Beiskolázás
- htimea
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 108
én egy kérelmet adtam be,hogy vegyék magántanulói státuszba, külföldre költözés miatt. Így,ha akarom,hazavihetem levizsgázni. De nem akarom,éppen elég ide koncentrálni.
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- andika0806
- Nem elérhető
- New Member
- Köszönetek: 0
bocsi hogy ennyit kérdezek,de örülök,hogy végre találtam valakit aki már végigjárta ezt a suli dolgot és hajlandó segítséget is adni.
andi
- abraham64
- Nem elérhető
- Junior Member
- Köszönetek: 19
Mi úgy intéztük,hogy a magántanulók legyenek, hogy írtam egy kérelmet ,hogy külföldre költözünk és emiatt kérelmezem a magántanulói státuszt. Bementem az igazgatóhoz , és elmondtam mi a helyzet,az iskola elküldi a papírt a gyámügynek,és ha ők is engedélyezik ( és márt ne tennék ) szóval ennyi a teendő
Otthon, persze ha van még rá időd, fordíttasd le:bizonyítván ( elég az utolsó év ) születési anyakönyvi kivonat )
Utána ha bejelentkeztetek a német lakcímre, besétáltok a hozzátok legközelebbi Hardtschule,vagy werckrealschule-ba és és beíratod a gyerkőcöt és másnap már a sulipadban fog ülni
Első évben olyan osztályba fog járni, ahol csak a németet tanulják, (nem kell megijedni nem lesz egyedül ) , de sajnos veszíteni fog 1 évet
Sulitapasztalatokról pár szót :
Az én gyerekeim ,nagyon szeretnek itt suliba járni. Nagyon segítőkészek voltak a tanárok, gyerekek, szóval mindenki. Mondjuk a mi gyerekeink még kicsik a lányom 11 a fiam 8 éves, ö itt kezdte az első osztályt. Most ennyi jutott az eszembe
Ha bármi kérdésed van még írj nyugodtan. Mi 1 éve lakunk itt kint
Üdv : Annamari
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
andika0806 írta: Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Elsős gimis lányom. Ebben a hónapban készülünk kiköltözni. Ha valakinek van infója hol kéne kezdenem az iskolakeresést azt megköszönném. A hugom kint él, már az okatásügyi minisztériumot is felhívta de nem voltak segítőkészek. Pár sulit is felhívott de mindenhol azt mondják, hogy nincs hely. Szóval ha valaki már járt ebben a cipőben akkor megköszönném a segítséget, hogy merre induljunk neki...Előre is köszi a válaszokat!
andi
Kedves Andika0806!
Valahol vagy félrinformáltak vagy nem volt meg minden információja az adott hivatalnak! Olyan nincs hogy nincs hely. Az adott környezetben ahol laktok és be vagytok jelentve, fel kell venniük az iskolába! Az lehetséges, hogy ha privát iskolába akarod a gyereket taníttatni, hogy ott nem veszik fel, de az állami gimikben felveszik! Előfordulhat azonban olyan hogy másik településre kell járnia (mint nálunk, mert falun laktunk, 15 km-re a várostól.)
A mi esetünkben pl. a lányom is ás a fiam is iskolát váltott s egy máasik gimibe mentek át a 2. évtől. Olyan tehát nincs hogy +1 padot/széket ne tudnának betenni! Sőt, lányom késöbbi mexicói férjét is járattuk gimibe (már volt érettségie) mint "hallgatót", hogy a nyelvet tanulja. (Nem osztályozták, csak beültették) Csak a direktor engedélye kellett, s minden további nélkül ment a dolog!
DCT
- htimea
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 108
Viszed a gyermeket magaddal, ne aggódj,abban a pillanatban, ha iskolaköteles gyermeket bejelentesz lakcímre, már figyelik is,hogy jár-e iskolába.
És én is osztom a többiek véleményét:nagyon szereti a fiam ezt a németországosdit. Tudod mi volt neki az egyik legfontosabb? Hogy nem tapasztalt rongyrázást. Sok sikert!
- Julianna
- Nem elérhető
- Senior Member
- Köszönetek: 177
DECOTEXT írta: Valahol vagy félrinformáltak vagy nem volt meg minden információja az adott hivatalnak! Olyan nincs hogy nincs hely. Az adott környezetben ahol laktok és be vagytok jelentve, fel kell venniük az iskolába! Az lehetséges, hogy ha privát iskolába akarod a gyereket taníttatni, hogy ott nem veszik fel, de az állami gimikben felveszik!
Ez így nem igaz.
Mivel Németországban az oktatási rendszer tartományonként nem egyforma, nehéz olyan kijelentést tenni, ami biztos, hogy mindenütt megállja a helyét. Ezért én csak a saját tapasztalatomat mondom:
Bajorországban teljesen természetes az, hogy a külföldi, újonnan érkezett gyerekeket NEM veszik fel a gimnáziumba, de legtöbbször még a „Realschule“-ba sem. Ha iskolakötelesek, akkor automatikusan és kérdezés nélkül a helyileg illetékes „Hauptschule“-ba irányítják öket. Legalábbis ezt tapasztaltam néhény évvel ezelött, Münchenbe érkezésünkkor.
A Hauptschule nevü iskolatipussal az a gond, hogy nem ad érettségit, tehát a gyerek továbbtanulása gyakorlatilag kizárt. Akkor is, ha esetleg kiváló képességekkel rendelkezik. Ez persze nem feltétlenül tragédia, de mindenképpen jó tudni ezeket elöre, hogy mindenki a gyerkének legjobb döntést tudja meghozni!