Beiskolázás

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 2 hónapja #7559 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Julianna írta: Ez így nem igaz.Mivel Németországban az oktatási rendszer tartományonként nem egyforma, nehéz olyan kijelentést tenni, ami biztos, hogy mindenütt megállja a helyét. Ezért én csak a saját tapasztalatomat mondom:
Bajorországban teljesen természetes az, hogy a külföldi, újonnan érkezett gyerekeket NEM veszik fel a gimnáziumba, de legtöbbször még a „Realschule“-ba sem. Ha iskolakötelesek, akkor automatikusan és kérdezés nélkül a helyileg illetékes „Hauptschule“-ba irányítják öket. Legalábbis ezt tapasztaltam néhény évvel ezelött, Münchenbe érkezésünkkor.

Bocs' de ez igy nem korrekt! Továbbra is állitom, hogy átvertek! Lányom Münchenben lakik, s tudom mi a helyzet! Azt nem kétlem, hogy elküldtek, csak azt, hogy ez igy törvényes volt e, vagy sem! Szerintem nem voltatok elég akaratosak és nem követeltétek a jogaitokat! Az iskolának igy kényelmesebb volt!

Julianna írta: A Hauptschule nevü iskolatipussal az a gond, hogy nem ad érettségit, tehát a gyerek továbbtanulása gyakorlatilag kizárt. Akkor is, ha esetleg kiváló képességekkel rendelkezik. Ez persze nem feltétlenül tragédia, de mindenképpen jó tudni ezeket elöre, hogy mindenki a gyerkének legjobb döntést tudja meghozni!

Ne haragudj, hogy ellentmondok, de ez sem stimmel. Fiam lustasága miatt (!) ö is "csak" "Hauptschule szinten" jött ki az alapiskolából. Mégis kiválló KFZ mechatroniker, késöbb katonatiszt lett! Most 12 év katonaság után, vezetö beosztásban van az egyik városban a "Hundestaffel" csoportnál a rendörségen. (Kutyákkal dolgoznak.) Nem kell a szakmunkásokat ennyire lebecsülni! Nem lehet mindenkiböl orvos vagy mérnök! Van másik útvonal is, nem csak az érettségi (ami semmit nem ér mert semmihez nem értenek)!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hónapja #7561 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Beiskolázás

DECOTEXT írta: Lányom Münchenben lakik, s tudom mi a helyzet!

Az még nem jelenti azt, hogy ismeri a külföldi gyerekek beiskolázásának menetét Bajorországban.

Münchenben az a helyzet, hogy a lakcímbejelentés után néhány nappal jön a hivatalos levél az önkormányzat oktatási osztályáról, amelyben megírják, hogy a 6-10 év körüli gyermeknek a körzeti általános iskolában, a 10 éven felülinek pedig a körzeti Hauptschuleban kell jelentkeznie néhány napon belül. Ha ezt nem teszi, akkor a szülönek hivatalos válszlevélben meg kell mondania, hogy hol a gyerek. Az iskolakötelezettség nem azt jelenti, hogy az újonnan érkezett külföldi gyerek gimnáziumba fog járni. Iskolába természetesen fog járni, de állami gimnáziumba legfeljebb csak kerülöúton, ha egyáltalán.

"Szerintem nem voltatok elég akaratosak és nem követeltétek a jogaitokat!"

Távdiagnózisod teljesen téves, erröl szó sem volt, sikerült elérnünk, hogy lányom leérettségizzen, ma már egyetemista, a két kisebbik meg még messzebb van ettöl szerencsére.

