Német nyelvtanfolyam támogatás?

• rimoldi
  • Látogató
  • Látogató
13 éve 4 hónapja #5684 Írta: rimoldi
rimoldi válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Szia Zsu!

Én most járok VHS suliba.
Mi 15-en vagyunk egy csoportban. Tanuljuk a nyelvtant is, hétköznapi témákat veszünk és ami a legfontosabb, beszélünk. A Berliner Platz című könyvből tanulunk. Idén januárban kezdődött a tanfolyam és jövő év júniusban fejeződik be egy vizsgával (945 óra).Nekem van egy kisfiam, ezért ilyen sok az óraszám. Ha nem sikerül a vizsga, akkor 300 órát meg lehet ismételni, aztán megint vizsga.
Ki kell választanod a sulit, ahova szeretnél járni (legalábbis én ezt tettem,ahol elmondták, hogy miről is van szó). Ott kaptam két papírt, amit kitöltöttünk, majd a Freizügiget, útlevelet és a férjem kereseti igazolását lemásoltuk és csatoltuk a papírok mellé, elküldtük az illetékes Bundesamt-hoz. (A suliban adták meg a címet.) Ők adják a kedvezményt!
Erre a papírra röpke 4 hónapot vártam. :dry: Ezzel a papírral járhatsz 1 euro-ért óránként.
Én kaptam mellé még egy pár papírt, aminek kitöltése után megküldték, hogy ingyenes az oktatás.:lol:

Ha van még kérdésed, írj!
Üdv
Rita

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
13 éve 4 hónapja #5761 Írta: diablonia
diablonia válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Szia!

Köszönöm az infókat!
Hát a 4 hónap az igen sok, addigra már szeretnék aktívan dolgozni, amugy nekem már a B2 szint kellene.A 15 fő sem kevés... nekem a 10 is sok szokott lenni, bár tény hogy nem is kell érte annyit fizetni, mint a nyelvsuliért.
Hát ugy tűnik hogy én nem használom ki ezt a lehetőséget. Bár azt tudja valaki hogy lehet-e mellette 400 eurost munkát vállalni? Vagy ez esetben visszavonják a kedvezményt?

Üdv
Zsu

Több
13 éve 4 hónapja #5763 Írta: Lizy007
Lizy007 válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Szia Diablonia!
tudnál esetleg adni egy linket, ahol neten meg lehet igényelni a Freizügigkeit-ot? Írod, hogy azt preferálják, és biztos sokkal egyszerűbb úgy, mint személyesen... Köszi!

Több
13 éve 4 hónapja #5767 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Szia Lizy!

Itt is írok neked. :)
A Freizügigkeitsbescheinigungot akkor igényelheted meg, ha már van bejelentett lakcímed (lehet, hogy már van, attól függetlenül, hogy még most keresed a várost, ahol majd letelepednél).
Sajnos a linket nem tudom, de lehet megéri jobban személyesen bemenni, ahol rögtön megkapod, valamelyik másik fórumon írta valaki, sajnos nem emlékszem melyik fórum volt az, hogy már 1 hónapja megigényelte interneten, és még semmi...

Üdv., Anita

Több
13 éve 4 hónapja #5768 Írta: astarta
astarta válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Szia Zsu!

Én a VHS-hez megyek B2 tanfolyamra (Bonn). Még nincs pontos időpontjuk a második félévre, valamikor szeptemberben indul kb.
B1 nyelvtudás kell hozzá, 4 hónapos, de hetente csak 3x kell bejárni, lehet választani délelőtti vagy délutáni időpontot, azt hiszem 4 óra lesz egy nap.
366 euro az ára, ha kedvezményt kapsz, akkor 258 eurot ír a honlapjuk. Nem tudom, hogy 400 euros mini-jobra is adják-e a kedvezményt, de ha ütik egymást, és tudsz munkát vállalni, akkor nyilván nem érdemes kérni azt az egyszeri kb. 100 euros kedvezményt.
Itt is azt írják, hogy max. 18 fő a csoportlétszám, és szerintem vannak is annyian, mert az előző tanfolyam is megtelt.

Amiről Rimoldi írt, az integrációs tanfolyam. Ebből van 600 órás, illetve 900 órás, az elsőnek B1, a másodiknak B2 szint a vége, ha jól tudom.
Én már végigjártam egy 7 hónapos integrációs tanfolyamot a Berlitznél, 600 óra (annak a végén van egy orientációs tanfolyam is, amit említettél, ahol Németországról is tanítanak, az még plusz 45 óra).
Ezen a tanfolyamon azt mondták, hogy ha 18 fölé menne a létszám (volt egy állandó 10-12 fő, de mellettünk folyamatosan jöttek-mentek az emberek a csoportban), akkor megbontják a csoportot, és új csoportot nyitnak, ennek ellenére volt, hogy 20-22 voltunk a csoportban... Nagyon hatékony...
Mindemellett az integrációs tanfolyamot csak azoknak ajánlom, akik szinte semmi alappal nem rendelkeznek, egyébként elvesztegetett idő (nekem az volt sajnos). Papíron... Mert azért úgy csinálták, hogy a végén mindenkinek meglett a B1 vizsgája, hiába voltak égbekiáltó különbségek az emberek között...
Ha valakinek már van alap nyelvtudása, akkor érdemes rögtön egy B2 tanfolyamba belevágni.

Üdv., Anita

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
13 éve 4 hónapja #5770 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Német nyelvtanfolyam támogatás?

Sziasztok!

Az "Integrations Kurs"-t (a 40 órást)nem lehet kihagyni, mert anélkül nem adják meg a B1-es tanfolyam vizsgájáról a dokumentumot! Ez hozzá tartozik. És igen csak fontos dolgokat lehet elsajátítani az ország politikájáról, ünnepeiről, szokásairól, az oktatás felépítéséről, stb. (A nevéből is kiderül: Integrieren:"beilleszkedni".)
Érdemes valamit megjegyezni belőle, ha már az ember új hazát választott..
Az orientációs tanfolyamon meg nem tudom mit értesz, mert olyan nincsen.
Ha valakit érdekel: Rastattban szeptember végén kezdődik a C1-es tanfolyam, szeretettel várjuk az újonnan csatlakozókat.