Beiskolázás

Több
13 éve 3 hónapja #6732 Írta: abraham64
abraham64 válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Szia Blankuci!
A magántanulósságot én sem erőltetném, én elkövettem ezt a hibát de év közben kijelentettem a gyerekeket a magyar suliból mer nem bírták a gyerekek a 2 sulit egyszerre:)
Én mikor Magyarországon bementem a suliba mondtam az igazgatónak,hogy kiöltözünk és szeretném kikérni a bizonyítványokat és odaadták.
Nem tudom másnak mi a tapasztalata, de én is a gyerekek miatt aggódtam a legjobban de szerencsére nagyon szeretnek itt lenni. Az itteni iskolát jobban szeretik mint a Magyarországit :)
Adózásról sajnos nem tudok neked sokat mondani mert ahoz nem konyítok :)
Családi pótlék: nem tudom a vállalatnál dolgozik a párod akkor hogy úgy mi a helyzet, az én férjem vállalkozó így i intézzük magunknak ami nem egyszerű, mindig van egy újabb papír amit még kérnek. De azt tudom hogy amint a férjednek van itt bejelentett lakása és munkahelye megigényelheti a családit te megkapod otthon ö meg itt az ittenit közti külömbözetett.
Üdv Annamari
A következő felhasználók mondtak köszönetet: blankuci

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja #6734 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

blankuci írta: Sajnos még nem tudnám hová beíratni őket, mert ugyan apa munkahely címe biztos, de hogy hol kap lakást azt nem tudjuk. Nézegetjük a München peremvárost, ott valamivel olcsóbb a lakás - ha nem kap - a beíratásnál, meg tudni kellene a címet is. Sajnos ennyire előregondolkodni még nem tudunk. De akkor azt mondod, hogy ha megvan a hely, azonnal menjek a suliba? Akkor is, ha nem azonnal kezdenének, hanem pl. pár hónap múlva? De most jut eszembe, ehhez kell ugye a bizonyítvány. Itthon kapok valami papírt, ha teljesen megszüntetem a tanulói jogviszonyukat? Nem akarom magyar vizsgákkal terhelni őket (magántanulóként). Huhh, jönnek ám a kérdések :)

Lányom Münchenben lakik! Jó drága város. Nem ajánlom ha most kezdesz itt NSZK-ban, mert a kezdeti idöszakban rengeteg lesz a kiadásotok. (Persze kereset függvénye!) PL: egy év múlva a magyar rendszámú kocsival már nem járhatsz, vagy németet kap a magyar kocsid, ami bonyolult, vagy venned kell egy német rendszámút. A tankönyvek és ami vele jár. Lakbér, rezsi, s ami a háztartásban hiányzik. Én azt ajánlom, hogy valahol a közelben (20-30 km-en belül) nézzetek körül, ha Münchenben dolgozol. Az ingázás sokkal olcsóbb mintha egy drága lakásba költöztök! Rendszerint igy találsz is a közelben egy használható vidéki iskolát is, ahova akár busszal is járhat a gyerek, vagy ha van idötök magatok viszitek!

Szerintem azonnal menjetek el az iskolába. Akár évközben is. Akkor is ha újrakezdi az otthoni évet. Legfeljebb nem osztályozzák s csak hallgatja a dolgot! Minél elöbb bedobod a "mélyvizbe", annál elöbb fog úszni! Egyébként ez érvényes rátok szülökre is! Ha itt kint vagytok már, a lehetö legtöbbet mozogjatok német környezetben! Kolegák, szoomszéd, kuglipálya, uszoda vagy akarmi!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: kriver

Több
13 éve 3 hónapja #6748 Írta: blankuci
blankuci válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Így legyen!! Remélem hamarosan erről is tudok majd írni, hogy ez nálunk hogyan zajlott. Sok segítséget kaptam itt a döntésben, szegény párom nem győzi feldolgozni a rázúdított sok-sok infót...mert ugye mindent el kell mondanom, amit itt olvasok :laugh:

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6757 Írta: Sztina
Sztina válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Sziasztok!
Évek óta érlelődik bennünk a kiköltözés gondolata. És a magyar helyzetre való tekintettel most jött el az ideje. 2012 januárra tervezzük a költözést Nürnberg környékére (ott vannak ismerősök). A férjem 1-2 hónappal előbb kimenne és megpróbálna mindent elrendezni. A kisfiam áprilisban volt 6 éves és ugye Németo-ban már iskolaköteles lenne, de itthon most még oviba fog járni. A kérdésem az, hogy jan-febr. környékén ha kiköltözünk, akkor hova kell beíratnom??? (ovi, suli előkészítő, suli????) És ezek az intézmények mennyibe kerülnek??? Mondanom sem kell, hogy nem túl jó anyagi körülményekkel rendelkezünk........ Légyszíves segítsetek ezekben a kérdésekben, és majd a jövőben más kérdéseim is lesznek biztosan. Köszönettel: Krisztina

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6774 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Sztina írta: Sziasztok!
Évek óta érlelődik bennünk a kiköltözés gondolata. És a magyar helyzetre való tekintettel most jött el az ideje. 2012 januárra tervezzük a költözést Nürnberg környékére (ott vannak ismerősök). A férjem 1-2 hónappal előbb kimenne és megpróbálna mindent elrendezni. A kisfiam áprilisban volt 6 éves és ugye Németo-ban már iskolaköteles lenne, de itthon most még oviba fog járni. A kérdésem az, hogy jan-febr. környékén ha kiköltözünk, akkor hova kell beíratnom??? (ovi, suli előkészítő, suli????) És ezek az intézmények mennyibe kerülnek??? Mondanom sem kell, hogy nem túl jó anyagi körülményekkel rendelkezünk........ Légyszíves segítsetek ezekben a kérdésekben, és majd a jövőben más kérdéseim is lesznek biztosan. Köszönettel: Krisztina

Kedves Krisztina, az NSZK-ban a kötelező alapiskolák ingyenesek. (Kivéve a magániskolák!) Költségek csak a szükséges füzetek, könyvek okozhatnak. Én ajánlanám, hogya milyen gyorsan csak lehet, irasd be a gyerköcöt a lakóheyledhez legközelebbi iskolába. Év közben is, legfeljebb ismétli az élső osztályt! A legfontosabb ugyanis a nyelv elsajátítása!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: blankuci

Több
13 éve 3 hónapja - 13 éve 3 hónapja #6782 Írta: andrea
andrea válaszolt a következő témában: Beiskolázás

Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.