Adófizetés Németországban

• Maya
  • Maya profilkép
  • Nem elérhető
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "A kerekerdő szélén őrzöm a szivárványt"
Több
12 éve 9 hónapja #11846 Írta: Maya
Maya válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

Szia Lantika,

azt tudod, hogy nem te vagy az egyedüli, aki 2x adózott. :(
Én a 2006, és 2007-es évben ugyanígy jártam. 2x 4 hónapot dolgoztam kinnt akkoriba szezonmunkán, mert csak ahhoz kaptam meg a munkavállalási engedélyt!
A német államtól 1100 euro adóvisszatérítést kaptam évente, Magyarországon pedig 2x 400 euro adót kellett pluszban, az adóbevallás után befizetnem.
A bevallást profi adószakértő csinálta, aki kb 20 év tapasztalattal rendelkezik.
A mai napig elgondolkodtat, hogy ő nem volt teljesen tisztába azzal, hogy mi a helyzet a külföldi munkavállalás utáni adózásnál, vagy nem tudom.. :dry:
De muszály volt fizetnem, sőt, adóellenőrzésem is volt, amit távollétemben az édesanyám intézett. Pedig magánszemély vagyok, nem vállalkozó!! :blink:
Olyan után kaszíroztak, amihez végképp semmi közük sem volt!! :woohoo:
Megdolgoztam kőkeményen a pénzemért, ők meg szépen szinte maffiózó módjára bezsebelték jó részét. :sick:
Ezek után az életbe nem kérek többet M.o.-ból.. Ahogy tudom bejelentem, hogy végleg elhagytam azt országot! Pont! :woohoo:

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
12 éve 9 hónapja #11853 Írta: forrest
forrest válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

Hálás köszönet a válaszokért. Szerintetek akkor most mit kell csinálni? Bevallja a Barátnőm itt kint Németországban az otthoni jövedelmet?
Vagy inkább majd otthon ne írjon semmit a külföldi munka esetén megszerzett jövedelemhez?
Teljes tanácstalan vagyok most.

A futás azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez.

Több
12 éve 9 hónapja #11859 Írta: Julianna
Julianna válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

forrest írta: Milyen árfolyamon számolja át a Forintban a magyar munkáltató által kiküldött elszámolásban szereplő összeget EURO-ba.

Szia Forrest,

sajnos – vagy sokkal inkább hál’Istennek – nagyon nem értek a témához, de megtaláltam neked az átváltásra vonatkozó szabályozást, pl. itt:

www.finanzamt.brandenburg.de/sixcms/medi...r_Eink%C3%BCnfte.pdf) – lásd 1.11 pont “Umrechnung ausländischer Einkünfte und Steuer”

“eine Umrechnung zu den Umsatzsteuer-Umrechnungskursen zulässig, die monatlich im BStBl I veröffentlicht werden (> R 212a Abs. 1 EStR 2003). Umrechnungskurse sind unter www.zoll-d.de abrufbar.“

(Segítség!!! :sick: Remélem, nektek mindez nagyon sokat mond!)

P.S.: Csak nagyon röviden elmondanád, mi az, ami nem jött össze itt, hiszen emlékszem, hogy tavasz körül szép reményekkel jöttetek és a végzettséged honosításán gondolkodtál… Persze, ha a kérdés indiszkrét, akkor bocs, és továbbra is minden jót!

Több
12 éve 9 hónapja #11866 Írta: forrest
forrest válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

Elég összetett a dolog. Barátnőm szakvizsgája miatt megyünk haza. Itt 5 év múlva lenne szakvizsgája, otthon csak 2 év múlva. Itt vagyok én. Nem igazán tudok németül és nem hiszem, hogy az alapfok alatti nyelvtudással alkalmaznának bárhol, mint informatikus. Hiába van angol nyelvvizsgám. Németországban illik németül beszélni. Én nem adom azért fel, otthon most elég gázos a helyzet. Aztán a jövőben meglátom, hogy mi lesz.

Az adózásról: Köszönöm a segítséget. Szerinted bevallja a B.nőm az otthoni jövedelmet itt? Illetve otthon bevallja a otthon a német jövedelmet? Sajnos még nem sikerült az árfolyamról információt szerezni. :(

A futás azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez.

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 9 hónapja #11871 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

Szia forrest!
Baratnödnek nem ismerik el az otthoni eveit?
Mert ha igen, akkor itt sem 5 ev mulva lenne a szakvizsgaja.
Szerintem hivjatok fel a területi kamarat, es kerjetek idöpontot - mindenütt van a szakvizsga elötti kepzesekkel foglalkozo ember - es kerdezzetek meg. Szerintem valoszinüleg elismernek belöle eveket.
Ne ertsd felre, menjetek haza, ha akartok, de eleg nehez lesz most a helyzet. Nehogy alairassanak a baratnödel papirt, hogy a kepzes fejeben x evet otthon kell dolgoznia!
Es: szerintem a jövedelmet be kell vallami, mert ugyis kiderül.
Es: informatikuskent szerintem talalhatsz allast. akar ugy, hogy az elejen csicskaskent, amig tanulod a szaknyelvet, utana rendes allasban, de ugyanott, vagy hasonlo helyen. Biztos vannak a te szak,madban is szakmai nyelvkönyvek. Nem baj, ha nem tudsz kerni egy kilo kenyeret, csak a szakmai nyelv menjen. Onnantol meg angolra allitod a program nyelvet...
Lehet, nincs igazam, de talan adtam ötleteket.
szia:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 9 hónapja #11872 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Adófizetés Németországban

Maya írta: Szia Lantika,azt tudod, hogy nem te vagy az egyedüli, aki 2x adózott. :( Én a 2006, és 2007-es évben ugyanígy jártam. 2x 4 hónapot dolgoztam kinnt akkoriba szezonmunkán, mert csak ahhoz kaptam meg a munkavállalási engedélyt!
A német államtól 1100 euro adóvisszatérítést kaptam évente, Magyarországon pedig 2x 400 euro adót kellett pluszban, az adóbevallás után befizetnem.

Bocsánat, de azon kivül hogy ez törvénytelen volt az állam részéröl és visszaperelhetted volna, lenne egy kérdésem: honnan a francból tudta a magyar állam, hogy TE kint mennyit kerestél?
Elmondtad nekik? :S

Engem a 22 évem alatt itt kint egyszer nem zaklatott a magyar adóhatóság, söt, egyotthon vásárol garázs után hibásan 70 ezer forintot vontak le ,aminek több mint a felét kiveszekedtem belölük! Érdekes ez otthon! Egyszer kijöttek emiatt a garázs miatt (önként, nem hivtam öket!) s akartak 2500 Ft kiszállásdijat kérni (tölem!), hogy fizessem be csekken! Természetesen nem fizettem, és még fel is jelentettem öket, hogy jogtalan haszonra akartak szerttenni! Soha nem jöttek többet és 37500 forintot visszautaltak!

DCT