Beiskolázás

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #9033 Írta: Szilvi
Szilvi válaszolt a következő témában: Beiskolázás

DECOTEXT írta: Mi amikor 1989-ben elindultunk, a gyerekek miatt tettük. Jól kerestünk otthon is és nem anyagi okoból jöttünk ki! Nekünk már akkor úgy tünt otthon, hogy nem elégséges az oktatás.Pl. mi a gyerköcöket évekig járattuk egy anyanyelvü (NDK-s) némethez (privát). S közben az iskolában már jobban tudták a nyelvet, mint a "némettanár" aki régen orosz szakos volt.....Ez nekünk nem felelt meg!!! (Egyszer a lányom, még -harmadikban-, kijavitotta a tanárt, erre kiküldte az osztályból, pedig a lányomnak volt igaza!) Miutan kijöttünk nem is sokára Mexicóba mentek "cseregyerekként", 1 évre! Igy a spanyolt "lélegezték be".....
Szóval, otthon nem volt semmilyen perspektiva a gyerköcöknek!
Legalább is a mi elképzelésünk, szerint nem! Az idö minket igazolt!

Nekünk akkor ezek szerint - a most már felnőtt lányunk iskoláival - iszonyatos mákunk volt, mert az angolt ott tanulta meg, és nálunk minden iskolaváltásnál anyanyelvi tanárt csíptünk meg. Igaz a lányunk csak angolul beszél, de már elkezdte a németet, és remélem mire a helyzetünk stabilizálódik majd kint, addigra Ők is utánunk tudnak jönni. Mivel hamarosan szül, ezért én két évre teszem ezt az időpontot. A fiunknál viszony iszonyat az oktatás, én többet tudok angolul, mint a tanár, pedig nem is tudok olyan jól angolul, mint németül. :blush:

Ez a Mexikói 1 év engem is érdekelne, hogy lehetett nem sokkal a kiérkezésetek utána ilyenre szert tenni? ;)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 2 hete #9037 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Szilvi,

a fiamat tulajdonképpen beiskolázták ide:

www.szhelgolander.de/helgolander/einleitung.htm

Ami úgy történt,hogy lakcímbejelentés jún. elején, pár napra rá a Bevándorlási Hivatal termint adott szept. 5-re, ott egy csomó papírral kellett, hogy megjelenjünk, s megkaptuk a hiv. engedélyt.
Közben hazamentünk, kérelem az ig-nak magántanulói státuszra,blablablabla.

A gyerkőcöt ezután a papír után vették igazán figyelembe. Hiába volt már nyár elejétől itt bejelentett lakcíme, csak a letelepedési engedély után kérték számon,hogy hol van, innentől érdekes a tankötelezettség.

Kinéztünk egy sulit neki, hogy jó volna, felhívtuk, nem fogadták, viszont azonnal az oktatási osztályra irányítottak, ahol megadták a mi iskolánkat, vagyis a körzetes integrációst az ő korosztályának./gondolom kisvárosban nincs ilyen suli/
Még időpontot is egyeztettek.
Van jó és rossz oldala is az ilyen suliknak, ez egy másik történet.:)

Igazgató fogadott, én akartam,hogy egy osztállyal lejjebb kezdjen,de azt mondta ez egyenlőre felesleges. Ha mégsem megy, majd tanév végén eldöntjük mi legyen. Egyébként egyáltalán nem zavar, ha mégegyszer járja ezt az évfolyamot, vele is megbeszéltük, hogy most a nyelvtanulás a cél. Amúgy jóval előbbre tart a tananyag Mo-n.:) Anélkül van sikerélménye, hogy tulajdonképpen még nem beszéli jól a nyelvet. Egyszerűen ráragadtak a szavak.
Tehát bekerült a korának megfelelő hetedik osztályba, viszont többnyire német órája van. Az elején az osztállyal közös órák csak a sportra, művészetre és az angolra korlátozódtak, a többi órában - heti 14 - német órák vannak. Természetesen kirándulni, s egyéb elfoglaltságot eltölteni az osztályával megy. Ahogyan egyre jobban beszél, úgy tölthet egyre több időt az osztályával.

Ámde nálunk itt történt egy "csavar", ugyanis beteg lett a német tanár, nem volt helyettesítés, amin én jól kiakadtam, hiszen Mo-n ez nem szokás.Tanár vagyok,gondolhatod. :laugh:
Ellenben a fiamnak nem lett semmi baja. Bejárt az órákra, roppantúl élvezte, mert érdekes volt, disznószív boncolás és hasonló szépségek, egyedül a második idegen nyelv alól kapott felmentést.
Ebből azt akarom kihozni, hogy többet tanult abban a helyzetben, hogy bedobták a mélyvízbe. :)
/ Most éppen költözünk,tehát lehet,hogy suli ügyben változások lesznek/

Nagyon szeret iskolába járni, pedig hosszabb időt tölt ott naponta, mint Mo-n.
Vannak haverjai, stb.

Egyenlőre csak azzal foglalkozunk, hogy németül jól kommunikáljon.

