Adófizetés Németországban
- koelle
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 14
12 éve 10 hónapja #11663
Írta: koelle
koelle válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
Szia Minerva,
Leírom nálam mi szokott lenni a helyzet az adóbevallással:
a munkáltatómtól megkapom a 2011-es adóévre vonatkozó "Lohnsteuerbescheinigung für 2011" elnevezésű lapot. Az ezen szereplő összegeket kell felhasználni az adóbevallás elkészítésénél.
Az adóbevallás elkészítéséhez többféle program is létezik. (Én személy szerint a WISO Steuer Sparbuch 20xx -et használom évek óta). Evvel a programmal elkészítem az adóbevallásomat, mjad ezt kinyomtatva elküldöm a lakcímemhez tartozó finanzamt-hoz május 31.-ig. Elektronikus úton is beadható a Finanzamt-hoz, de ehhez az ELSTER nevű programra van szükség.
Ha a Finanzamt valami hibát vél felfedezni, jelezni fogja. Ekkor vagy bemész személyesen, vagy levélben válaszolsz, amíg a helyzet nem tisztázódik.
Persze a legegyszerűbb, ha könyvelővel csináltatod.
Remélem tudtam segíteni
Leírom nálam mi szokott lenni a helyzet az adóbevallással:
a munkáltatómtól megkapom a 2011-es adóévre vonatkozó "Lohnsteuerbescheinigung für 2011" elnevezésű lapot. Az ezen szereplő összegeket kell felhasználni az adóbevallás elkészítésénél.
Az adóbevallás elkészítéséhez többféle program is létezik. (Én személy szerint a WISO Steuer Sparbuch 20xx -et használom évek óta). Evvel a programmal elkészítem az adóbevallásomat, mjad ezt kinyomtatva elküldöm a lakcímemhez tartozó finanzamt-hoz május 31.-ig. Elektronikus úton is beadható a Finanzamt-hoz, de ehhez az ELSTER nevű programra van szükség.
Ha a Finanzamt valami hibát vél felfedezni, jelezni fogja. Ekkor vagy bemész személyesen, vagy levélben válaszolsz, amíg a helyzet nem tisztázódik.
Persze a legegyszerűbb, ha könyvelővel csináltatod.
Remélem tudtam segíteni
Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- minerva
- Látogató
12 éve 10 hónapja #11671
Írta: minerva
minerva válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
Szia Koelle!
Köszönöm szépen a gyors válaszod.
A Wiso Steuer-Sparbuch az nem fizetős? mert én 2012re láttam hogy ingyenes próbaverzió van. amúgy nehéz a kitöltése? mert nem mondanám hogy annyira megy a német és ha hasonlít bonyolultságában Magyarországira...
Köszönöm választ előre is!
Köszönöm szépen a gyors válaszod.
A Wiso Steuer-Sparbuch az nem fizetős? mert én 2012re láttam hogy ingyenes próbaverzió van. amúgy nehéz a kitöltése? mert nem mondanám hogy annyira megy a német és ha hasonlít bonyolultságában Magyarországira...
Köszönöm választ előre is!
- koelle
- Nem elérhető
- Junior Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 14
12 éve 10 hónapja #11679
Írta: koelle
koelle válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
Létezik nem fizetős verziója is, persze azt én nem ismerem....
Ugye ebben a programban nem közvetlenül az adóbevallást töltöd ki, hanem csak kérdésekre adsz válaszokat, és a végén a program ezeket illeszti be automatikusan a konkrét bevallásba.
Én sem vagyok perfekt németből, sőt...de szerintem a program nagyon egyszerű és logikus.
Max. ha nagyon nem megy valami, ide beírod, valahogy szerintem megoldjuk...
Ugye ebben a programban nem közvetlenül az adóbevallást töltöd ki, hanem csak kérdésekre adsz válaszokat, és a végén a program ezeket illeszti be automatikusan a konkrét bevallásba.
Én sem vagyok perfekt németből, sőt...de szerintem a program nagyon egyszerű és logikus.
Max. ha nagyon nem megy valami, ide beírod, valahogy szerintem megoldjuk...
- minerva
- Látogató
12 éve 10 hónapja #11693
Írta: minerva
minerva válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
Hát igen ez a fizetés dolog nem igazán tetszik(tudom magyar gondolkodás hogy ingyen legyen :-D ), de az tény hogy olcsóbb mint egy könyvelő (gondolom) Hát megvárom hogy az éves elszámolásom megjöjjön és addig még végig gondolom hogy legyen. meg ugye május 31-ig szerencsére van időm De még egyszer nagyon szépen köszönöm a választ. Lehet elkezdek vmi ingyenes programot keresni, de most már tudom hogy ilyen jelegű programot kell keressek
Ha nem gond lehet későbbiekben még írok neked
További szép napot!
Üdv
Ha nem gond lehet későbbiekben még írok neked
További szép napot!
Üdv
- Androidiot
- Nem elérhető
- New Member
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 0
12 éve 10 hónapja - 12 éve 10 hónapja #11703
Írta: Androidiot
Androidiot válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
Sziasztok!
Milyen különbségek vannak bármely vonatkozásban (adó, család, tb, stb.), ha nem egyéni munkavállalóként, hanem magyar cégtől megyek ki dolgozni Németországba?
Milyen különbségek vannak bármely vonatkozásban (adó, család, tb, stb.), ha nem egyéni munkavállalóként, hanem magyar cégtől megyek ki dolgozni Németországba?
- DECOTEXT
- Nem elérhető
- Platinum Member
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Kevesebb
Több
- Köszönetek: 1407
12 éve 10 hónapja #11719
Írta: DECOTEXT
Levonások: adóelőleg, betegbiztositás, munkanélküli biztosítás, nyugijjárulék, soliraditási pótdij (Aufbau Ost), áplási biztosítás. Ezek a főbb, legális elvonások ami a bruttó jövedelmedből lejönnek mint alkalmazott! A vállalkozók elvonásait nem ismerem, de ezek ott is biztosan meg vannak!
ADÓCSOPRTOK NÉMETORSZÁGBAN < link 1
GOOGLE FORDITÓ < link 2
DCT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban
A legnagyobb amit el tudsz képzelni! Itt nincs TB, mert ezt a német állam nem engedheti meg magának! Itt fizet a nyugdijas is adót és betegbiztositást. Adócsoportok vannak: 1-től 6-ig s ez a családi állapotodtól függően kapod.Androidiot írta: Sziasztok!Milyen különbségek vannak bármely vonatkozásban (adó, család, tb, stb.), ha nem egyéni munkavállalóként, hanem magyar cégtől megyek ki dolgozni Németországba?
Levonások: adóelőleg, betegbiztositás, munkanélküli biztosítás, nyugijjárulék, soliraditási pótdij (Aufbau Ost), áplási biztosítás. Ezek a főbb, legális elvonások ami a bruttó jövedelmedből lejönnek mint alkalmazott! A vállalkozók elvonásait nem ismerem, de ezek ott is biztosan meg vannak!
ADÓCSOPRTOK NÉMETORSZÁGBAN < link 1
GOOGLE FORDITÓ < link 2
DCT