Albérlet, lakhatás

Több
12 éve 8 hónapja - 12 éve 8 hónapja #16110 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Kérdésem, a NEBENKOSTEN ugyebár vegyes tartalmú járulékos vagy rezsiköltségeket jelenti a KM kaltmiete-n felül.
Az is kiderült, hogy ez vegyes tartalmú, megállapodás kérdése, mi tartozik bele, lehet benne fűtés, víz, szennyvíz, közös költség, stb,. Ez mind rendben is van, de hogyan történik ennek az elszámolása? Azaz pl. ha benne van a melegvíz vagy a fűtés, mitől függ az, hogy az általam fogyasztott mennyiség megfelelő-e vagy sok a bérbeadónak? Nyilvánvaló, ha volna/van mérőóra pl a melegvíznél, akkor ez meghatározható, hogy pl egy év alatt fogyasztható mennyiség cca 100 m3. De ki mondja azt meg, hogy mi az elégséges szolgáltatás pl a fűtésnél? Joga van-e a bérbeadónak bejönni a lakásba és csökkenteni a fűtést, mert ő úgy gondolja, sok a 20 fok? Kérheti-e a bérlő, hogy mutassa be a bérbeadó a fűtéselszámolást, ha ez benne van a NK-ban? Tehát összefoglalva a kérdésem arra vonatkozik, milyen szabályozás rendezi a NK fogyasztásfüggő tételeit? Köszönettel: Tomi

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
12 éve 8 hónapja #16123 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Tomi írta: Ez mind rendben is van, de hogyan történik ennek az elszámolása? Azaz pl. ha benne van a melegvíz vagy a fűtés, mitől függ az, hogy az általam fogyasztott mennyiség megfelelő-e vagy sok a bérbeadónak? Nyilvánvaló, ha volna/van mérőóra pl a melegvíznél, akkor ez meghatározható, hogy pl egy év alatt fogyasztható mennyiség cca 100 m3. De ki mondja azt meg, hogy mi az elégséges szolgáltatás pl a fűtésnél? Joga van-e a bérbeadónak bejönni a lakásba és csökkenteni a fűtést, mert ő úgy gondolja, sok a 20 fok? Kérheti-e a bérlő, hogy mutassa be a bérbeadó a fűtéselszámolást, ha ez benne van a NK-ban? Tehát összefoglalva a kérdésem arra vonatkozik, milyen szabályozás rendezi a NK fogyasztásfüggő tételeit?

Kedves Tomi! Én csak a mi esetünket irom le! Az előző (magánházban is) s a mostani nagy háztömbben is úgy van, hogy nem irják neked elő, hogy mennyire fütesz. Télen nyáron van fütés, és akkor zárod le amikor akarod! A radiátorokon van egy fiolás (vagy mint nálunk digitális) márő kütyü! A felhasznált energia egységnyi szorzójával kiszámítják hogy mi mennyi és annyit fizetsz! Nem a bérbeadó szabja meg hogy mennyit fogyaszthatsz hiszen nem ingyen van! Más a helyzet akkor ha a lakbér rezsivel együtt értendő, mert ekkor van egy törvényes főfok aminek meg kell lennie a lakásban! INFO Mi akár 25 fokot is csinálhatnánánk ha akarnánk, mert ilyen digitális mérő kütyü van minden radiátoron:

Temperatur in der Wohnung
Eine gesetzlich vorgeschriebene Heizperiode gibt es nicht. Enthält der Mietvertrag keine ausdrückliche Regelung, ist von dem Zeitraum zwischen 1. Oktober und 30. April auszugehen. Fallen die Temperaturen allerdings in der Wohnung unter 18 Grad, muss der Vermieter auch außerhalb der Heizperiode die Heizung anwerfen.
Wenn im Mietvertrag keine Mindesttemperaturen festgehalten sind, sollte in Wohnräumen eine Temperatur von 20 Grad Celsius zu erreichen sein. Bäder sollten sich auf 22 Grad heizen lassen, in Schlafzimmern und Fluren werden hingegen 17 Grad als ausreichend eingestuft. Nachts kann der Vermieter die Heizung drosseln, um Energie zu sparen. Zwischen 24:00 und 6:00 Uhr darf das Thermometer also bis auf 17 Grad sinken.