Ha valami még érdekel, szívesen írok.....
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Szilvi

Több
13 éve 2 hete #9038 Írta: htimea
htimea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Kedves Szilvi,

most hirtelen ezt tudtam "elővakarni":

www.arbeitsagentur.de/nn_537860/Navigati...m-Schaubild-Nav.html
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Szilvi

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 2 hete #9051 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szilvi írta: ....Ez a Mexikói 1 év engem is érdekelne, hogy lehetett nem sokkal a kiérkezésetek utána ilyenre szert tenni? ;)

Ennél sajnos nem tudom, hogy most hogyan megy! Jó régen volt ám! Most a "gyerkőcök" 31 és 33 évesek....Azt tudom, hogy fontos a a korhatár! Nem lehet 18 éven felüli! Mi akkor még támogatást is kaptunk ehez, mert úgy emlékszem valamilyen itteni programon belül ment. Itt nézz körül: INFO << link. Nekünk akkor fizették az egészet, csak zsebbpénzt kellett adni! Aztán a lányom "hozott" egy mexicóit magával aki később a férje lett -egy darabig-....A változatosság kedvéért most canadai a férje, de többet már nem megy férjhez. Azt mondta még egyszer startol, hátha.....Ha ez is befuccsol akkor többet soha! Nem könnyen kezelhető csajóca a lányom!
Apja lánya! ;)

Azt tudom, hogy 2 variáció volt akkor is. Az egyik az, hogy onnan jön egy hozzátok és tőletek megy ki egy gyerek. (Csere) A másik az ami nálunk volt. Csak innen mentek ki egy szervezettel. USA, Guatemala, Mexico, és Brazilia volt választható. Az USA-t az élből elutasítottuk (politikai okokból) , maradt a többi.....s végül Mexico lett. Alex, a mexicói hozzánk privát jött ki, s késöbb itt tanultak egyetemen is együtt. (Kicsit bonyolultabb volt a mi esetünkben!)

DCT

Több
13 éve 2 hete - 13 éve 2 hete #9053 Írta: kalosigabica
kalosigabica válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Köszönöm a hozzászólást htimea! ;)
Látom Te sok mindenben otthon vagy!
Mi majd nyáron mennénk és óvodás korú gyerekről is tudsz információt 5 éves a fiam aki majd oviba fog járni kint,mi a menete és milyen papírok kellenek,és a sulihoz?
Az összes papírunkat(bizonyítvány,anyak.kivonat stb) le kellene németre fordíttatni mielőtt kimegyünk,vagy ott is van aki ezzel foglalkozik? Kell a sulihoz vagy az ovihoz munkáltatói?
Bocsi a sok kérdésért de kezdők vagyunk és jó ha sok infót már most megtudunk!
gabica

Több
13 éve 2 hete #9056 Írta: Szilvi
Szilvi válaszolt a következő témában: Beiskolázás

DECOTEXT írta:

Szilvi írta: ....Ez a Mexikói 1 év engem is érdekelne, hogy lehetett nem sokkal a kiérkezésetek utána ilyenre szert tenni? ;)

Ennél sajnos nem tudom, hogy most hogyan megy! Jó régen volt ám! Most a "gyerkőcök" 31 és 33 évesek....Azt tudom, hogy fontos a a korhatár! Nem lehet 18 éven felüli! Mi akkor még támogatást is kaptunk ehez, mert úgy emlékszem valamilyen itteni programon belül ment. Itt nézz körül: INFO << link. Nekünk akkor fizették az egészet, csak zsebbpénzt kellett adni! Aztán a lányom "hozott" egy mexicóit magával aki később a férje lett -egy darabig-....A változatosság kedvéért most canadai a férje, de többet már nem megy férjhez. Azt mondta még egyszer startol, hátha.....Ha ez is befuccsol akkor többet soha! Nem könnyen kezelhető csajóca a lányom!
Apja lánya! ;)

Azt tudom, hogy 2 variáció volt akkor is. Az egyik az, hogy onnan jön egy hozzátok és tőletek megy ki egy gyerek. (Csere) A másik az ami nálunk volt. Csak innen mentek ki egy szervezettel. USA, Guatemala, Mexico, és Brazilia volt választható. Az USA-t az élből elutasítottuk (politikai okokból) , maradt a többi.....s végül Mexico lett. Alex, a mexicói hozzánk privát jött ki, s késöbb itt tanultak egyetemen is együtt. (Kicsit bonyolultabb volt a mi esetünkben!)

Kedves DECOTEXT,
köszönöm az infókat, kedves Tőled, hogy még az oldalt is megkerested. Nézegettem, az árak roppant magasak, azonban azt gondolom, hogy ennyit bőven megér. A fiam sokadik éve táborozik pár hetet nyári táborban amerikai diákokkal itthon, és minden vágya az USA-ban egy évet tanulni. Nos ígéretet tettünk Neki, hogy ha jobban fog beszélni németül, mint én ( van egy német független bírónk, aki pártatlan), akkor lehetőséget biztosítunk a számára, hogy ott egy évet tanuljon.

Az én szüleim is tépték néha a hajukat miattam ( apám kopasz azóta is :) , de sikerült két értelmes nőcit felnevelniük. A húgomra kifejezetten büszke vagyok, pedig a suliban mindig azt hallgattam, hogy" bezzeg a húgod". De hát Ő sportot csinált a tanulásból, és kitűnő tanuló volt, én meg csak azokat tanultam meg, amik érdekeltek :blush: , pedig én is kitűnő tanulónak indultam, aztán megjött az eszem :).

még egyszer köszönöm.