Tudom, hogy a Hauptschule-ból nagyobb körök leírása után szintén tovább lehet lépni. Nekünk ez többféle ok miatt nem volt vonzó. Fiadnak gratulálok, ha elérte azt, amit akart.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: kriver

Több
13 éve 2 hónapja #7566 Írta: andika0806
andika0806 válaszolt a következő témában: Beiskolázás

köszönöm mindenkinek a válaszokat!
sajna a magántanulói státuszt nem engedik.
a külföldre költözés nem indok arra hogy valaki magántanuló legyen.na mindegy.
holnap megyek a suliba kap a gyerek távozási bizit azt kell lefordíttatnom németre(mert csak úgy fogadják el)meg egy nyomtatványt amit a kinti sulival kell majd kitöltetnem.ha ez meg van akkor a papírt azonnal el kell küldenem a magyar suliba.
azt mondta még a diri hogy ha van olyan tantárgy amit szeretne a gyerek tanulni akkor lehetőséget biztosít arra hogy vizsgázzon itthon és ezekről a vizsgákról jegyzőkönyvet kapunk majd.elég bonyodalmas de hál' istennek van megoldás....:-)
andi

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 2 hónapja #7570 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

andika0806 írta: köszönöm mindenkinek a válaszokat!
sajna a magántanulói státuszt nem engedik. a külföldre költözés nem indok arra hogy valaki magántanuló legyen.na mindegy. holnap megyek a suliba kap a gyerek távozási bizit azt kell lefordíttatnom németre(mert csak úgy fogadják el)meg egy nyomtatványt amit a kinti sulival kell majd kitöltetnem.ha ez meg van akkor a papírt azonnal el kell küldenem a magyar suliba. azt mondta még a diri hogy ha van olyan tantárgy amit szeretne a gyerek tanulni akkor lehetőséget biztosít arra hogy vizsgázzon itthon és ezekről a vizsgákról jegyzőkönyvet kapunk majd.elég bonyodalmas de hál' istennek van megoldás....:-)
andi

Kedves Andi!
Én ezt az egész hercehurcát nem értem! Mi bementünk a magyar iskolába és bejelentettük, hogy külföldre megyünk. Itt kint meg bejelentettük, hogy itt vagyunk és kell hely az iskolában. Az egytelen egy dolog ami kellett, az az, hogy a német iskola kérte a magyar bizonyitványok hivatalos (!) fordítását, amit viszont mi már magunkkal hoztunk otthonról!

Én nem tudom hogy miért kell ezt bonyolítani?! Ugyan így a munkahelyekkel is sokan agyon komplikálják, hogy az emberek kedve is elmegy mindentől! PL. sokan otthon intéznek mindent (előttem ismeretlen) hivatalokban. Mi kijöttünk turistaként, akkor amikor még a magyaroknak nem is volt engedélye, mint most, és itt kint intztünk mindent! Lakást, tartózkodást, betegbiztositást, munkahelyeket, iskolát, stb. Otthon csak bejelentettük, hogy ez van! Még a honvédségnek (akkor még kötelező volt) is csak irtunk, hogy ez van és kész, ne számítsanak a "tartalékosi" státuszomra!

Én tényleg nem tudom elképzelni hogy miért kell agyonszervezni! Minél több aggályotok van, annál több probléma lesz! Igaz, mi előtte hosszú évekig takarékoskodtunk és volt 8000 DM-em induláskor... ami sajnos az első féléévben el is röppent, de addigra meg volt minden: minkahelyek, lakás, stb!

DCT

Több
13 éve 2 hónapja #7573 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Andika,
valami nem stimmel.Olyan nincs,hogy nem engedik.Max. annyi a következmény, ha nem vizsgázik,marad az az elvégzett évfolyam, amit otthagyott.

Több
13 éve 2 hónapja - 13 éve 2 hónapja #7574 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Andika,
Más, a magyarországi ügyintézésről, a születési anyakönyvi kivonattal kapcsolatos:
1. Hivatal: Csak! személyesen, illetékbélyeggel! Na, utaztunk miatta...
2. Hivatal: telefon, ja, hogy külföld....jaj dehogy kell illeték, írjak már e-mailben gyorsan kérelmet, aznap! postázták, másnak megkaptuk.:)