Eine Vertragsklausel, wonach die Mindesttemperatur tagsüber auf 18 Grad festgesetzt wird, ist unwirksam!

DCT
Mellékletek:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: laolaj

Több
12 éve 8 hónapja #16129 Írta: Tomi
Tomi válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Kedves DECOTEXT!
Nagyon köszönöm válaszodat, s inkább válaszaidat, külön kiemelve azt, hogy mindig tényszerűek és lényegretörőek. Látszik, hogy részleteiben foglalkoztál a kérdéssel, hiszen érdemi a válaszod. Mégegyszer köszönet. (Remélem a köszönetnyilvánítás nem sérti a moderálási alapelveket.) Tomi

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 8 hónapja #16132 Írta: DECOTEXT

Tomi írta: Kedves DECOTEXT!
Nagyon köszönöm válaszodat, s inkább válaszaidat, külön kiemelve azt, hogy mindig tényszerűek és lényegretörőek. Látszik, hogy részleteiben foglalkoztál a kérdéssel, hiszen érdemi a válaszod. Mégegyszer köszönet. (Remélem a köszönetnyilvánítás nem sérti a moderálási alapelveket.) Tomi

Dehogy! Sőt balra alul van egy gomb amivel "virágot" is küldhetsz! ;) :woohoo:

DCT

• Eva10
  • Látogató
  • Látogató
12 éve 8 hónapja #16141 Írta: Eva10
Eva10 válaszolt a következő témában: Albérlet, lakhatás

Szia Decotext!
Az uj lakasomban nekem is van ilyen digitalis kütyü, nem is tudom hasznalni. Multkor ugy felfütöttem, hogy meg nekem is melegem volt, pedig szeretem a meleget. Folyamatosan forro volt a radiator. Aztna valahogy lekapcsoltam. Tudnal segiteni, hogy müködik? Tudom, hogy be lehet allitani rajta azt is, hoigy mikor, hany fok legyenb, de nekem ez kinai - meg magyaru lis az lenne, nemetül meg meg inkabb.
köszönöm:
Eva

• DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Több
12 éve 8 hónapja #16146 Írta: DECOTEXT

Eva10 írta: Szia Decotext!Az uj lakasomban nekem is van ilyen digitalis kütyü, nem is tudom hasznalni. Multkor ugy felfütöttem, hogy meg nekem is melegem volt, pedig szeretem a meleget. Folyamatosan forro volt a radiator. Aztna valahogy lekapcsoltam. Tudnal segiteni, hogy müködik? Tudom, hogy be lehet allitani rajta azt is, hoigy mikor, hany fok legyenb, de nekem ez kinai - meg magyaru lis az lenne, nemetül meg meg inkabb.
köszönöm:Eva

Kedves Éva! Vigyázz nagyon, hogy mihez nyúlsz hozzá!

Ez a digitális mérőműszer. Ehez nem szabad hozzányúlni, mert akkor egy maximumot fog a szolgáltató számlázni. Ha ez defekt, akkor azt azonnal jelezd a fütés szolgáltatónál!

Ez a thermostat amivel maga szabályozhatod a fűtést! Ez a radiátor "csapja" gyakorlatilag, egy skálával amivel a hömérsékletet szabályozahtod! !!
A két kütyüt ne téveszd össze.!!

Van azonban sok más rendszer, így nem tudok joban segiteni, mert nem ismerem azt ami nálad van. Van pl az "etagen" fütés ahol egy fali thermosztát van és azzal kell az egész lakást szabályozni. Akkor nincsenek a radiátorokon külön szabályzók! A lakás gázkazános fűtésénél sincs külön szabályzó, hacsak nem úgy van mint nálam Mo.-on, ahol a szabályzó a földszinten van a fali fűtő meg fent az emeleten......
[attachment:4]images.jpg[/attachment]

DCT
Mellékletek: