8-9-10 éves korban, a szülök másról sem témáznak, mint hogy az ö gyerekük „hogyan teljesít“ és azt a tanár vajon megfelelöen értékelte-e. :sick:

Èrzed a szavaimból, hogy nem szeretem ezt a rendszert, az otthoni 8 osztályos iskolát gyerekközpontúbbnak láttam mint ezt a versenyeztetöset. De ez csak a személyes véleményem. Meg nyilván iskolája válogatja, nekünk sajnos eléggé kijutott ebböl stresszböl negyedikben, mert a tanárok is elég rendesen nyúzták a gyerekeket, de biztos, hogy van nyugisabb iskola is.
Nekem három gyerekem jár vagy járt a müncheni iskolák valamelyikébe, azt láttam, hogy annál könnyebb a gyerek dolga, minél fiatalabb korban kerül ide, tehát a te 7 éves kislányod nagyon jó kártyákkal indul! ;)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: htimea, zsana81, kriver

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hete #9009 Írta: Athene
Athene válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Zsana81!

Az én ismerősöm 2 éve vitte ki a gyerekeit Hamburgba, a kisebbik Magyarországon fejezte be a 2 osztályt, a nagyobbik az 5 osztályt. Amikor kimentek, akkor 1 évig jártak a gyereke egy vegyes osztályba, hogy a németet jól megtanulják, csak németül beszélt a tanár. A korukhoz mérten teszik őket össze, tehát indult 3-4 és 5-6 osztályosok. 1 év elteltével a kicsi 4 osztályba rakták, a nagyobbiknak nem volt ilyen szerencséje, Ő újból 5 lett. Most az állás 5-7 osztályosok. Most már perfektül beszélik a nyelvet :laugh: A családi pótlékot itthonról lekel rendezni, és ott igényelni. kb: 140-150 Euró/gyerek. Az otthoni iskolától is kell elbocsájtó úgy tudom.
Sok szerencsét! :)

Athene :)
A következő felhasználók mondtak köszönetet: zsana81

Több
13 éve 2 hete #9011 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Julianna,
nekem a Mo-rendszer a kevésbé szimpatikus. Ha a negyedik végi teljesítmény alapján juthatnának a gyerekek magasabb iskolákba,szerintem jobb eredmény születne.
Sok ötödikes "csúszik le" a felső és alsó tagozat egyenetlensége miatt. Hát túl sok és túl felesleges tananyag és hajtás szerintem inkább Mo-n van.

Zsana,
ha "csak" annyit nyer a kislányod,hogy anyanyelvi környezetben tanul meg egy nyelvet,hidd el, sokat teszel érte,nagyon sokat.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: zsana81

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 2 hete #9013 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

htimea írta: ....Magyarországon kérelem az igazgatónak halasztásra, vagy magántanulói státuszra. Az igazgató az utóbbinak fog örülni,mert létszámba marad a gyerek. ........

Bocs' de ez igy nem korrekt! Senkitől semmilyen engedély nem kell. Bejelented, hogy X naptól nem egy a gyerek mert külföldön vagytok! Senkinek semmi köze a többihez! A diri nem a főnőköd és főleg nem hivatal! Neki csak a tudomásulvétel a dolga!!! Akkor és oda költözöl a gyerekeddel, amikor és ahova akarsz! A bejelentés is csak azért kell, hogy ne keressék mert az iskola kötelező!! Ez már régen nem szocilaizmus és állami hatalom!
Itt kint meg beviszed a közeli iskolába, s ha nem tud németül, kéred, hogy az első évben csak "hallgató" lehessen. Ezután ismétli az évet, (de még ez sem biztos) Ennyi idős korban 2 hónap alatt folyékonyan tudnak idegen nyelven! (A fiam 1 évig unatkozott mert az otthoni oktatási anyagban előbbre voltak. Igaz, nálam mindkét gyerek tudott németül.)

DCT

Több
13 éve 2 hete #9016 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Oké DTC, csak rosszul fogalmaztam,a kérelem csak a forma, ahogyan mindezt jelzed.:)
Teljesen egyetértek Veled, s még egy: barátnőmnek abban a sanyarú sorsban volt része, hogy gyerekkorában országról országra költöztek az apa munkája miatt.
Most 5 nyelven beszél, s bár van diplomája, - asszem az éppen magyar - ,de szerintetek kérdezik bárhol? És semmi gondja a munkavállalással....

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #9017 Írta: kalosigabica
kalosigabica válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Kedves Athene!
Az ismerőseid gyerekei tudtak németül vagy ott tanulták az alapoktól?
Mi nyáron mennénk és nekem is most fejezi be a lányom a 2. osztályt ezért érdekelne.
Köszi gabica